Mis on päris siider?

Mis on päris siider?

Paljud meist mõistavad siidrite all plekkpurkides karboniseeritud jooki, millesse on sageli lisatud arvestataval hulgal suhkrut, vett ning erinevaid lõhna- ja maitseaineid. Mis on aga tõeline siider ning kuidas seda valmistatakse? Arheoloogilised väljakaevamised näitavad, et Vana-Euroopa ja Aasia kultuurid oskasid algelist õunasiidrit valmistada juba 6500 eKr. Siidri valmistamise kunst on muidugi aastatega paranenud, kuna inimesed on paremini mõistma hakanud tegureid, mis siidri maitset mõjutavad.

Paljud meist mõistavad siidrite all plekkpurkides karboniseeritud jooki, millesse on sageli lisatud arvestataval hulgal suhkrut, vett ning erinevaid lõhna- ja maitseaineid. Mis on aga tõeline siider ning kuidas seda valmistatakse?

Arheoloogilised väljakaevamised näitavad, et Vana-Euroopa ja Aasia kultuurid oskasid algelist õunasiidrit valmistada juba 6500 eKr. Siidri valmistamise kunst on muidugi aastatega paranenud, kuna inimesed on paremini mõistma hakanud tegureid, mis siidri maitset mõjutavad.

Naturaalne siider on tavaliselt selge, kuldne jook, mille värvigamma võib ulatuda kahvatukollasest kuni tumeda merevaigu toonini. Naturaalsete siidrite tootmise poolest on kuulus Prantsusmaa, eriti Normandia piirkond, mis sai maailma suurimaks piirkonnaks kuueteistkümnendal sajandil.

Maitsva siidri valmistamiseks kasutatakse hoolikalt valitud ja suurepäraste maitseomadustega õunasorte, mida vastavalt soovitavale tulemusele omavahel kombineeritakse. Enne valmistamisprotsessi õunad korjatakse, sorteeritakse ning pestakse. Õuntest sõltub kogu siidri kvaliteet – need peavad olema mahlased, magusad, hästi küpsenud ning hea happelisuse ja tanniiniga. Mõnusalt täidlase siidri jaoks on vaja kasutada mitut erinevat liiki õunu – see annab siidrile tasakaalustatud maitse. Õunad võivad olla aromaatsed, mõrkjad, hapukad või neutraalse maitsega. Üldiselt magusaid ja hapukaid õunu segatakse omavahel, et luua tasakaalustatud siider. Ühe liitri siidri valmistamiseks kulub sõltuvalt õunade mahlakusest 1,3 – 1,8 kilo õunu.

Õunad pressitakse ning saadud õunamahl pannakse mitmeks kuuks tammevaatidese või terastsisternidesse käärima. Kääritamine on protsess, kus pärm muudab õuntes sisalduvad suhkrud alkoholiks ja süsihappegaasiks. Vaadid asuvad keldris, milles temperatuuri ca 13 kraadi, sest jahedam temperatuur mõjub valmiva siidri maitseomadustele hästi. Keskmiselt on õuntes 12-14% suhkrut, millest on võimalik kääritada kuni 6% alkoholi. Seetõttu on lühemaajalise õunamahla kääritamise tulemuseks magusam ning lahjem siider(doux), aga õunamahla pikemaajalisel kääritamisel muutub rohkem suhkrut alkoholiks ning saame kuivema ning kangema siidri(brut).

Enamus traditsioonilisel meetodil valmistatud siidritest kuumutatakse protsessi lõpus mõned sekundid 78 kraadi juures, kuna see on vajalik halbade bakterite tekke välistamiseks. Kui siider on valmis, siis see filtreeritakse ning pudeldatakse. Hoolimata filtreerimisest võib harva naturaalse siidri pudelisse ka kerget sadet tekkida, mis siiski ei mõjuta joogi üldist kvaliteeti.

Naturaalset siidrit serveeritakse jahutatult ja eelistatavalt shampanja- või veiniklaasis. Kuna siider kääritatakse, mitte ei karboniseerita, siis on ka mullid joogis väiksemad ning püsivad klaasis kauem. Naturaalne siider sobib suurepäraselt tervitusjoogiks või aperitiiviks asendamaks tavapärast vahuveini, samuti niisama õhtul nautimiseks või toidu kõrvale. Siidrit võib külmadel talveõhtutel juua isegi kuumalt koos kaneeli ja muude vürtsidega. Kuna erinevus naturaalse siidri ja nö purgisiidri vahel on suur, siis võiksid päris siidrit proovida ka need inimesed, kes tavalist purgisiidrit ei armasta.

Tuntuim ja armastatuim naturaalne siider on Ecusson, mida toodab Prantsusmaa suurim siidritootja CCLF juba aastast 1919. Ecusson’i siidritest on Eestis Normandie’d (75cl), Cuvee Speciale’d (75cl) ja Grand Cidre’d (25cl) – kõigist neist on saadaval nii Brut (kuivem, 4.5-6%) kui ka Doux (magusam 2-3%) versioon. Siidreid on pärjatud rohkete auhindadega ning näiteks nii Normandie Brut kui Cuvee Speciale Brut tunnistati möödunud aastal Prantsusmaal koguni kuldmedali vääriliseks!

Sel suvel saavad Eesti siidrisõbrad nautida ka kõrgeimasse kvaliteediklassi kuuluvaid naturaalseid siidreid – parimate kaupluste lettidele on saabunud müügile Ecusson Intense Rose ja Ecusson Intense Brut. Intense Rosé (3%) on esimene Eestis müüdav roosadest õuntest valmistatud hapukate nootidega magus kvaliteetsiider. Intense Brut’i (6%) puhul on tegemist kuiva siidriga, mille täiuslikus maitses on tunda veidi apelsini ja toone vürtsidest.

Ecusson siidreid leiab kõikidest korralikest kauplustest!
Head nautimist!