Paljudel inimestel, kes kahtlevad kaalulangetusteekonnaga alustamises, on üks põhiküsimustest: mida süüakse Dr Simeonsi dieedi ajal, et on võimalik 40 päevaga 8-15kg kaotada? Menüüs sisalduv ja selle sobivus inimese harjumustega on kaalulangetuse edukuse jaoks väga oluline. Dr Simeonsi dieedi konsultant Aire Kängsep räägib lähemalt, mida, kui palju ja millal süüakse dieedi ajal. Tutvu allpool ka näidismenüüdega!

Millised on toidukogused dieedi ajal?

Dr Simeonsi dieedi ajal mängivad võtmerolli Biolit graanulid, tänu millele pääseb keha ligi oma varurasvaseifile, millest toitaineid ammutatakse. Keha saab graanulite abil igapäevaselt 1500-4000 kcal päevas oma enda energiavarudest, mida inimene liigsete kilodena kaasas kannab. Biolit aga ei kiirenda ainevahetust ning seetõttu on tarvis dieedipidajal päevas süüa juurde 500 kcal kindlast toiduainevalikust.

500 kcal võib esialgu tunduda küll vähe, kuid näljatunde pärast muretsema ei pea, sest kaalulangetaja kogukaloraaž päevas koos energiavarudest saaduga on 2000-4500 kcal. Kehal pole puudu ühestki toitainest ning dieet ei tee tervisele liiga. Biolit graanulid sobivad ka kõigi ravimitega koos kasutamiseks. Rõhutan, et ilma Biolit graanuliteta on 500 kcal päevase kaloraažina tervisele kahjulik! Palun seda mitte katsetama hakata.

Milline on toiduainete valik dieedi ajal?

Selleks, et oleks lihtne planeerida päevaseid toidukoguseid, on Dr Simeonsi dieedi materjalides lubatud toiduainete tabel koos iga toiduaine 100 g kaloraažiga. Nii saab inimene kas koos konsultandiga või iseseisvalt paika panna just endale sobivad menüüd, arvestades, et päevane kaloraaž peab olema 500 kcal.

Toiduainete valikus on valik erinevaid valke: vasika-, veise-, kanaliha, (meri)vähid, krabid, krevetid ning mitmeid valge kala liike: meri-, jõeahven, tilaapia, tursk, heik, haug, (hiid)lest. Valkude kõrval on suur rõhk ka köögiviljadel: spinat, lehtpeet, roheline salat, tomatid, seller, sibul, punane redis, kurgid, spargel, erinevad kapsad, brokoli. Valikust ei puudu ka veidike magusat, mille annavad puuviljad: õunad, apelsin, kollane greip, maasikad. Süsivesikute osa saab kaetud kuivikleibadega.

Toiduainete valiku osas tasub julgelt nõu pidada ka konsultandiga, et leida just igaühele personaalselt sobivad kombinatsioonid.

Millised on toitumise päevaplaanid?

Kõige lihtsama päevaplaani järgi on ette nähtud hommikuks tee või kohv, millele järgnevad lõuna- ja õhtusöök täpselt samadel alustel: 100 g valku + üks liik köögivilju + üks liik puuvilju + kuivikleib. Alternatiivse variandi alusel jaotatakse päeva toidukogus selliselt, et söögikord on iga 1,5-2 tunni järel.

Meie soovitus on valmistada toiduained kõik korraga järgmiseks päevaks ette, et oleks lihtsam. Toidukordi planeerides peaks kaloraaži summa jääma 480-500 kcal vahemikku. Kindlasti ei tohi unustada, et toitumise kõrval on oluline ka vett juua!

Näidismenüüd

Päev nr 1

Kell 10: Õun 140 g (66 kcal)

Kell 12: Kanafilee 100 g (110 kcal), lillkapsas 200 g (60 kcal) + kuivatatud maitseained

Kell 15: Tomat 200 g (40 kcal) + kuivatatud maitseained

Kell 18: Vasikaliha 100 g (105 kcal), brokoli 200 g (56 kcal) + kuivatatud maitseained

Kell 20: Apelsin 150 g (54 kcal)

Päev nr 2

Kell 10: Õun 150 g (71 kcal)

Kell 12: Tursk 100 g (78 kcal), tomat 300 g (60 kcal) + kuivatatud maitseained

Kell 15: Kurk 250 g (38 kcal) + kuivatatud maitseained

Kell 18: Kana rinnaliha 100 g (110 kcal), lillkapsas 300 g (90 kcal) + kuivatatud maitseained

Kell 20: Maasikad 150 g (45 kcal)

Päev nr 3

Kell 10: Greip 150 g (44 kcal)

Kell 12: Mintai 100 g (92 kcal), valge peakapsas 300 g (81 kcal) + kuivatatud maitseained

Kell 15: Lillkapsas 200 g (60 kcal) + kuivatatud maitseained

Kell 18: Krevetid 100 g (97 kcal) + roheline salat 200 g (24 kcal), kurk 100 g (15 kcal) + kuivatatud maitseained

Kell 20: Õun 150 g (71 kcal)

Vaata ka konsultant Aire Kängsepa intervjuud Buduaari saatele TV3 eetris.