Hei, kallis Lugeja! Kuna kevadsoojus pole veel kohal, aga pliidi taga on jätkuvalt mõnus ja soe askeldada, siis ei kao ka minu küpsetamist vajavad retseptid niipea kuhugi. Täna jagan ma teiega üht klassikalist brüleekreemi retsepti, mis lõpetab teie argise õhtusöögi ideaalselt. Hei, kallis Lugeja! Kuna kevadsoojus pole veel kohal, aga pliidi taga on jätkuvalt mõnus ja soe askeldada, siis ei kao ka minu küpsetamist vajavad retseptid niipea kuhugi. Täna jagan ma teiega üht klassikalist brüleekreemi retsepti, mis lõpetab teie argise õhtusöögi ideaalselt. Ajalugu Crème brûlée loomise au on endale krabanud prantslased, kes väidavad, et 1691. aastal avaldas François Massialot oma kokaraamatus esimesena brüleekreemi retsepti, ehkki on olemas kindlad faktid, mis väidavad, et 17. sajandil pakuti Inglismaal Cambridge'i Trinity kolledžis tudengitele ja professoritele sarnast karamelliseeritud magusrooga, rääkimata hispaanlastest, kelle rahvuskööki kuulub sajandeid crema catalana. Mina isiklikult seostan brüleekreemi prantslastega ja kuna ka minu tänane retsept pärineb nende kokaraamatust, siis julgen väita, et see maius on 100% prantslaste oma. Crème brûlée ise on äärmiselt lihtsakoeline magustoit, mis koosneb ainult muna-koore-suhkru segust ja seda katab karamelline krõbe koorik ehk brülee. Brüleekreem mitte kreembrülee Ajaleht "Sirp" avaldas kunagi põhjaliku seletuse, miks eesti keeles ei ole õige öelda kreembrülee. Nimelt pole see loogiline liitsõna, kuna täiendsõnaks on brülee (pruunistatud suhkur), mis näitab liiki ja see peab käima põhisõna ette. Näiteks kakaokreemi puhul ei tuleks meil mõttessegi öelda kreemikakao. Kogus: 4-le Tulemus: Müüt purustatud ehk järjekordne toit, mille tegemiseks ei pea olema tippkokk Kalorid: 1 portsjon annab umbes 250 kilokalorit Magustoitude kuninganna ehk klassikaline brüleekreem Vaja läheb: 4 rõõmsa kana munakollast 250 g rõõska koort (mina kasutasin 200 g rõõska koort ja 50 g kohvikoort) 70 g suhkrut Pool vaniljekauna ja selle seemneid Veidi võid vormide jaoks Brülee tegemiseks 4 tl suhkrut Kuidas teha: Kõigepealt võita vormid. Nüüd lõika vaniljekaun pikkupidi pooleks ja kraabi need armsad mustad seemned ühest poolikust kaunast välja ja lisa need koos kaunaga vahu-kohvikoore segu hulka. Järgnevalt sega munakollased kokku suhkruga. Vahustada pole vaja, lihtsalt sega kuni suhkur on mõnusasti ära sulanud. Nüüd aseta kooresegu pliidile ja kuumuta seda vaiksel kuumusel. Kooresegu võta tulelt ära natuke enne keema minemist. Ära keeda! Lisa kuum kooresegu munasegusse peene joana ja sega pidevalt. Mina isiklikult soovitan kõigepealt valada munade hulka väike osa kooresegu ja segada hoolikalt ning alles siis lisada peene joana ülejäänud segu. Tempereerimisega soojendame me munakollased üles ja peaksime saama tükivaba segu. Taaskord ei peaks väga hoogsasti kloppima, kuna vaht ja mullid jäävad peale küpsetamist pinnale ja muudavad kreemi ebaühtlaseks. Kui see on tehtud, siis kurna segu läbi sõelda ja vala segu vormidesse. Kui pinnal näed siiski vahtu, siis korja see ära. Valmis vormid aseta suuremasse vormi, vala sinna kuuma vett nii palju, et vormid oleksid pooleldi vee sees ja lõpuks kata vormid fooliumiga. Küpseta 160-kraadises ahjus umbes 35-50 minutit. Brüleekreem on valmis, kui see veel võdiseb. Minu esimene vorm tuli ahjust välja, kui oli möödas 35 minutit ja viimane täpselt 15 minutit hiljem ehk käi pidevalt oma vormikesi kontrollimas. Valmis vormid jahuta maha ja pane paariks tunniks külma või naudi soojalt. Enne serveerimist raputa brüleekreemile 1 tl suhkrut ja karamellista see leeklambiga. NB! Kuna selles magustoidus on nii vähe komponente, siis võiks kasutada kindlasti vaniljekauna ja selle seemneid. Kes veel ei teadnud, siis just vaniljeseemned brüleekreemi sees näitavad kvaliteeti Vorme on väga erineva suurusega ja seepärast on ka küpsetamisaeg erinev. Brüleekreem valmib kiiremini madalas ja suuremas vormis. Minu väikses vormis oli ca 110 ml vedelikku. Mida teha allesjäänud munavalgest? Beseeküpsiseid või makroone. Beseeküpsiste jaoks läheb 1 osa munavalget ja 3 osa suhkrut ehk 100 g munavalget ja 300 g suhkrut. Munavalge vahustada suhkruga kõvaks vahuks ja küpsetada 70-kraadises ahjus umbes tund. Mõnusat nautimist! Johanna [gallery ids="1986383,1986390,1986397,1986403,1986409,1986416,1986423,1986431"]
Katri Kats ja Juhani Särglep — FOTO: Katri Kats/Instagram Seltskonnauudised IMELINE KAADER BEEBIKÕHUST: suunamudija Katri Kats saab peagi lapse
Maskis laulja, Pull — FOTO: AS All Media Eesti Lahedat lugemist „Maskis laulja“ kaks vägevat lisategelast on selgunud!
Telesaade Buduaar — FOTO: Erakogu Buduaari sõnumid Uudsed ilutooted, tõhusad teenused ja sünnipäevapidu!
Joel Ostrat — FOTO: Joel Ostrat/Instagram Köök ja söök RETSEPT: JOEL OSTRATI Big Mac tortilla on lihtsalt võimas
Kaarel Orumägi — FOTO: Beautiful Me Sisuturundus Kaarel Orumägi: Kuidas ma pooleteist aastaga 40kg alla võtsin, ilma rangete toidukavade ja spordiklubide külastusteta
Raivo enne - pärast — FOTO: Bodymed.ee Sisuturundus Raivo saladus: kuidas taasavastada lapsepõlves kaotatud enesekindlus?