Johanna köögis: Koorene peedirisoto parmesani juustuga ehk toit, mille nimel võiks surra

Johanna köögis: Koorene peedirisoto parmesani juustuga ehk toit, mille nimel võiks surra

Pisikese nõia kombel askeldasin täna köögis ja ilma erilise võlukunstita valmis minu puupliidil roog, mida lihtsalt peab korra elu jooksul proovima. Tegemist on tõeliselt tummise ja koorese toiduga, mis ei tee paksuks, vaid hoopis annab rammu juurde.

Pisikese nõia kombel askeldasin täna köögis ja ilma erilise võlukunstita valmis minu puupliidil roog, mida lihtsalt peab korra elu jooksul proovima. Tegemist on tõeliselt tummise ja koorese toiduga, mis ei tee paksuks, vaid hoopis annab rammu juurde.

Alates tänasest kuulub see peedirisoto kindlasti minu lemmikute hulka. Sa oled see, mida sööd, ehk siis üks kuratlikult koorene maius.

Kalorid: tark tüdruk kaloreid ei loe:D

Kogus: võiksin ju öelda, et 3-le, aga tegelikult oli mul üldse raskusi seda imemaitsvat rooga teistega jagada. Pidin endale pidevalt korrutama, et jagamisrõõm on ikka kõige suurem rõõm.

Tulemus: lükkame ümber rahvatarkuse, mis ütleb: “Hommikusöök söö ise, lõuna jaga sõbraga, õhtusöök anna vaenlasele.”

Vaja läheb:

1 pisem šalottsibul

2 küüslauguküünt (suurenda kogust, kui soovid toidule väge juurde anda)

700 ml puljongit (natuke võib ka alles jääda)

150 g risotoriisi

2 keskmise suurusega peeti ehk umbes 250 g

100 ml rõõska koort

100 g parmesani juustu

meresoola, musta pipart ja oliiviõli

garneeringuks röstitud kõrvitsaseemneid

Kuidas teha:

Pese, koori  ja lõika peedid pooleks. Kui oled sellega valmis saanud, siis aseta oma peedipoisid hõbepaberile, piserda nad üle oliiviõliga, maitsesta soola ja pipraga ning viimaks mässi nad korralikult hõbepaberi sisse. Maitsvad peedid valmivad 200 kraadises ahjus umbes 1,5 tunni jooksul. Võta valmis peedid ahjust välja, jäta jahtuma ja alles siis asu neid riivima.

Järgnevalt haki sibul, küüslauk ja riivi parmesan. Valmista ka köögiviljapuljong ning jäta see sooja. Võta paksupõhjaline pott ja kuumuta selles õli. Lisa sibulad, küüslauk ja prae umbes 5 minutit, kuni sibulad on mõnusalt klaasjaks muutunud. Lisa veel õli, vala hulka risotoriis ja prae veel mõned minutid, kuni riisiterad on klaasjad. Nüüd võid hakata riisi hautama ehk ühe kulbitäie kaupa köögiviljapuljongit lisama. Ettevaatust, kuna esimene sorts puljongit tekitab pajas tõelist elevust. Järgmise kulbitäie puljongit lisad segule alles siis, kui eelmine kogus  on ilusasti riisi sisse imendunud. Selleks tegevuseks kulub kokku umbes 15 minutit. Nüüd lisa riisile juurde riivitud peedid, sega korralikult läbi ja lase mõned minutid haududa. Viimasena lisa potti rõõsk koor, Parmesani juust ja lase risotol natuke puhata (vajadusel maitsesta soolaga). Head isu, kallikesed!

 

Soovitus: 

  • Pliidi taga askeldades läheb olemine päris kuumaks, nii et piisab ainult põllest
  • Kui peedirisoto välimus ei kutsu sööma, siis korralda pimeõhtusöök

Tasub teada:

  • Arborio ja carnaroli on tuntumad risoto riisisordid
  • Igal sordil on erinev keetmisaeg ehk uuri pakendit
  • Peedirisoto kohta kehtib ütlus “vähem on rohkem”
  • Küüslauk  lõõgastab närve ja annab hea une
  • Küüslaugulõhna eemaldamiseks joo leiget piima, näri peterselli, kohviube või söö ära üks sidruniviil

 

Teie,

Johanna