Merilin Taimre: Peedihummus

Merilin Taimre: Peedihummus

Kõik armastavad hummust. Nagu igal heal asjal on mitu nägu, on ka hummusel. Miks mitte lasta fantaasia valla ja proovida hummust erinevate lisanditega, näiteks punase jõujuurikaga? Magus noot traditsioonilisele retseptile oli minu esimene mõte. Mis sobiks paremini selle ülesande täitmiseks kui peet? Sahvrites peaks igaühel leiduma üks purk kodumarineeritud peeti. Peedihummus on väga nauditav värskete köögiviljadega õhtuse lemmiksarja või -filmi juurde.

Kõik armastavad hummust. Nagu igal heal asjal on mitu nägu, on ka hummusel. Miks mitte lasta fantaasia valla ja proovida hummust erinevate lisanditega, näiteks punase jõujuurikaga? Magus noot traditsioonilisele retseptile oli minu esimene mõte. Mis sobiks paremini selle ülesande täitmiseks kui peet? Sahvrites peaks igaühel leiduma üks purk kodumarineeritud peeti. Peedihummus on väga nauditav värskete köögiviljadega õhtuse lemmiksarja või -filmi juurde.

Lisaks mõnusale magusale maitsele on peet hea sõber ka tervisega:

    parandab maksa ainevahetust

    soodustab radioaktiivsete ja mürkainete väljumist organismist

    tugevdab soolte tegevust, leevendab kõhukinnisust

    parandab mälu ja keskendumisvõimet

    tugevdab veresooni, aitab veresoonte lupjumise vastu

    normaliseerib südame rütmi

    ravib kehvveresust, parandab vereloomet

    alandab vere kolesteroolisisaldust

    leevendab põletikke, allergiat ja astmat

    aitab kilpnäärme alatalituse korral

    toetab kõrgvererõhu haiguste puhul

    stimuleerib kogu immuunsüsteemi

    aitab võidelda vähktõvega

Peedihummus

seltskonnale:

400 g keedetud kikerherneid

30 g talisibulat

¾ kl keedupeeti (marineeritud)

¼ kl värskelt pressitud sidrunimahla (~1 suur sidrun)

¼ kl naturaalset tahinit

2 spl külmpressitud oliiviõli (küüslauguga)

2 spl peedivedelikku (marinaadi)

1 tl jahvatatud köömneid

noaotsatäis meresoola

Kasutades köögikombaini, sega omavahel tahini ja sidrunimahl kuni moodustub kreemjas mikstuur. Kraabi puhtaks põhi ja seinad ning pulseeri veel veidi. Lisa kõik koostisained peale peedivedeliku ja kikerherneste ning mikserda kuni kõik on segunenud. Kui küüslauguga oliiviõli puudub, siis lisa segule umbes 2 purustatud küüslauguküünt.

Loputa kikerherneid vee all ning kurna. Kuivata ning eemalda kõigilt õrnalt koor. Aseta pooled kikerherned köögikombaini ning töötle kuni segu on ühtlane. Seejärel aseta ülejäänud ning mikserda veidi veel. Lisa 2 spl marinaadi või kui kasutad värskelt keedetud peeti, siis lisa vett. See tagab mikstuuri kergema töötlemise ning tulemuseks on veelgi kreemjam hummus.

Peedihummus on naturaalselt magusam ja ideaalne külmalt serveerimiseks koos värskete köögiviljadega.

Säilita ülejäänud hummust külmkapis kinnises anumas!

 

Head isu!

Merilin Taimre