Uued tervislikud krõbuskid Balsnackilt: põnevaid retsepte!

25 kommentaari
Uued tervislikud krõbuskid Balsnackilt: põnevaid retsepte!

Balsnacki tervisliku hommikueine sarja lisandusid neli uut toodet: speltanisu krõbuskid, odrakrõbuskid, rukkikrõbuskid ja hernekrõbuskid.Kõik neli uut toodet on mahetooted, toodetud Eestis kasvatatud maheteraviljast. Seni on turul olnud saadaval enamasti mahejahud, nüüd siis ka Eestis toodetud mahehommikueined. Uued hommikueined valmisid koostöös osaühinguga Eesti Mahe.

Balsnacki tervisliku hommikueine sarja lisandusid neli uut toodet: speltanisu krõbuskid, odrakrõbuskid, rukkikrõbuskid ja hernekrõbuskid. Kõik neli uut toodet on mahetooted, toodetud Eestis kasvatatud maheteraviljast. Seni on turul olnud saadaval enamasti mahejahud, nüüd siis ka Eestis toodetud mahehommikueined. Uued hommikueined valmisid koostöös osaühinguga Eesti Mahe. Tervisliku hommikueine sari on pakendatud kenadesse mahedates toonides rahvusliku mustriga pakenditesse. Üks pakk sisaldab 100 g krõbuskeid, millest jätkub mitmeks söögikorraks.

Krõbuskid sobivad suurepäraselt hommikusöögiks, sest on suure toiteväärtusega. Teraviljatooted on kiudainerikkad, mis soodustab seedimist. Krõbuskeid sobib serveerida piima, jogurti või keefiriga, aga ka segatuna moosi või värskete marjadega. Loodetavasti leiavad ka uued tooted – speltanisu-, rukki-, odra- ja hernekrõpsud – oma rolli meie tervislikus menüüs.
Speltanisu ehk okasnisu on üks vanimaid kultuurtaimi, mida on kasvatatud juba 9000 aastat ning mis on hiljuti taasavastatud tänu maheviljeluse levikule. Spelta on kergelt pähklimaitseline ning seda peetakse toiteväärtuselt tavanisust paremaks.
Oder on üks iidsemaid teraviljakultuure, mida on kasvatatud põllumajanduse algusaegadest saadik. Eestis on oder enimkasvatatud teravili ning peamiselt leiab see kasutust linnasetööstuses. Odrajahu on hea kiud- ja mineraalainete allikas, sisaldades kiudaineid (7,6 g / 100 g) ning fosforit (300 g / 100 g), rauda (4,5 g / 100 g) ja ka vitamiini B3 (5,7 mg / 100 g).
Rukis on pärit Lähis-Idast, kus see kasvas nisupõldudel umbrohuna. Nisu levikul Euroopasse järgnes sellele ka umbrohi, mis aga arenes omaette teraviljakultuuriks. Eestis hakati rukist kul- tuurina kasvatama XI sajandil ning tänapäeval on rukkijahust tooted eestlaste toidulaual väga olulisel kohal. Täisterarukkijahu sisaldab kiudaineid (13,6 g / 100 g) ning fosforit (360 mg / 100 g), rauda (4,9 mg / 100 g) ja magneesiumi (110 mg / 100 g). Herned on eelkõige tuntud kui head taimse valgu allikad, valku on neis kuni 25% kuivainest. Herned on väga toitvad, kuid väikese rasvasisaldusega. Herned on ka kiud- ja mineraalainerikkad, sisaldades kiudaineid (10,7 g / 100 g) ning fosforit (380 mg / 100 g), kaaliumi (1080 mg / 100 g) ja magneesiumi (116 mg / 100 g).

Mõned retseptid krõbuskite kasutamiseks
KÜÜSLAUGUSED KRÕBUSKID
Kuumuta küpsetusõlis küüslauku. Sega sellega kokku krõbuskid. Küpseta ahjus kuldpruuniks. Sobib lisandiks püreesuppidele, köögiviljasalatile ja ka pajaroogadele.

JUUSTUSED KRÕBUSKID
Sulata või ja sega sellesse krõbuskid. Sega kokku riivitud parmesan või Nopri talu juust, jahvatatud muskaat ja jahvatatud paprika. Veereta võiseid krõbuskeid juustumaitseaine segus. Küpseta ahjus kuldpruuniks. Jahtununa saab sellest krõbisev, mõnus juustusaia asendus.

ÜRDISED KRÕBUSKID

Sulata või ja sega selles krõbuskid. Seejärel puista üle tükeldatud peterselli ja jahvatatud köömne seguga. Lase võil jahedas hanguda. Sobib lisandiks aedviljasupile, salatile, vokiroale või iseseisvaks näksiks söögikordade vahele.

KÜLM JOGURTISUPP HERNEKRÕBUSKITEGA
Tükelda väikesteks kuubikuteks värskelt hapendatud kurk, punane sibul, murulauk või roheline sibul ja till. Sega need Pajumäe talu või Saida farmi maitsestamata jogurtisse. Lisa jämedalt riivitud tugevamaitseline juust ja hernekrõbuskid. Kui vaja, maitsesta ürdisoolaga. Sellest saab kokku üks kosutav, värskendav ja toitev suvine eine.

KRÕBUSKI- ŠOKOLAADIPÄTSIKESED
Sulata šokolaad, lisa rosinad ja krõbuskid. Tõsta lusikaga küpsetuspaberile pätsikesed ja lase jahedas taheneda. Väga mõnus maius.

KAKAO-KANEELI KRÕBUSKID
Sulata mesi kuumaveevannis ja sega selle sees krõbuskid. Laota küpsetuspaberile ja sõelu peale kaneeliga maitsestatud kakao, et kõik krõbuskid oleksid ühtlaselt kaetud. Sobib niisama maiustamiseks, maitsestamata jogurti sisse koos marjadega või marjakisselli lisandiks.

ŠOKOLAADI-KOOKOSE KRÕBUSKID
Sulata kuumaveevannis 1 tahvel valget šokolaadi ja 1 tahvel tumedat (70%) šokolaadi. Lisa nii palju krõbuskeid, et kõik oleksid sulašokolaadiga kaetud. Laota küpsetuspaberile, puista üle kookoshelvestega ja sega. Lase šokolaadil hanguda ja siis muri krõbuskid üksteisest lahku.