Gripihaige Margit: ma tõin viiruse koju saiaga toidupoest?!

105 kommentaari
Gripihaige Margit: ma tõin viiruse koju saiaga toidupoest?!

Tallinnas elav ja töötav projektijuht Margit räägib Buduaarile, et gripp on maha niitnud ka tema perekonna. Kuna arstid ei ole nõus analüüse tegema, siis ei oska ta kindlalt väita, mis tüüpi gripp see on. Naine usub, et sai gripiviiruse toidupoest, sest muud varianti nakatumiseks talle meelde ei tule.

Tallinnas elav ja töötav projektijuht Margit räägib Buduaarile, et gripp on maha niitnud ka tema perekonna. Kuna arstid ei ole nõus analüüse tegema, siis ei oska ta kindlalt väita, mis tüüpi gripp see on. Naine usub, et sai gripiviiruse toidupoest, sest muud varianti nakatumiseks talle meelde ei tule.

„Ma loodan, et mul ei ole seagripp, aga usun, et sain viiruse ostes pirukaletist värske pakendamata Ciabatta,“ räägib naine Buduaarile. „Ma olen üllatunud, et lahtine pagaritoodete müük on lubatud ajal, mis soovitatakse isegi peod ära jätta. Margit tunneb end ise süüdi, et eelistas värsket lahtist toodet osta ja hoiatab teisi nii kauplustes kui turgudel müüdavate lahtiste toodete eest, mida ei saa pesta kuuma veega. „Mõtlen alles nüüd sellele, kaua see saiapäts seal poes seisnud võis olla, kes seda kõik puutuda võisid ning kas inimesed ikka tõstavad saia ja pirukaid vastavate tangidega – seda kõike ei oska keegi öelda, sest  enamus toidupoodides ei jälgi keegi, mida nende toodetega tehakse, kes seal kõrval köhib ning mitu korda toode põrandalt üles võetud on. Puuvilju võib loomulikult lahtiselt müüa, sest neid saab kodus pesta, aga saia sa ei  pane kraani alla,“ räägib naine. „Gripp levib ju väga kergesti  ja tundub, et see uus vorm (toim. seagripp) on ikka väga tõsine haigus. Näen seda oma tuttavate ja pere pealt, kus terved ja tugevad inimesed niidetakse poole päevaga jalust maha kõrge palaviku ja väga paha enesetundega. Margit leiab, et kui haigus nii kergesti levib, siis ei tohiks küll toidupoes lahtiselt saia ja leiba müüa. Samas ei ole ta kuskilt kuulnud, et toiduainete müügi osas oleks kauplustele piiranguid tehtud „ Ma saan aru, et kui pagaritoodete lett on varjatud klaasakendega, siis sinna piiskbakterid nii kergesti ligi ei pääse. Aga meil on suured toidupoed, kus värsket saia ja pirukaid müüakse avatult punutud kastidest ja see pole sellise epideemia ajal normaalne.“
Kuidas viirus just saia peale sai ja miks Margit arvab, et see oli võimalik nakatumise allikas, põhjendab naine nii: ju oli keegi selle saia lähedal aevastanud või oli mõni haige laps seda puutunud. Toidupoed on päeval täis emasid haigete lastega. Sel ajal, kui ema valib ühte asju, on laps pirukaleti juures ja võtab oma käega sealt asju. Olen sellist pilti ennegi näinud. Saias näen põhjust, sest meil algas mehega haigus täpselt üheaegselt, järelikult pidime nakatuma üheaegselt. Ma ei taha süüdistada tegelikult mitte kedagi, oma süü, et ostan sellist kaupa. Tahan vaid hoiatada, et ka nii on võimalik nakatuda.“

Buduaar palus sellist nakatumise versiooni kommenteerida sotsiaalministeeriumi asekantsleril Ivi Normetil, kes soovitab kõikidel lugeda veebilehte www.gripivastu.ee, kust leiab vastused enamus küsimustele.
Asekantsler leiab, et normaalset elu ei ole vaja hakata piirama, küll aga tuleb peale poes käiku käsi pesta ning eelistada võiks pakendatud tooteid. Saialt nakkuse saamine on  võimalik, sest nakkust on võimalik saada käega gripiviirusega saastunud esemeid ja pindu katsudes ning seejärel oma suu, silmade või nina piirkonda puudutades.

Buduaar.ee