Johanna köögis: Aegumatu klassika ehk üks eriti mahlane rullbiskviit

52 kommentaari
Johanna köögis: Aegumatu klassika ehk üks eriti mahlane rullbiskviit

  Minu kallil sõbrannal oli paar päeva tagasi sünnipäev ja külakostiks sai talle valmistatud üks väga  mahlane rullbiskviit, mis osutus nii heaks, et soovin seda jagada ka teiega.  

Minu kallil sõbrannal oli paar päeva tagasi sünnipäev ja külakostiks sai talle valmistatud üks väga  mahlane rullbiskviit, mis osutus nii heaks, et soovin seda jagada ka teiega.

Vaarika-ricotta rullbiskviit ehk aegumatu klassika

Muusikasoovitus: Vaiko Eplik “Soorebased”

Tulemus: Varajane päike sinu taldrikul

Kogus: 12 lõiku

Kalorid: 1 tükike annab umbes 250 kilokalorit

 

Vaja läheb:

4 toasooja muna

100 g suhkrut

70 g nisujahu

35 g tärklist (mina kasutasin maisitärklist)

1 tl küpsetuspulbrit

tuhksuhkrut küpsetuspaberile

soovi korral paar tilka looduslikku vedelvärvi (mis teha, kui maamune on nii raske saada:)

Täidis:

200 g vahukoort

200 g ricotta kohupiima

40 g suhkrut

vaarikamoosi

Kate:

100 g Bitteri šokolaadi

50 g võid

Kuidas teha?

Kõigepealt  vooderda ahjuplaat küpsetuspaberiga ja määri see võiga. Tänu sellele ei tohiks biskviit küll sinu küpsetuspaberi külge kinni kleepuda. Eelkuumuta ahi 225 kraadini juba varakult, kuna see on üks olulisemaid eeldusi biskviidi õnnestumiseks. Järgnevalt mõõda kaussi jahu, tärklis ja küpsetuspulber ning sega korralikult läbi. Nüüd vahusta toasoojad munad suhkruga tugevaks vahuks. Minul kulus selleks 15 minutit. Kui see on tehtud, sõelu osade kaupa jahusegu munavahu hulka ja tõsta lusikaga ringjate liigutustega vahtu alt üles. NB! Tainas tuleb segada kokku kiiresti ja õrnalt. Ülesegamise korral kaotab tainas oma õhulise struktuuri ja biskviit ei kerki. Vala tainas ettevalmistatud ahjuplaadi keskele ja aja noaga ühtlaselt laiali. Biskviit ei armasta ootamist, nii et pane plaat kohe eelkuumutatud ahju ja küpseta 6-8 minutit. Samal ajal kui biskviit ahjus, aseta uus ahjuplaadi suurune küpsetuspaber lauale ja raputa sinna peale ühtlase kihina tuhksuhkrut. Tänu sellele ei kleepu biskviit paberi külge. Võta biskviit ahjust ja kummuta see tagurpidi ettevalmistatud küpsetuspaberile. Nüüd võta sellelt ettevaatlikult ära küpsetuspaber ja keera biskviit aluspaberi abil 1-2 korda tihedalt rulli ja lõpuks lase sel lahtiselt maha jahtuda.

Täidise valmistamiseks vahusta vahukoor suhkruga kohevaks, lisa kohupiim ja vahusta veel kergelt läbi kuni saad tugeva segu. Määri  vahukoore-kohupiima täidis jahtunud biskviidile, selle peale omakorda vaarikamoosi ja keera biskviit rulli. Katteks sulata šokolaad ja või, lase sel veidi jahtuda ning nirista see rullbiskviidile. Naudi koheselt külma piimaga või lase üleöö külmikus seista.

Tasub teada:

  • Tärklis muudab biskviidi elastsemaks ja tänu sellele saab biskviiti paremini rulli keerata
  • Kuni pool jahukogusest võid asendada tärklisega
  • Rullbiskviit säilib 2 päeva kindlasti külmkapis ja kui see on tehtud kohupiimatäidisega, siis üleöö külmikus seismine muudab selle ainult mahlasemaks

Tulekul:

Koorene pasta, mille valmistamiseks kulub kõigest 15 minutit ja pehme šokolaadiglasuuriga kringel.

 

Johanna