Reklaam sulgub sekundi pärast

Johanna köögis: sügisromanss peedi galette’ga

Täna proovin ma teieni tuua veidike sügisromanssi. Kas ei kõla mitte ideaalse kooslusena – peedi galette + hea pokaal punast veini + kallis inimene, kellega seda kõike jagada:)

Täna proovin ma teieni tuua veidike sügisromanssi. Kas ei kõla mitte ideaalse kooslusena – peedi galette + hea pokaal punast veini + kallis inimene, kellega seda kõike jagada:)

Tänase retsepti peategelaseks ongi punapeet. See jumalik juurikas pärineb Vahemeremaadest ja on tuntud oma üliheade omaduste poolest. Kui sa veel ei teadnud, siis just peet on üks parimaid inimorganismi puhastajaid. Ma siiralt loodan, et suudan selle retseptiga nii mõnegi pöörata peedi usku.

 

 

Peedi Galette

Kalorid: ühes portsjonis umbes 350 kcal

Kogus: 5-6 inimesele

Tulemus: oled saavutanud kodugurmee esimese taseme:)

Tase: algajale täiesti sobilik

Vaja läheb:

120 g rukkijahu (võid kasutada ka speltajahu)

90 g nisujahu

110 g külma võid

1 tl kuivatatud tüümiani ja basiilikut

1 tl meresoola

5 sl külma vett

Täidiseks:

2 keskmise suurusega peeti 

1 suur punane sibul

1 terve pea küüslauku

40 g purustatud sarapuupähkleid

värsket tüümiani ja basiilikut 

umbes 100 g juustu (kõik oleneb sellest, kui palju armastad sina toitudes juustu) - mina kasutasin Vigala Mozzarella Baby juustu ürdiõlis

vastavalt maitsele oliiviõli, palsamiäädikat ja erinevaid seemneid (lina-, kõrvitsa- ja seesamiseemneid)

 

Kuidas teha:

Kuumuta ahi 200 kraadini. Pese ja koori peedid ning paki koos küüslaugu ja purustatud sarapuupähklitega fooliumisse. Maitsesta oliiviõli, meresoola ja tüümianiga. Keera fooliumi otsad kokku ja küpseta ahjus 200 kraadi juures tund aega. Nüüd on aeg teha valmis taigen. Selleks sega jahu, sool, ürdid ja kuubikuteks lõigatud või purutaoliseks taignaks. Lõpus lisa juurde külm vesi ja töötle see ühtlaseks. Keera taignast pall kilesse ja lase sel külmkapis vähemalt pool tundi seista.

Kuna peedid pole veel valmis, siis luba endale pokaal punast veini ja mõnule;)

Kas jätkame?

Lõika ahjupeedid ja sibul õhukesteks viiludeks ja jäta need oma aega ootama. 

Kui soovid teha pisikesi pirukaid, siis jaga taigen viieks ja rulli need ringitaoliseks. Kui sa täna kohe üldse ei viitsi nokitseda, siis rulli taigen hoopis üheks suureks kettaks (näiteks läbimõõduga 24 cm). Taigen on väga hästi rullitav, mis teeb antud protsessi veelgi kergemaks. Nüüd lao põhjadele peedi- ja sibularattad, küüslauk, pähklid, seemned ning ürdid. Mida rohkem, seda uhkem:) Jäta äärtest mõned sentimeetrid vabaks! Viimasena laota peale mozzarella tükid ja nirista maitseks oliiviõli ja palsamiäädikat. Tõsta taigna ääred täidisele ja pane oma kallikesed 200-kraadisesse ahju ja küpseta neid umbes 40-45 minutit.

Soovitus! Pirukas maitseb jahtunult palju paremini. Serveeri pirukaid balsamico-kreemiga ja vii oma pirukad uuele tasemele.

Kasulik teada:

Keskmise suurusega punapeedid on maitselt kõige paremad, kuna nendes on rohkem suhkrut ja mineraalsooli.

 

Mis on tulekul: makroonid;) 

Bon Appetit!

Johanna

 

*Galette on prantsuse köögist pärit lahtine pirukas

 

 

[gallery ids="1967389,1967394,1967398"]