Puhas organism ja särav jume: Mari Metsalliku kevadised ilunipid

5 kommentaari
Puhas organism ja särav jume: Mari Metsalliku kevadised ilunipid

Metshaldjas Mari on endale valinud väga huvitava eluviisi, nimelt elab ta metsas ja seda aastaringselt. Mari tunneb pea kõiki ravimtaimi ja nende omadusi ning kulgeb loodusega samas rütmis. Ta ei ole mitte kunagi haige, alkoholi tarbimisest või suitsetamisest ei tasu siinkohal üldse rääkida – selle naise organism on puhas kõikidest mürkidest.

Metshaldjas Mari on endale valinud väga huvitava eluviisi, nimelt elab ta metsas ja seda aastaringselt. Mari tunneb pea kõiki ravimtaimi ja nende omadusi ning kulgeb loodusega samas rütmis. Ta ei ole mitte kunagi haige, alkoholi tarbimisest või suitsetamisest ei tasu siinkohal üldse rääkida – selle naise organism on puhas kõikidest mürkidest.

Et kevad on kohe käes ning esimesed taimed tärkavad peagi mullast, uurisime Mari käest, milliseid loodusest leitavaid taimi oma söögilauale panna võiks. Lisaks jagas Mari meile nippe, kuidas oma organismi turgutada ja jääkainetest puhastada.  

Mari kiidab taimede väge taevani ning ütleb, et kevadisel ajal tuleks neid eriti suurtes kogustes tarbida. “Meie loodus on täidetud imeliste taimedega, millel raviomadused iga haiguse vastu ning mis suudaksid keha toita nii külluslikult, et saaksime vaid nendest elada ilma puudust tundmata. Taimed on väga rikkalikult toitvad, eriti kevadised noored taimed ja võrsed. Varajasel kevadel, kui loodus on täidetud niiske viljaka mulla lõhna ning sulavete vulisemisega, pistavad esimesed taimed nina välja ja inimesed, kes on harjunud tarbima taimi toiduks teavad, kuidas see vaatepilt võib hingepõhjani rõõmustada,”muigab Mari.

Nüüd aga taimede juurde – milliseid taimi võiks ja peaks kevadel oma menüüsse lisama? “Üks esimesi selliseid taimi on karulauk, mis on parim, tugevaim kehapuhastaja ja -ravija, kes meie planeedil kasvab. Kindlasti tuleks eelistada metsataimi, mis korjatud sügavalt metsa seest. Karulauk on Looja parim kingitus, tema võime inimest noorendada on hämmastav. Taimi tuleks kasutada igapäevaselt toiduks, määrimiseks, vannideks, kompressideks, mahlaks, teeks, sissehingamiseks. Kevadel on märksõnad rohke vee- ja kasemahla joomine ning toiduks looduslike taimede ning puukoorte tarvitamine. Meie esinevanemad kasutasid igapäevaselt toiduks üle 100 taime. Erilist tähelepanu pöörati puukoortele, mida jahvatati ning lisati toitudele. See hoidis liigesed alati tervena ning selja tugeva ja sirge,” tõdeb Mari.

Mari sõnul oleme me praegu paastuajas ning võiksime süüa tavapärasest vähem. “Selleks, et vabaneda talvel kuhjunud saasteainetest ja naha alla kogunenud rasvakihist, on soovitav süüa kevadel vähe. Meie toiduks võiks olla värske, kergesti seeduv roheline. Selleks sobib kõrvenõges, võilill, sigur, hiirekõrv, nurmenukk, karulauk. Õhtupoolikud võiks jätta toiduvabaks, nende asemel tarbida taimedest valmistatud mahlu või teed. Kevadised vitamiinipommid ja toniseerijad on mustsõstrapungad, kasepungad, sirelipungad, männi ja kuusepungad, haava- ja paplipungad. kortsleht, teeleht. Kõik need taimed sobivad kudede sügavpuhastuseks,” loetleb Mari erinevaid loodusest leiduvaid taimi, mida süüa võiks.

Kes aga tunneb, et kõht ei käi korralikult läbi, siis neile soovitab Mari oma igapäevasesse menüüsse lisada neitsi-ringlille. “Selle taime kuivatatud pulbrit võib lisada kõikidele toitudele ning öeldakse, et nii on võimalik seedida ka raudnaelu.”

Maks on suurim keha puhtuse eest vastutav organ ning just sel põhjusel tuleks aeg-ajalt ka seda organit ennast turgutada. Maril on siinkohal päris mitu soovitust. “Maks vastutab harmoonia ja energia liikumise eest meie kehas. Kevadisel ajal tuleks kindlasti maksapuhastust teha, selleks sobivad mõrumaitselised taimed ja eriti nende juured: aedvaagi, võilille, siguri, varemerohu ja vereurmarohu juuri võib koguda kevadel, sest kevadel on juured täis rohkem ravivaid toimeaineid, sügisel aga rohkem tärklist. Parimad maksapuhastajad on karulauk, võilill tervenisti, teeleht, vereurmarohi, käokuld, saialill (lehed salatiks), raudrohi, koirohi, põldosi, nurmenukk. Võilillest võiks pressida mahla kogu taimest koos juurtega ning juua mitu korda päevas supilusikatäie kaupa. Võilille ladinakeelne nimi tõlgituna tähendab “ametlik ravim haiguste vastu”,” teab Mari rääkida.

Mari sõnul on võilille näol tegu ühe kõige võimsama taimega üldse ja seda mitmel põhjusel. “Võilill sisaldab rohkem beeta karoteeni kui porgandid, rohkem kaaliumi kui banaanid, rohkem rauda kui spinat, ääreni täis A, C, E vitamiine, kaltsiumi, fosforit ja magneesiumi. Võilill on üks kõige täiuslikum taimne toit Maa peal. Kõik elujõulised toitained on esindatud ühes allikas ja parimas vahekorras, nii et keha saab siit kõik suurepäraselt kätte. Seda taime võib ka kuivatada koos juurte, varte, lehtede ja õitega ning säilitada, et talvel lisada pulbrina igale toidule. Puhudes võilille seemneid, viivad need meie kiindumust ja armastust oma kallimale ning hoiavad meie soovid tuules alles,” muigab Mari.

Teine taim, mida Mari soovitab kevadisel ajal julgelt tarbida, on nõges. “Nõges on väga rammus ja toitev, maailmakuulus oma rikkalike toitainete, suure valgu sisalduse ning raviomaduste tõttu. Nõges on kuum taim ning kevadel värskelt sööduna viib kehast välja talvise niiskuse ja külma. Ta sarnaneb rinnapiimaga, nõgesetee lõhna on kirjeldatud kui emapiima lõhnale lähedast. Ta sisaldab palju foolhapet, rauda, räni, kaaliumi, tsinki, magneesiumi, väävlit, seleeni.”

Karin Karu