Reklaam sulgub sekundi pärast

Johanna köögis: Karamelline Tarte Tatin banaanidega

Mulle väga meeldib, kui toiduga käivad kaasas ka legendid ja Tarte Tatin on täpselt üks sellistest kookidest. Alati, kui minul miskit köögis nihu läheb, siis meenuvad mulle need kaks õde, kes "õnnetuse" tagajärjel lõid nii maitsva kultuskoogi, nagu seda on Tarte Tatin.

Mulle väga meeldib, kui toiduga käivad kaasas ka legendid ja Tarte Tatin on täpselt üks sellistest kookidest. Alati, kui minul miskit köögis nihu läheb, siis meenuvad mulle need kaks õde, kes "õnnetuse" tagajärjel lõid nii maitsva kultuskoogi, nagu seda on Tarte Tatin.

Nüüd siis täpsemalt sellest, kuidas äpardused köögis võivad viia sind palju parema tulemuseni.

Üks paljudest legendidest räägib, et 1889. aastal pidasid kaks õde, Caroline ja Stephine Tatin, Prantsusmaal Lamotte-Beuveronis hotelli nimega L`Hotel Tatin. Vanem õde, Stephine, tegi enamuse köögitöödest ja  tänu tema äpardusele sündis ka see suurepärane kook. Nimelt ühel järjekordsel raskel tööpäeval hakkas ta valmistama oma tavalist õunakooki, aga seekord unustas ta õunad liiga kauaks suhkru-võisegusse ja koogi päästmiseks pidi ta taina  hoopis õunte peale panema. Vaatamata kõigele serveeris ta kooki hotelli külalistele, kes olid koogi maitsest lihtsalt lummatud. Tarte Tatin´i tegi kuulsaks aga  hoopis Pariisi restorani  Maxim omanik  Louis Vaudable, kes pani selle oma menüüsse. Räägitakse, et retsepti saamiseks saatis ta õdede juurde spiooni.

 

Karamelline Tarte Tatin banaanidega

Kogus: 4-6

Vormi suurus: ca 18x18 cm, aga kuna tainast jääb natuke üle, siis sobib läbimõõduks ka veidi suurem vorm.

Muusikasoovitus: Tame Impala "Feels Like We Only Go Backwards"

Tulemus: Tükike ajalugu sinu suus

Kalorid: umbes 400 kilokalorit

Vaja läheb:

Muretaigen:

135g jahu

63 g võid

45 g suhkrut

1 muna

natuke soola

Täidis:

35 g võid

120 g suhkrut

4 pisikest banaani (10 cm) või 2-3 suurt

Väga hästi sobivad ka pirnid, ploomid, ananass, virsikud ehk asenda vastavalt maitsele.

Juurde võid lisada ka kaneeli ja sidrunimahla 1 tl.

Kuidas teha:

Muretaiga valmistamine peaks meil juba selge olema, aga kordan veel igaks juhuks üle. Kõigepealt näpi külm või ja jahu kiiresti sõmeraks. Vajuta segu keskele süvend ja pane sinna suhkur, muna ning sool. Sega kõigepealt omavahel muna, suhkur ja sool  ning alles siis hakka jahu juurde tõmbama kuni saad tainapalli. Mässi see toidukilesse ja aseta vähemalt pooleks tunniks külma. Tuletan meelde, et muretaina eripäraks on selle muredus, mistõttu tuleb vältida liigset segamist ja sõtkumist!

Nüüd sulata pannil või ja lisa suhkur. Lase suhkrul muutuda karamelliks ja ära unusta segamist. Katsu kiusatusele vastu panna ja jäta karamell maitsmata (see on tulikuum!). Kui karamell valmis, vala see kiirelt  vormi (ei sobi lahtikäiv vorm), lao banaanid ühe kihina karamelli peale. Võta külmast eelnevalt valmistatud tainas ja rulli see vormist veidi suuremaks ja aseta banaanide peale. Suru ääred sisse ja tee kahvliga mõned augud tainasse. Küpseta kooki 200-kraadises ahjus umbes 25-30 minutit või kuni tainas on kuldpruuniks küpsenud. NB! Valmis kook kummuta kohe serveerimisalusele ja naudi koos vaniljejäätisega.

 

Ebaõnnestumised viivad eduni!

Johanna

 

[gallery ids="1894692,1894702,1894709,1894717,1894724,1894731,1894738"]