Johanna köögis: Sellel aastal teeme ise piparkoogi-tainast!

27 kommentaari
Johanna köögis: Sellel aastal teeme ise piparkoogi-tainast!

Hei, kallid tulevased piparkoogimeistrid! Täna valmistame ise algusest lõpuni piparkoogitaina ja küpsetame sellest imemaitsvad ja vürtsikad piparkoogid. Pane vaim valmis, sest kohe toome jõululõhnad tuppa.

Hei, kallid tulevased piparkoogimeistrid! Täna valmistame ise algusest lõpuni piparkoogitaina ja küpsetame sellest imemaitsvad ja vürtsikad piparkoogid. Pane  vaim valmis, sest kohe toome jõululõhnad tuppa.

 


Kalorid: 50 kuni 1000 kilokalorit. Kes suudaks piparkookidele vastu panna?

Tulemus: Võid julgelt nina püsti ajada ja tunda tehtud tööst rõõmu.

Muusikasoovitus: Ella Fitzgerald “Sleigh Ride”.

Soovitäitja: Rootsi kommete kohaselt saab piparkook su soovid täita. Selleks võta üks õhuke piparkook, soovi midagi ja samal ajal  vajuta oma teise käe nimetissõrmega piparkoogi peale. Kui piparkook läheb kolmeks, siis su soov täitub:)

 

1 kg piparkoogitainast

Vaja läheb:

Põletatud suhkur

60 g suhkrut

60 g kuuma vett

Suhkrusiirup

300 g suhkrut

100 g vett

Maitseained

Kuna mina armastan väga vürtse, siis panin 1 tl muskaatpähklit, 0,5 tl Cayenne’i pipart, 0,5 tl musta pipart, 0,5 tl jahvatatud ingverit, 0,5 tl kardemoni, 4 tl kaneeli, 4 tl vaniljesuhkrut, piparkoogimaitseainet 15 g kindlasti ehk pool pakki. Riivisin sisse ka apelsini- ja sidrunikoort. Võid vabalt maitseaineid poole vähem lisada;)

Taigen

250 g võid

540 g jahu

7 g küpsetuspulbrit

Kuidas teha:

Kõigepealt tuleb meil valmis teha põletatud suhkur ja suhkrusiirup. 

Suhkrusiirupi jaoks vala  esimesse potti 300 g suhkrut ja 100 g vett ning keeda seni, kuni suhkur on vees lahustunud. Samal ajal tuleb sul teises potis põletada suhkur. Põletatud suhkrust  oleneb sinu piparkookide värvus,  nii et julgelt lase sel tumepruuniks minna, aga vaata, et sa üle ei  pruunista, kuna see muudab taigna kibedaks. Kas asi tundub juba  liiga keeruline?  Unusta eelnev jutt ja lihtsalt pruunista suhkur tumepruuni värvuseni. Kui suhkur hakkab  korralikult mullitama, vala sinna hulka 60 g tulikuuma vett (vee võid umbes samal ajal keema panna, kui alustad suhkru põletamist).  See tegevus on äärmiselt ohtlik, nii et hoia nägu potist kaugemal;)

Nüüd võid kaks siirupit omavahel ühendada. Järgnevalt lisa siirupi sisse maitseained, riivitud apelsinikoored ja või ning sega kuni või on sulanud. Kui siirup on umbes 20 kraadini jahtunud ehk on juba mõnusalt paks ja leige, lisa  osade kaupa küpsetuspulbriga segatud jahu. Sõtku taigen hoolega läbi, paki toidukilesse ja hoia vähemalt järgmise päevani külmas. NB! Taigen peabki jääma alguses nätskeks, see taheneb alles seistes. Piparkoogitaigen säilib külmas paar-kolm nädalat ja see läheb seismisega aina paremaks (maitsed imenduvad korralikult sisse ja värvus läheb tumedamaks).

Piparkooke küpseta 200 kraadises ahjus umbes 6-8 minutit. 

Soovitus:

Proovi piparkoogitainast teha melassisuhkrust, mis annab juurde tumedamat värvi ja veidi erilisemat mekki. See on küll kallis, kuid igati oma hinda väärt.

Läikega piparkoogid saad siis, kui piparkoogid pintseldad enne küpsetamist üle muna-vee seguga (1:1). Glasuurimiseks neid kasutada väga ei saa, kuna piparkoogi pind on siis liiga sile.

Faktid  ja ajalugu:

  • Esimesed piparkoogisarnased koogikesed ulatuvad Vana-Egiptusesse ja Mesopotaamiasse
  • Vanasti küpsetati piparkooke aastaringselt ja ajalehe eelkäijana edastasid need uudiseid
  • 11. sajandil jõudsid ristisõdalaste ja vürtside sisseveoga piparkoogid Euroopasse
  • Nürnbergi piparkoogid olid omal ajal nii kvaliteetsed, et neid kasutati linnasisese maksevahendina
  • Piparkoogimajade ehitamise traditsoon sai alguse muinasjutust “Hans ja Grete”
  • Ühele Rootsi kuningale kirjutas arst välja depressiooniravimiks piparkoogid
  • Kas oled veel vallaline ja soovid mehele saada? Osta laadalt endale piparkoogimees, söö see ära ja prints valgel hobusel on sinu poole teel:D (Inglismaa uskumus)

 

Tähendused piparkookidel:

  • Süda – armastuse sümbol, peletab eemale kurjad vaimud
  • Ingel – headus
  • Siga – heaolu, küllus
  • Tuvi – kiindumuse sümbol
  • Küülik – sigivus
  • Isahirv – vaprus

 

Uued kohad ja muljed:

Kui soovid uusi maitseelamusi või  meesterahvale jõulukotti kingitusele lisa, siis külasta kindlasti Tartu Rüütli tänaval asuvat õllepoodi. Õllesõprade mekas on olemas mõnus atmosfäär, professionaalsed teenindajad, suurepärane sortiment ja vinge disainiga õllepudelid. Esimesed 30 minutit imetlesin õllepudeleid ja siis algas valimine. Seekord soetasin endale mõnusalt jõulise porteri (Mikkeller). Maitselt on selles esindatud  nii kohv kui šokolaad, kuid rohkem jäi domineerima karamelline mekk. Julgen seda soovitada kõigile ja ma usun, et tumeda šokolaadiga on see lihtsalt jumalik. Kindlasti proovin seda kombinatsiooni mõnes oma koogis:)

 

Head jõululõhna!

Johanna