Probleemiks on nohu

20 kommentaari

Kas te olete kunagi mõelnud, kuidas nohu tekib? Mina olen. Nohu on
kõige tavalisem kõikidest haigustest. Nohu põhjustajaks võivad olla
külmetus, viirused või allergeenid. Organismi kaitsevõime on langenud
ja nohu kasutab juhust. Riietuge nii, et teil ei hakkaks palav ja samas
ei oleks ka jahe.
Nii et hoidke külm ja vaimne ülepinge endast kaugele, sest kui te seda
ei tee, siis muutute nohule vastuvõtlikuks.
/Tekst: Buduaari lugeja Kärt Teorein/

Kas te olete kunagi mõelnud, kuidas nohu tekib? Mina olen. Nohu on kõige tavalisem kõikidest haigustest. Nohu põhjustajaks võivad olla külmetus, viirused või allergeenid. Organismi kaitsevõime on langenud ja nohu kasutab juhust. Riietuge nii, et teil ei hakkaks palav ja samas ei oleks ka jahe. Jalad tuleb kuivad hoida. Samuti mõjub ka sportimine. Nii et hoidke külm ja vaimne ülepinge endast kaugele, sest kui te seda ei tee, siis muutute nohule vastuvõtlikuks. Korralik söök ja uni on samuti nohu vältimiseks väga olulised.

Kui teie nohu on viiruslik, siis tavaliselt eelneb sellele väsimus, peavalu ja kehatemperatuur võib tõusta. Nohu algab kipitustundega ninas, mis ajab sageli aevastama. Nina limaskest läheb tursesse, lima on alguses vedel, aga hiljem muutub paksemaks. Viiruslik nohu on nakkus, see ei tule külmetusest. Viiruseid, mis võivad nohu põhjustada, on ligi 200. Need viirused puutuvad kokku me kehaga mitmel viisil – suudlusega, kättpidi tervitades, avalikku telefoni kasutades, keegi aevastab ligiduses, või kasutame kellegagi ühist käterätti või kööginõusid. Enamik nohuviirusi läbivad seitsmepäevase inkubatsiooniperioodi, enne kui sümptomid ilmsiks saavad.

Kui teil on juba nohu, siis peaksite jooma vedelikku – mahla, ravimteed, mineraalvett jne. Abiks on ka kuumad jalavannid. Samuti võib soolaga täita riidekoti ja asetada selle vastu nina ja näopiirkond. Jätke suitsetamine, et mitte ärritada tundlikke kurgu- ja ninakudesid. Loobuge kohvi joomisest, selle asemel jooge palju rohelist teed. Sööge C-vitamiini ja mineraalirikkaid toite, sest need ained võivad immuunsüsteemi toetada. Sööge palju rohelisi ja oranže aedvilju, ning ka puuvilju. Närige enne iga söögikorda mitu küüslauguküünt. Peske sageli käsi, eriti enne söömist ja pärast nohuste inimestega kokkupuutumist. Hoidke voodi soe ja laske kehal higistada. Palavik nohu ajal pole tavaliselt kahjulik ja alandada tuleb seda ainult juhul, kui see tõuseb üle 39 kraadi. Mitmed uurimused väidvad, et palavik võib olla koguni keha loomulik kaitse viirusinfektsiooni vastu.

Ninakinnisuse vastu aitab ka mõni retseptiravim, mis vähendab nina limaskesta turset, aga aitab ka Coldrexi ravitee. Ninatilku võib kasutada aerosoolina neli kuni viis korda päevas kolme-nelja päeva vältel. Pikemaaegsel tarvitamisel põhjustavad need ravimid ise ninakinnisust ning seetõttu lõpetage nende kasutamine hiljemalt nädala pärast. Kui nohuga kaasneb köha või kinnine nina, hoiduge piima- ja nisutoodetest. Neid kirjeldatakse kui "limatootjaid". Kui röga kleepub kurgus ja on raske välja köhida, jooge klaas sooja vett, milles on 1-2% soola (ligikaudu pool teelusikatäit).
Nohu tüsistusena võivad tekkida põletikud. Et neid ära hoida, tuleks nohu välja ravida. Nuuskamisel ärge sulgege mõlemaid sõõrmeid korraga, vaid kordamööda. Põletiku korral pöörsuge kindlasti arsti juurde.

Nohu kestab tavaliselt üks-kaks nädalat ja hiinlased usuvad, et seitse päeva on tsükli lühim aeg, mis üldse mingist haigusest paranemiseks vajalik on.

Aga miks ikkagi ainult mõned jäävad nohusse, isegi kui samad viirused meid kõiki ümbritsevad? Hiina loodusliku tervishoiu süsteemi arusaama järgi teevad meid viirustele kättesaadavaks keha energialeke ja nõrgenenud immuunsus. Mitte viirused ei määra, kas saame nohu või mitte, vaid meie enda immuunsüsteem.

 

Pildi modell: Katrin Väli
/Tekst: Buduaari lugeja Kärt Teorein/