Johanna köögis: üks eriti rammus kukeseeneorsotto

44 kommentaari
Johanna köögis: üks eriti rammus kukeseeneorsotto

Minu kukeseente eri jätkub ja täna valmistan ma neist ühe rammusa orsotto. Orsotto ei ole midagi muud, kui eestipärane tõlgendus risottost, kus riisi asemel läheb potti hoopis odrakruup. See mõnus kõhutäis juba nii naljalt külmaks ei jäta ja kuidas saakski, kui mängus on nii head toorained. Proovi järele ja anna mulle teada, kuidas maitses.

Minu kukeseente eri jätkub ja täna valmistan ma neist ühe rammusa orsotto. Orsotto ei ole midagi muud, kui eestipärane tõlgendus risottost, kus riisi asemel läheb potti hoopis odrakruup. See mõnus kõhutäis juba nii naljalt külmaks ei jäta ja kuidas saakski, kui mängus on nii head toorained. Proovi järele ja anna mulle teada, kuidas maitses.


Tulemus: mõnes toidus on lihtsalt rohkem väge ja see on üks nendest. Oder on ju olnud läbi aegade meie toidulaual.

 

Kogus: 3-le 

Kalorid: ehk pigistaks seekord silma kinni

Muusikasoovitus: PJ Harvey “C`mon Billy”

 

Vaja läheb:

200 g odrakruupi

1 l köögiviljapuljongit

300 g kukeseeni

1 sibul

3 küüslauguküünt

anna veidi teravust tšilliga

praadimiseks umbes 30 g võid

150 g toorjuustu (minul oli maitserohelisega)

sool

pipar

ürdid (tüümian, oregano, salvei)

veidi parmesani

 

Kuidas teha?

Kõigepealt pane kruubid paar tundi varem külma vette ligunema või veel parem, jäta need sinna terveks ööks, kuna mida pikem on kruupide leotamise aeg, seda lühem on nende küpsemisaeg.

Kui aeg on täis, siis kurna odrakruubid, aseta need suuremasse potti ja vala neile peale juba eelnevalt valmistatud puljong (minul kulus selle koguse peale umbes liiter). Aseta kaas peale ja lase neil seal tulel vaikselt podiseda. NB! Kindlasti sega kruupe aeg-ajalt. Minul kulus kruupide keetmise peale täpselt 50 minutit.

Samal ajal, kui kruubid keevad, haki peeneks sibul, tšilli ja küüslauguküüned ning puhasta ja tükelda kukeseened. Seejärel sulata pannil või, lisa sibul ja küüslauk ning prae klaasjaks. Kui see on tehtud, lisa kukeseened, küpseta need kenasti läbi või kuni nad enam vett välja ei aja. Kui kruubid on lõpuks valmis, siis lisa nende hulka kukeseenesegu, toorjuust ja maitsesta selliste ürtidega nagu tüümian, oregano, salvei ning vajadusel lisa soola ja pipart. Sega korralikult läbi ja lase paar minutit veel seista. Serveerimisel soovitan juurde riivida veel natuke parmesani. Mmm, kui maitsev see kõik on.

 

Johanna