Reklaam sulgub sekundi pärast

Johanna köögis: “Esimene amps sooja kringlit on lihtsalt kirjeldamatu tunne…”

Siit siis minu lubatud kringliretsept teile, kallid lugejad. Ütlen juba etteruttavalt ära, et kringli küpsetamiseks tuleb teil varuda aega ja kannatust, kuid ma garanteerin, et teie vaev saab lõpuks mitmekordelt tasutud.

Siit siis minu lubatud kringliretsept teile, kallid lugejad. Ütlen juba etteruttavalt ära, et kringli küpsetamiseks tuleb teil varuda aega ja kannatust, kuid ma garanteerin, et teie vaev saab lõpuks mitmekordelt tasutud.

Tulemus: Tuba on täis meeldivat lõhna ja see esimene amps sooja kringlit on lihtsalt kirjeldamatu tunne...

Kogus: 1 suur plaaditäis kringlit

Muusikasoovitus: James Blake „Limit To Your Love“

Kalorid: 1 suur lõik umbes 450 kilokalorit

 

Vaja läheb:

Tainas:

30 g presspärmi

200 ml sooja piima

500 g nisujahu

125 g suhkrut

100 g võid

2 munakollast

1 tl soola

Soovi korral 1 tl safranit, 1 tl jahvatatud kardemoni, 1 spl riivitud sidrunikoort

Täidis:

50 g võid

125-150 g suhkrut (kogused pole täpsed. Lisa lihtsalt vaba käega lahti rullitud tainale suhkrut ja kaneeli)

10-15 g kaneeli

4 kooritud õuna

100-150 g rosinaid

Kate:

100 g šokolaadi 

100 g vahukoort

Kaunistus:

Kreeka pähklid ja pohlad

 

Kuidas teha:

Kõigepealt pane rosinad vette likku. Nüüd lahusta pärm käesoojas piimas ja lisa sellele juurde pool jahust. Klopi segu korralikult läbi, kata toidukile või rätikuga ning aseta pooleks tunniks seisma. Valmis eelkergitatud tainale lisa maitseained, suhkruga kergelt vahustatud munakollased ning  vaheldumisi sulatatud või ja jahu. Sõtku tainast seni kuni see lööb käte ja kausi küljest lahti ning on läikiv ja ühtlane. Taaskord kata tainas rätikuga ja aseta see umbes tunniks kerkima või kuni selle maht on 2x suurem. Valmis taigen rulli  ristkülikukujuliseks, määri sellele spaatli või lusika abil pehme või, suhkru-kaneelisegu, õunad ja rosinad. Kui see on tehtud, keera tainas rulli, lõika kolmeks, punu mõnus pats, kinnita liitkohad ja aseta kringel ahjuplaadile. Enne küpsetamist jäta kringel  veel rätiku alla pooleks tunniks kerkima. Antud kringel tuleb nii suur, et parem on alustada punumist keskelt. Täidist tuleb üpris palju välja, aga selle saab hiljem tagasi panna. Kuumuta ahi vahepeal 180 kraadini ja  enne kui kringli ahju paned, määri see pealt lahtiklopitud munaga. Küpseta kringlit umbes 35-40 minutit või kuni see on alt ja pealt korralikult pruun ja tikk jääb puhtaks. NB! Kui kringel läheb pealt liiga kiiresti pruuniks, siis kata see küpsetuspaberi või fooliumiga. Ahjust tulnud kringlile pihusta peale veidi vett (või määri võiga) ja jäta rätiku alla jahtuma. Glasuuri jaoks sulata šokolaad vahukoore sees ja määri see kringlile. Kaunistuseks kasutasin ma seekord pähkleid ja hapukaid marju. Pean tunnistama, et mulle meeldib valge šokolaadiga kaetud kringel rohkem, aga eks see ole juba maitse asi:)

Punumine:

1. Rulli pärmtainas laual ristkülikuks, lõika see omakorda kolmeks võrdseks osaks, jaga igale tükile võrdselt täidist ja keera need kokku nii, et saaksid kolm pikka kinnist riba. Nüüd pole midagi muud, kui punuda nendest pats.

2. Kata lahti rullitud tainas täidisega, rulli see pikaks vorstika, aseta küpsetusplaadile, keera ringiks ning lõika kääridega sisselõiked.

3. Jaga tainas mõttes pikkupidi kolmeks. Tõsta esimene serv keskele ja teine serv selle peale. Nüüd lõika pikkupidi saadud tükk kolmeks, keera lõikeservad ülespoole (suru kinni) ja alusta punumist.

Erinevad täidised: Kohupiim ja õunad, martsipan ja hapukamad marjad, banaanid ja šokolaaditükid, halvaa või iirised koos pähklite ja seemnetega, kookoshelbed, marmelaad või Marianne kommipuru jne. Sellega ma tahan öelda, et täidiseks kombineerige just endale kõige meeldivamad komponendid. Meeles tuleks pidada ainult seda, et pigem vähem kui rohkem.

 

Glasuuri variandid:

  • Šokolaadi 100 g ja sama palju vahukoort
  • Lihtsalt tuhksuhkrut
  • Iirisekate - 200 g sulavõid ja 300 g iiriseid
  • Pumat (200 g tuhksuhkurt, 2 tl kakaod ja 2-3 spl vett). Sega kuivained omavahel kokku, lisa vesi  ning kuumuta pidevalt segades tasasel tulel 5-10 minutit. Temperatuur peaks jääba 40-kraadi juurde.

Eduka pärmtaigna nipid:

  1. Toiduained ei tohi olla liiga külmad, kuna siis pärmtaigen ei taha väga kerkida või selleks kulub tunudvalt rohkem aega.
  2. Pärmtaigen vajab kerkimiseks soojust. Temperatuur võik jääda 28-35 vahele ja ei mingit tuuletõmbust.
  3. Värske pärm lahustada käesoojas vedelikus. Liiga kuumas vedelikus hävivad pärmseened. Kindlasti ei tohi lisada kuuma sulavõid pärmtaignale.
  4. Kui tainas on liiga palju jahu, siis küpsetised ei kerki ja on kõvad. Jahu panna pigem vähem kui rohkem, aga täpselt piisavalt, et tainast saaks hiljem ilusad patsid punuda.
  5. Sõtkuda tuleb tainast kaua.
  6. Taigen on valmis, kui mahult on see suurenenud 2 korda ja kui sõrmega taigna sisse vajutada, siis lohk taandub aeglaselt. Vähekerkinud taigna puhul kerkib lohk kiirelt tagasi ehk siis anna taignale kerkimiseks piisavalt aega.
  7. Varu kannatust:)

Johanna

 

[gallery ids="3008806,3008809,3008812,3008815,3008818,3008821"]