Reklaam sulgub sekundi pärast

Johanna köögis: Pirni-sinihallitusjuustupirukas ehk quiche või hoopis kuchen

Täna on meil menüüs pirni-sinihallitusjuustu lahtine pirukas ehk quiche. Kes veel ei teadnud, siis algselt pärineb quiche hoopis Saksa aladelt, aga kuna hea asi võetakse kiirelt üle, siis tänapäeval seostame quiche´i pigem prantsuse köögiga.

Täna on meil menüüs pirni-sinihallitusjuustu lahtine pirukas ehk quiche. Kes veel ei teadnud, siis algselt pärineb quiche hoopis Saksa aladelt, aga kuna hea asi võetakse kiirelt üle, siis tänapäeval seostame quiche´i pigem prantsuse köögiga.

Algselt oli quiche´i põhjaks hoopis leivatainas ja täidiseks krõbedad pekikuubikud ja munapiim, aga aja jooksul asendus leivatainas muretainaga, kampa lõi juust ja kõik muu, mida külmkapist leida võis. Mina isiklikult olen quiche´i arengukäiguga väga rahul:)

 

Kalorid: 1 lõik annab umbes 350 kilokalorit

Tulemus: naeratav pirukas teeb meele rõõmsaks ja kõhu täis

Muusikasoovitus: Nat King Cole "L-O-V-E"

Kogus: 8-le

Vaja läheb:

200 g nisujahu (mina asendasin 1/3 osa rukkijahuga)

80 g külma võid

4 -5 sl külma vett

näpuotsaga soola ja suhkrut

Täidis:

2 muna

150 g hapukoort 

150 g kohvikoort

100 g sinihallitusjuustu

3 pirni 

50 g soolapähkleid (muidugi ideaalselt sobivad siia kreeka pähklid)

Kaunistus:

rosé pipart

värskeid basiilikulehti (kirsiks  pirukal:)

Kuidas teha?

Kõigepealt tuleb valmistada tainas. Selleks vala jahu kaussi, lisa sool, suhkur ja võitükid ning näpi tainas kiirelt purutaoliseks massiks. Nüüd lisa vesi ja tee seda ettevaatlikult, kuna liigne vedelikukogus muudab taina sitkeks, samas  liiga vähese vedeliku korral jääb tainas jälle liiga purune. Ühesõnaga, lisa täpselt nii palju, et tainas kokku jääks. Kui see on tehtud, sõtku tainas ühtlaseks, mässi toidukilesse ja aseta pooleks tunniks külma. NB! Töötle tainast nii vähe kui võimalik, kuna muretainas ei armasta sõtkumist.

Jahutatud tainas rulli jahusel tööpinnal õhukeseks (vormist peaks see olema vähemalt 5  cm suurem), vooderda sellega 24 cm läbimõõduga pirukavorm ja aseta uuesti nii 10 minutiks külma.  Kuumuta ahi 200 kraadini, torka tainapõhi auklikuks. Kui soovid, aseta tainale raskus ehk aseta pirukapõhjale küpsetuspaber ning sinna peale oad või herned. Eelküpseta oma pirukapõhja 10-15 minutit. Samal ajal võid valmistada täidise.

Täidiseks sega hapukoor, kohvikoor ja lahtiklopitud munad, murenda juurde sinihallitusjuustu ja vajadusel maitsesta soolaga. Võta pirukapõhi ahjust, puista põhja pähkleid, mis on kergelt purustatud, vala segu ja viimasena lao pirniviilud täidisele. Küpseta pirukat 200-kraadises ahjus umbes 30-35 minutit.

NB! Mina tegin pisikesi quiche´e ja sellest tainast saab umbes 8 korvikest. Täidist teha korvikeste tegemisel kindlasti poole vähem. Mina isiklikult aga soovitan teha ühe suure piruka, kuna mässamist on siis tunduvalt vähem:)

Tasub teada:

  • 1 dl vedeliku kohta võiks olla üks muna ja ise otsustad, kas teed segu ainult hapukoorest või lisad juurde ka piima või kohvikoort jne.
  • Muretaina valmistamisel kasuta võimalikult külma vett ja võid.
  • Eelküpsetamine muudab pirukapõhja mõnusalt krõbedaks.
  • Tainas peab seisma külmas, et see muutuks sitkemaks. Tänu sellele ei tõmbu tainas küpsedes kokku ja säilitab oma vormi.

 

Head isu!

Johanna

 

[gallery ids="1915365,1915374,1915383,1915391,1915400,1915409"]