Johanna köögis: Klassikalise brüleekreemi retsept

42 kommentaari
Johanna köögis: Klassikalise brüleekreemi retsept

Hei, kallis Lugeja! Kuna kevadsoojus pole veel kohal, aga pliidi taga on jätkuvalt mõnus ja soe askeldada, siis ei kao ka minu küpsetamist vajavad retseptid niipea kuhugi. Täna jagan ma teiega üht klassikalist brüleekreemi retsepti, mis lõpetab teie argise õhtusöögi ideaalselt.

Hei, kallis Lugeja! Kuna kevadsoojus pole veel kohal, aga pliidi taga on jätkuvalt mõnus ja soe askeldada, siis ei kao ka minu küpsetamist vajavad retseptid niipea kuhugi. Täna jagan ma teiega üht klassikalist brüleekreemi retsepti, mis lõpetab teie argise õhtusöögi ideaalselt.

Ajalugu

Crème brûlée loomise au on endale krabanud prantslased, kes väidavad, et 1691. aastal avaldas François Massialot oma kokaraamatus esimesena brüleekreemi retsepti, ehkki on olemas kindlad faktid, mis väidavad, et 17. sajandil pakuti Inglismaal Cambridge’i Trinity kolledžis tudengitele ja professoritele sarnast karamelliseeritud magusrooga, rääkimata hispaanlastest, kelle rahvuskööki kuulub sajandeid crema catalana. Mina isiklikult seostan brüleekreemi prantslastega ja kuna ka minu tänane retsept pärineb nende kokaraamatust, siis julgen väita, et see maius on 100% prantslaste oma.

Crème brûlée ise on äärmiselt lihtsakoeline magustoit, mis koosneb ainult muna-koore-suhkru segust ja seda katab karamelline krõbe koorik ehk brülee.

Brüleekreem mitte kreembrülee

Ajaleht “Sirp” avaldas kunagi põhjaliku seletuse, miks eesti keeles ei ole õige öelda kreembrülee. Nimelt pole see loogiline liitsõna, kuna täiendsõnaks on brülee (pruunistatud suhkur), mis näitab liiki ja see peab käima põhisõna ette. Näiteks kakaokreemi puhul ei tuleks meil mõttessegi öelda kreemikakao.

Kogus: 4-le

Tulemus: Müüt purustatud ehk järjekordne toit, mille tegemiseks ei pea olema tippkokk

Kalorid: 1 portsjon annab umbes 250 kilokalorit


Magustoitude kuninganna ehk klassikaline brüleekreem

Vaja läheb:

4 rõõmsa kana munakollast

250 g rõõska koort (mina kasutasin 200 g rõõska koort ja 50 g kohvikoort)

70 g suhkrut

Pool vaniljekauna ja selle seemneid

Veidi võid vormide jaoks

Brülee tegemiseks 4 tl suhkrut

Kuidas teha:

Kõigepealt võita vormid. Nüüd lõika vaniljekaun pikkupidi pooleks ja kraabi need armsad mustad seemned ühest poolikust kaunast välja ja lisa need koos kaunaga vahu-kohvikoore segu hulka. Järgnevalt sega munakollased kokku suhkruga. Vahustada pole vaja, lihtsalt sega kuni suhkur on mõnusasti ära sulanud. Nüüd aseta kooresegu pliidile ja kuumuta seda vaiksel kuumusel. Kooresegu võta tulelt ära natuke enne keema minemist. Ära keeda! Lisa kuum kooresegu munasegusse peene joana ja sega pidevalt. Mina isiklikult soovitan kõigepealt valada munade hulka väike osa kooresegu ja segada hoolikalt ning alles siis lisada peene joana ülejäänud segu. Tempereerimisega soojendame me munakollased üles ja peaksime saama tükivaba segu. Taaskord ei peaks väga hoogsasti kloppima, kuna vaht ja mullid jäävad peale küpsetamist pinnale ja muudavad kreemi ebaühtlaseks. Kui see on tehtud, siis kurna segu läbi sõelda ja vala segu vormidesse. Kui pinnal näed siiski vahtu, siis korja see ära. Valmis vormid aseta suuremasse vormi, vala sinna kuuma vett nii palju, et vormid oleksid pooleldi vee sees ja lõpuks kata vormid fooliumiga. Küpseta 160-kraadises ahjus umbes 35-50 minutit. Brüleekreem on valmis, kui see veel võdiseb. Minu esimene vorm tuli ahjust välja, kui oli möödas 35 minutit ja viimane täpselt 15 minutit hiljem ehk käi pidevalt oma vormikesi kontrollimas. Valmis vormid jahuta maha ja pane paariks tunniks külma või naudi soojalt. Enne serveerimist raputa brüleekreemile 1 tl suhkrut ja karamellista see leeklambiga.

NB! Kuna selles magustoidus on nii vähe komponente, siis võiks kasutada kindlasti vaniljekauna ja selle seemneid. Kes veel ei teadnud, siis just vaniljeseemned brüleekreemi sees näitavad kvaliteeti

Vorme on väga erineva suurusega ja seepärast on ka küpsetamisaeg erinev. Brüleekreem valmib kiiremini madalas ja suuremas vormis. Minu väikses vormis oli ca 110 ml vedelikku.

Mida teha allesjäänud munavalgest?

Beseeküpsiseid või makroone. Beseeküpsiste jaoks läheb 1 osa munavalget ja 3 osa suhkrut ehk 100 g munavalget ja 300 g suhkrut. Munavalge vahustada suhkruga kõvaks vahuks ja küpsetada 70-kraadises ahjus umbes tund.

Mõnusat nautimist!

Johanna