Kui armastad süüa teha ning tahad, et ka sinu küpsetised või õhtusöök maitseks nagu restoranis, siis tuleb üle vaadata oma kodused seadmed. Tihtipeale on restoranis ja isegi pagarikojas kasutusel konvektsioonahi, mis tagab just nimelt selle maitsva tulemuse. Mis on konvektsioonahi ja miks võiks seda tüüpi ahi olla üks parimaid valikuid koju? Mis on konvektsioonahi ja kuidas see töötab? Konvektsioonahju tööpõhimõte on tegelikult väga lihtne. Ahju tagaseinas on üks või mitu ventilaatorit, mis puhuvad ahjus kuuma õhku ringi, et toit võimalikult ühtlaselt küpseks. Kui tavalises ahjus on küttekeha nii all kui ka üleval ning toitu kuumutatakse just nendest suundadest, siis ventilaator tagab võimalikult ühtlase ja stabiilse temperatuuri jaotuse. Konvektsioonahju kasutamine nõuab veidi ümber harjumist. Näiteks tuleb küpsetamistemperatuur sättida tavapärasest veidi madalamale ja peab arvestama lühema valmimisajaga. Sellepärast tuleb toitu hoolega jälgida. Integreeritud ahi on selleks eriti mugav, kuna seda saab paigutada põrandast kõrgemale, näiteks silmade tasandile. Konvektsioonahju eelised Konvektsioonahjuga saab teha väga palju erinevaid roogasid ja küpsetisi. Vaatame, millised on selle eeliseid tavalise ahju ees. 1. Küpsetab ühtlaselt Esimene ja võib-olla kõige olulisem pluss on seotud konvektsioonahju tööpõhimõttega ehk kuumus jaotub väga ühtlaselt. Tavalisel ahjul on ikka kohad, mis kuumenevad rohkem või on emb-kumb kuumaelement aktiivsem. Nii võib pirukapõhi kõrbema minna või küpsised ühes ahjunurgas ennem valmida kui teises. Või on toit hoopiski väljast juba valmis, aga seest ikka pooltoores. Ühtlane küpsemine teeb konvektsioonahju väga mugavaks, kuna toitu ei ole vaja pidevalt keerata või plaate kuidagi poole küpsemise pealt kõrgemale – madalamale sättida. 2. Valmistab korraga rohkem Tavaline ahi küpsetab korraga pealt ja alt ning seetõttu saab ahju panna korraga vaid ühe plaadi. Tänu kuuma õhu ringlemisele saab ahju asetada mitu plaati korraga. Samas peab vaatama, et plaatide vahele jääks õhu ringluse jaoks piisavalt ruumi, seega korraga kasutatav plaatide arv oleneb ahju suurusest. Tavaliselt on integreeritud ahi mahukam kui harilik elektriahi. 3. Säästad energiat ja aega Õhu ringlemisel küpsetamise aeg lüheneb, mis tähendab, et see ahi säästab energiat ja seeläbi elektrit. Öeldakse isegi, et küpsemise aeg väheneb lausa 25%! Selle asemel, et ühe plaadi kaupa küpsiseid valmistada, võib konvektsioonahju panna neid kaks või isegi kolm korraga ja seeläbi säästa päris palju aega ning elektrit. 4. Toidu soojendamine Kui majapidamises puudub mikrolaineahi või kuumaõhufritüür, siis see on hea ja lihtne viis toidu soojendamiseks. Konvektsioonahju võib vastava režiimiga panna ka külmutatud saiakesed ning varsti ongi nad ühtlaselt üles soojenenud. 5. Parim viis paljude toitude valmistamiseks Mida selle ahjuga on kõige parem valmistada? See ahi küpsetab imelisi saiakesi, küpsiseid, köögivilju, praade – kõike, mida üks ahi tegema peabki. See on parim röstimiseks, andes krõbeda ja ühtlase tulemuse. Samuti tasub pöördõhku kasutada siis, kui küpsetad midagi kaane all. Enamus sellistel ahjudel on pöördõhu režiim ka välja lülitatav, seega on võimalik toitu valmistada ka tavapärasel viisil. K-rauta.ee Millal on tavaline elektriahi parem? Kuigi konvektsioonahi tundub ideaalne ja parim integreeritav ahi kööki, siis on ka sellel tavalise elektriahjuga võrreldes omad miinused. Näiteks on osa toite kindlam valmistada tavalisel režiimil – besee, juustukoogid, sufleed ja muud õrnemad küpsetised, mis vajavad kontrollitud temperatuuri ning küpsemiskeskkonda. Enamus retseptides on temperatuurid ja küpsetamise ajad välja toodud tavalise elektriahju järgi, seega pöördõhku kasutades pead ise arvestama vajalikud muudatused. Samuti võib välja tuua hinnaerinevuse, sest tavaline ahi on siiski soodsam kui konvektsioonahi. Integreeritav ahi Kui kujundad endale uut kööki, siis integreeritav ahi on tänapäeval kõige populaarsem valik. Sellel on mitu olulist eelist. Integreeritud ahi võib aidata köögis ruumi kokku hoida, kuna seda ei pea põrandale paigutama, sellega on mugav toitu valmistada ja see sulandub kaunilt sisekujundusega. Electrolux integreeritavad ahjud on enim levinud, nende seas on nii tavalisi elektriahjusid kui ka konvektsioonahjusid. Uuematel ahjudel on mitmed põnevad toiduvalmistamise režiimid, mis teevad köögis toimetamise imelihtsaks ja lasevad valmistada pagarikoja tasemel küpsetisi. Teine populaarne valik on Whirlpool integreeritav ahi, mis on samuti väga hinnatud oma kvaliteedi poolest. K-rauta.ee Kokkuvõtteks Konvektsioonahi ei kuulu ainult restorani, see ahi võib olla ka koduköögi täht. See avab palju uusi võimalusi toiduvalmistamise maailmas. Konvektsioonahjul on omad plussid ja miinused ning enne ostu tuleks mõlemaid muidugi kaaluda. Samuti tuleks valida, kas soovid integreeritud ahju või tavalist. Selleks, et valikut oleks lihtsam teha, tasub toodetega tutvuda k-rauta.ee lehel, kus on suur valik erinevaid ahjusid.
Mihkel Raud kallimaga — FOTO: Mihkel Raud/Instagram RABAV Seltskonnauudised MIHKEL RAUD avaldas rabava hetke minevikust
Jan Uuspõld uue kallima Brigita Antoniga — FOTO: TV3 ARMASTUS Suhted ja seks JAN UUSPÕLD peab 25-aastase kallima Brigita Antoniga tõsist plaani
šokolaadi-proteiinikook — FOTO: 123RF.com ŠOKOLAADI-VALGUKOOK Köök ja söök RETSEPT: LIISI figuurisõbralik šokolaadi-valgukook aitab lisakilodest vabaneda
Monika Tuvi poeg Mac ja tema kallim Sonja Malinen — FOTO: Sonja Malinen/Instagram VÕRRATU Ilu ja mood RABAV KAADER: MONIKA TUVI poja pruut säras punasel vaibal kaunimalt kui eales varem
Reet Härmat — FOTO: Erakogu Ilu ja mood LuminaGlow ripsmepikendused – Sinu sära, mugavus ja sõltumatus!