Johanna köögis: maiasmoka vahepala ehk hiiglaslikud kaerahelbe-küpsised

28 kommentaari
Johanna köögis: maiasmoka vahepala ehk hiiglaslikud kaerahelbe-küpsised

Taaskord on kätte jõudnud see pime ja mõtlik aeg, kus hea meelega oleks lihtsalt vaikselt kodus. Miks mitte ammutada inspiratsiooni sügisest ja luua üks mõnus retsept, mida kunagi võiks edasi pärandada oma lastele ja lastelastele. 

Taaskord on kätte jõudnud see pime ja mõtlik aeg, mil hea meelega oleks lihtsalt vaikselt kodus. Miks mitte ammutada inspiratsiooni sügisest ja luua üks mõnus retsept, mida kunagi võiks edasi pärandada oma lastele ja lastelastele. 

Antud retsepti saab üsna loominguliselt läheneda, nii et mõnusat maitsete timmimist!

Hoiatus! Haarad ühe ja juba oled oma käe andnud kuradile!

 

 

Kaerahelbeküpsised 

Kalorid: üks hiiglaslik küpsis annab kõigest 120 kcal  ja magusaisu on sellega rahuldatud

Kogus: 50 tk

Tase: algajad

Vaja läheb:

225 g võid

340 g suhkrut

2 muna

220 g nisujahu (ma arvan, et järgmisel korral kasutan speltajahu)

100 g täisterakaerahelbeid

2 tl küpsetuspulbrit

2 tl kaneeli, piparkoogimaitseainet, Cayenne´i  pipart, vaniljesuhkrut, jahvatatud ingverit

1 tl soola

1 tl soodat

100 g tumedat šokolaadi

100 g sarapuupähkleid

150 g rosinaid ja kuivatatud jõhvikaid

Kuidas teha:

Kõigepealt võta külmikust või ja lase sel toasoojas seista. Järgnevalt haki šokolaad, rosinad, kuivatatud jõhvikad ja pähklid (marjad võid panna ka üheks ööks konjaki sisse likku). Seejärel jahvata köögikombainis täisterakaerahelbed. 

Loe aga julgelt edasi, kuna retsepti kõige vaevanõudvam osa on nüüd sul läbitud!

Võta üks suur kauss ja mõõda sinna jahu, küpsetuspulber, sooda, sool, maitseained ja jahvatatud täisterakaerahelbed. Kui see on tehtud, võta toasoe või ja suhkur ning vahusta need valkjaks kohevaks massiks. Järgnevalt lisa järk-järgult munad. Nüüd pole midagi muud teha, kui lisada kuivained, šokolaad, marjad ja pähklid. 

Viska seekord puulusikas nurka ja sega taigen ühtlaseks massiks hoopis kätega. Aseta taigen umbes tunniks külmkappi tahenema.

Kui tunnike on möödunud, tee taignast pallid, aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja vajuta käega lamedaks. Kindlasti jäta pätsikeste vahele ruumi, kuna need vajuvad küpsedes laiali. Mina sain kokku 45 pallikest, kuna üks pisike väänik sõi osa tainast lihtsalt ära. 

Küpseta 175-kraadises ahjus 10-12 minutit. Tõsta küpsetusplaat ahjust välja ja lase 5 minutit jahtuda. Alguses on küpsised hästi pehmed, kuid jahtudes muutuvad nad parajalt kõvaks.

 

Soovitus!

  • Serveeri kaeraküpsiseid koos külma piimaga
  • Paki osa küpsiseid paberkotti ja üllata oma sõpru 

 

Kui sinul on mõni hea retsept, siis jaga seda julgelt ka minuga:)

Johanna