Johanna köögis: täidetud purikas ehk uus antidepressant

Johanna köögis: täidetud purikas ehk uus antidepressant

Meil käib hetkel kodus hoogne remont ja appi on kutsutud ka üks ütlemata tore töömees, kes hobikorras käib igal nädalavahetusel kalal. Ühel ilusal argiõhtul ootas mind aga kodus ees üks suur üllatus, nimelt vaatasid mulle köögilaualt vastu viis hiiglaslikku haugipoissi. Kui päris aus olla, siis ma alguses ei teadnudki, kas  nutta või naerda, aga kui lõpuks olin toibunud, helistasin emale ja sellest sai alguse üks ütlemata vahva kooskokkamine. Öösel sai valmis meie esimene roog ja näljaste naistena asusime kohe oma saagi kallale. Toit ise sai aga igati aus ja hea, nii et soovitan julgelt ja loomulikult suured tänud emale.

Meil käib hetkel kodus hoogne remont ja appi on kutsutud ka üks ütlemata tore töömees, kes hobikorras käib igal nädalavahetusel kalal. Ühel ilusal argiõhtul ootas mind aga kodus ees üks suur üllatus, nimelt vaatasid mulle köögilaualt vastu viis hiiglaslikku haugipoissi. Kui päris aus olla, siis ma alguses ei teadnudki, kas  nutta või naerda, aga kui lõpuks olin toibunud, helistasin emale ja sellest sai alguse üks ütlemata vahva kooskokkamine. Öösel sai valmis meie esimene roog ja näljaste naistena asusime kohe oma saagi kallale. Toit ise sai aga igati aus ja hea, nii et soovitan julgelt ja loomulikult suured tänud emale.

Kogus: 6-le

Kalorid: Haugi lihas on rasva kõigest 0,5-1,5%, nii et maiusta süümepiinadeta

Muusikasoovitus: PJ Harvey “Down By The Water”

 

Vaja läheb:

Üks terve roogitud haug (ma usun, et meil oli 2,5 kilo)

1 suur  porgand

üks jupp porrut (nii 10 cm)

2  küüslauguküünt

200 g toorjuustu (maitserohelisega)

Peotäis tilli ja peterselli

1 sidrun

soola

kalamaitseainet

Kuidas teha:

Puhastamine ehk lase kalamehel see töö ära teha

Kõigepealt puhasta haug (soomused, lõpused, sisemus). NB! Kala rappimist alusta kala pärakuavast ja liigu peani. Seejuures liigu võimalikult kõhunaha lähedal, et mitte kala sapipõit purustada, kuna sapivedelik imendub kiirelt lihasse ja muudab selle mõrkjaks. Nüüd tõmba põhimass kala seest välja ja puhasta paberrätikuga kala kõhukoobas. Lõpused on vajalik eemaldada, kuna neis leidub rohkelt baktereid.  Ma ütlen, naised, kui võimalik, siis lase see töö juba kalamehel paadis ära teha.

Asume nüüd lõpuks retsepti kallale

Hõõru puhastatud kala kokku soola, sidrunimahla ja kalamaitseainega ja lase sel veidi maitsestuda. Haki porgand, porru, küüslauk peeneks ja prae kergelt pannil läbi. Lase sel veidi jahtuda ja lisa siis sinna hulka petersell, till, toorjuust, sidrunimahla ning maitsesta kalamaitseainega. Järgnevalt täida haugi kõht seguga ja kinnita kala kõht hambatikkudega korralikult kinni. Küpseta kala 185-kraadises ahjus umbes 30-35 minutit või kuni liha on valge ja tuleb kergelt naha küljest lahti. Meie jaoks oli toit hää ka ilma lisanditeta, aga eks see ole juba maitse küsimus.

Tasub teada:

Kala pese võimalikult vähe, kuna pesemisega langeb kala toiteväärtus ja surnud kala hakkab endasse kiiresti vett imama.

Pärast loputamist kuivata kala kiiresti köögipaberiga.

Soomused võta rappimata kalalt.

Kalapea tasub siiski külge jätta, kuna terve kala küpsetamisel eraldub sealt häid mahlu ja sinu roog tuleb parem.  

Mitte kunagi ära söö kala silmi, kuna seda peetakse ahnuse märgiks.

Kala rasvhapped EPA ja DHA aitavad ravida masendust ja mõjuvad hästi meie ajutegevusele.

Hiljutisest uuringust selgus, et naised, kes söövad raseduse ajal rohkem kala, saavad arukamaid lapsi.

 

 

Sarnased artiklid