Johanna köögis: Karlsson ei nuriseks ehk ahjusoojad kaneelisaiad

Johanna köögis: Karlsson ei nuriseks ehk ahjusoojad kaneelisaiad

Kallis lugeja, sellel nädalavahetusel soovitan ma sul oma kallimaga alustada päeva hommikusöögiga voodis.  Armastus pidavat ju käima kõhu kaudu, nii et järgnev retsept on selleks ideaalne.
 

Kallis lugeja, sellel nädalavahetusel soovitan ma sul oma kallimaga alustada päeva hommikusöögiga voodis.  Armastus pidavat ju käima kõhu kaudu, nii et järgnev retsept on selleks ideaalne.

Ahjusoojad kaneelisaiad

Tulemus:  varahommikune romantika 

Kalorid: 1 portsjon umbes 270 kcal

Tase: algajad

Kogus:  sulle-mulle ja sõpradele ehk 6-le 

Vaja läheb:

25 g värsket presspärmi või 12 g kuivpärmi

200 g kõrvitsapüreed (kui otsustad kõrvitsa välja jätta, siis lisa jahu umbes 260-300 g)

560 g nisujahu 

120 ml piima

50 g oliiviõli või sulatatud võid

2 muna (1 määrimiseks)

50 g suhkrut (ilma glasuurita lisa vähemalt 100 g suhkrut)

Näputäis soola

Vahele:

150 g suhkrut

16 g kaneeli

50 g sulatatud võid

Vastavalt maitsele vaniljesuhkrut, koriandrit ja muskaatpähklit

Glasuur:

50 g toorjuustu

50 g tuhksuhkrut

Natuke vahukoort 

Vastavalt maitsele vaniljesuhkrut ja sidrunimahla

Kuidas teha:

Kõigepealt tuleb sul valmistada pärmitaigen. Selleks lahusta pärm, suhkur ja sool käesoojas piimas. Lisa üks lahtiklopitud muna, kõrvitsapüree ja õli. Järgnevalt sega osade kaupa juurde jahu ja alusta sõtkumist. Jahu pane pigem vähem kui rohkem! Valmis taigen on ühtlane ja see hakkab käte küljest lahti lööma. Nüüd lase taignal rätiku all kerkida umbes tunnike. Kui taigen on kahekordseks kerkinud,  tõsta see jahusele lauale ja sõtku veelkord korralikult läbi. Järgnevalt rulli taigen suureks nelinurgaks. Sulata täidise jaoks või, sega see teiste täidiseainetega ja määri taignale. Nüüd võid taigna kokku rullida ja parajad tükid sellest välja lõigata.

Tõsta saiad võitatud vormi, kata köögirätikuga ja lase neil veel  30 minutit kerkida. Minu vormi (23×23 cm) mahtus 16 kaneelisaiakest ja seetõttu sai 7 tükki neist särada uhkes üksinduses:)

Kuumuta ahi 200 kraadini, pintselda saiakesed munaga üle ja küpseta kuldpruuniks.

Vormis kaneelisaiad vajavad küpsemiseks umbes 35 minutit ja üksikud 10-15 minutit.

Glasuuri jaoks vahusta toorjuust tuhksuhkruga ja lisa vastavalt maitsele vaniljesuhkrut ja sidrunimahla. Enne serveerimist kata saiad glasuuriga.

 

Soovitus!

  • Süüa ahjusoojalt koos külma piimaga
  • Kogust ära poolita, kuna soojad saiad kaovad laualt kiiresti:)

 

Head nädalavahetuse ootust!

Johanna