Lõpuks ometi – sushitegemise õpetus Johannalt!

Lõpuks ometi – sushitegemise õpetus Johannalt!

Ma küll ei tea, mis suhted on sinul sushiga, aga mina sööksin seda nii hommiku-, lõuna- kui ka õhtusöögiks. Jaapanlaste tuntuim roog valmib kodus kerge vaevaga, on väga toitev ja tõeline kunstitöö sinu taldrikul. Mainimata ei saa ka jätta seda, et sushi on väga kalorivaene toit, nii et ideaalne kõikidele neile, kes üritavad suveks jälle bikiinivormi saada.

Ma küll ei tea, mis suhted on sinul sushiga, aga mina sööksin seda nii hommiku-, lõuna- kui ka õhtusöögiks. Jaapanlaste tuntuim roog valmib kodus kerge vaevaga, on väga toitev ja tõeline kunstitöö sinu taldrikul. Mainimata ei saa ka jätta seda, et sushi on väga kalorivaene toit, nii et ideaalne kõikidele neile, kes üritavad suveks jälle bikiinivormi saada.

Kogus: 2 kreveti nigirit ja 16 uramaki tükikest

Muusikasoovitus: Netsky “Take it easy”

Kalorid: 2-3 sushitükki annavad kokku umbes 60-90 kilokalorit

Sõnastik:

  • nigiri sushi –  riisipall, millele on asetatud tükike kala, krevett vm mereand 
  • uramaki – sellist tüüpi sushi, kus riis on väljaspool rulli, kutsutakse ka tagurpidi makiks
  • norilehed –  need on need merevetikatest tehtud mustad õhukesed lehed

 

Vaja läheb:

Uramaki:

2 norilehte

1 klaas sushiriisi

vett nii palju, et riis oleks kaetud

avokaado

mango

kurk

õrnsoola vikerforelli

seesamiseemneid

sushimatt keeramiseks

Nigiri sushi:

0,5 klaasi sushiriisi 

vett nii palju, et riis oleks kaetud

2 hiidkrevetti õlis

Serveerimiseks:

wasabi

sojakaste

marineeritud ingver

 

Kuidas teha:

Alustame kõige tähtsamast komponendist ehk sushiriisist. Kõigepealt pese riisi külma veega vähemalt 5 korda või kuni vesi jääb selgeks. Pärast seda aseta kurnatud riis keedupotti, kalla peale vesi (riis peab olema kaetud või kui sulle arvutamine meeldib, siis vett olgu 10% rohkem kui riisi. Lase riisil seista vähemalt 30 minutit. Kui see on tehtud, kata pott kaanega ja kohe kui riis keeb, alanda pliidi kuumust kõige madalama temperatuurini ja keeda 15 minutit edasi. Kaant ära tõsta! Kui 15 minutit on läbi, võta pott tulelt ja lase riisil kaane all veel 10-15 minutit seista. Nüüd aseta riis madalasse nõusse (maitsesta riisiäädikaga) ja lase riisil täielikult jahtuda. 

 

Nigiri sushi valmistamine

Niisuta käed, tee pöidlasuurune ovaalne riisipall, määri sellele veidi wasabit ja seejärel vajuta krevett lihtsalt riisipallile.

 

Uramaki keeramine ehk tagurpidi sushi

Kõigepealt kata bambusmatt toidukilega. Nüüd niisuta käed ja kata norileht riisige (käitu sushiriisiga õrnalt ja ära väga tugevasti riisiteri vastu norilehte suru).

Kui see on tehtud, puista riisi peale seesamiseemneid ja keera leht ümber, nii et riis jääb allapoole. Laota täidis norilehele ja keera mati abil tihedalt rulli. Vikerkaare sushirulli puhul jätsin seesamiseemned välja ja täidiseks läks ainult kurk ning hoopis peale asetasin õhukesed forelli-, mango- ja avokaadoviilud. Päris lõpus surusin viilud veel matiga kinni. Valmis rull lõika kaheksaks tükiks. Nuga peab olema terav ja märg!

戴きます

Johanna