Johanna köögis: Lihtsuses peitub võlu ehk ühed parimad kodumaised kilupirukad

31 kommentaar
Johanna köögis: Lihtsuses peitub võlu ehk ühed parimad kodumaised kilupirukad

Head retsepti  tuleb ikka jagada ja üks nendest on Mari-Liis Iloveri kilupirukas. Kui sulle vähegi kilu maitseb, siis proovi seda pirukat kindlasti. Minu jaoks on see üks parimaid pirukaid, mida olen viimasel ajal küpsetanud. Eriti rõõmsaks teeb mind selle asja juures teadmine, et meie kodumaal on võimalik saada nii kvaliteetset toorainet nagu Tallinna kilud ja rukkijahu. See pirukas sobib ideaalselt vabariigi aastapäeva suupistelauale, nii et üks mure vähem, mida külalistele pakkuda. 

Head retsepti  tuleb ikka jagada ja üks nendest on Mari-Liis Iloveri kilupirukas. Kui sulle vähegi kilu maitseb, siis proovi seda pirukat kindlasti. Minu jaoks on see üks parimaid pirukaid, mida olen viimasel ajal küpsetanud. Eriti rõõmsaks teeb mind selle asja juures teadmine, et meie kodumaal on võimalik saada nii kvaliteetset toorainet nagu Tallinna kilud ja rukkijahu. See pirukas sobib ideaalselt vabariigi aastapäeva suupistelauale, nii et üks mure vähem, mida külalistele pakkuda. 

 

 

Tulemus: kuratlikult mahlane suutäis

Kogus: 12 tk

Kalorid: 1 korvike annab umbes 250 kilokalorit

Muusikasoovitus: Siiri Sisask “Kuu lõhn”

Vaja läheb:

200 g rukkijahu

200 g keedetud kartuleid (2-3 tk)

75 g searasva (ära karda ja proovi kindlasti! Searasva maitset pole tunda, aga põhi on see-eest tunduvalt mõnusam)

75 g võid

1 tl soola

(soovi korral 1 spl tüümiani)

2 sl külma vett 

Täidis:

24 vürtsikilu

3 muna

300 g hapukoort

tilli

Põltsmaa sinepit

kappareid

Kaunistuseks:

Rosé pipart ja tilli

 

Kuidas teha:

Põhja valmistamiseks tuleb sul alguses keeta kartulid, siis need maha jahutada ja peeneks riivida. Nüüd pole midagi muud teha, kui soolaga segatud jahule lisada tükeldatud searasv, või ja kartulid ning need ühtlaseks puruks hakkida. Päris lõpus lisa jääkülm vesi ja mätsi mass tainaks. Valmis tainale tõmba toidukile ümber ja aseta vähemalt üheks tunniks külma. Taina võid vabalt ka paar päeva varem valmis teha või sügavkülma panna. Nüüd võid täidise jaoks puhastada kilud, aga kui oled natuke laisk, siis sulle soovitan ma juba valmis pakendatud kilufileesid. Kui see on tehtud, võita muffinivormid ja tõsta rullitud tainapõhjad pesadesse, nii et need ulatuksid äärteni (mina kasutasin seekord  tainarulli asemel oma käelaba ja pisikesi näpukesi). Igale pirukapõhjale määri veidi sinepit ja aseta põhja 3-4 kapparit. Peale seda klopi kergelt lahti munad, sega hulka hapukoor ja hakitud till ning vala segu võrdelt vormidesse. NB! Soola pole hapukooresegule vaja, kuna vürtsikilud on ise juba piisavalt soolased. Kõige viimasena aseta igale korvikesele kaks rullikeeratud kilufileed ja soovi korral kaunista korvid Rosé pipraga. Küpseta korvikesi umbes 25 minutit eelkuumutatud 200-kraadises ahjus.

 

Lookas pidulaudu pühapäevaks!

Johanna