16 igapäevast toitu, mis võivad põhjustada vähki

9 kommentaari
16 igapäevast toitu, mis võivad põhjustada vähki

Tõenäoliselt ei mõtle me lõunat süües sellele, kas üks või teine toidus sisalduv koostisosa võiks olla koguni nii ohtlik, et see vähki põhjustaks. Eelmisel aastal lisandunud 1,5 miljonit vähijuhtumit maailmas võiks aga olla piisav ajend vaatamaks üle ka oma toidulaud. Missugused on siis need ohtlikud toidud, mis kantserogeene (vähki ja pahaloomulisi kasvajaid tekitav aine või tegur) tekitavad?

Tõenäoliselt ei mõtle me lõunat süües sellele, kas üks või teine toidus sisalduv koostisosa võiks olla koguni nii ohtlik, et see vähki põhjustaks. Eelmisel aastal lisandunud 1,5 miljonit vähijuhtumit maailmas võiks aga olla piisav ajend vaatamaks üle ka oma toidulaud. Missugused on siis need ohtlikud toidud, mis kantserogeene (vähki ja pahaloomulisi kasvajaid tekitav aine või tegur) tekitavad?

1. Mikrolaineahjus valmistatav popkorn (spetsiaalses pakendis).

Pakike tundub küll süütu lisavidin lihtsaks valmistamiseks, kuid seda on töödeldud teatud keemilise happega (PFOA), mis on tegelikult mürk. Seda seostatakse naiste viljatusprobleemidega ning mitmed uuringud on näidanud, et sel on oma osa suurenenud riskis haigestuda neeru-, maksa-, põie-, kõhunäärme- või munandivähki. Toode ise sisaldab enamasti sojaõli ja mitmeid säilitusaineid, mis põhjustavad maoprobleeme ja nahaärritust. 

2. Mitteorgaaniliselt kasvatatud viljad.

Mitteorgaanilisi vilju on enamasti saastatud mitmete väga ohtlike taimekaitsevahendite ning kõrge lämmastikusisaldusega väetistega. Muuhulgas on kasutatud hormoone, et puu- ja juurviljad suuremaks kasvaksid. Kurb uudis on veel see, et isegi pestes ei ole võimalik pealepritsitud “lisaväärtusest” lahti saada, see on ühtmoodi ohtlik nii putukatele kui inimestele.

3. Konservid.

Enamik konservipurke on töödeldud ainega nimega bisfenool-A (BPA), mis on samuti ohtlik kemikaal. Eriti ohtlikud on konserveeritud tomatid, kuna tomatid on väga happelised ning see soodustab BPA imendumist purgis olevatesse tomatitesse ja sealt edasi inimorganismi. 

4. Töödeldud liha. 

Loetelu on siinkohal pikk, alustades vorstist ning lõpetades peekoniga. Kõik töödeldud lihatooted sisaldavad rohkelt kemikaale ja säilitusaineid, sh naatriumnitraati, mis teeb need tooted küll isuäratavaks, kuid on jällegi tulvil kantserogeenidest. 

5. Kalakasvatustest pärit kala.

Olgugi et kala tundub justkui üks tervislikematest valikutest, ei ole see tihtipeale nii. Kalakasvatustest pärit kala ei ole soovitatav süüa, kuna sealseid kalasid toidetakse mittenaturaalse söödaga, mis on “rikastatud” kemikaalide, antibiootikumide, pestitsiidide ja teiste kantserogeenidega. Loomulikult ei ole need kalad ka täiuslike oomega-3 rasvhapete allikaks.

6. Kartulikrõpsud. 

See tervisele kahjulik snäkk on täis transrasvu ning liigset soola, mis tõstavad kolesteroolitaset ja vererõhku. Samuti sisaldavad need kunstlikke lõhna- ja maitseaineid ning säilitusaineid, mida su organism ei vaja. Kuna kartulikrõpse töödeldakse kõrgel tepmeratuuril kuumas rasvas, põhjustab see tuntud kantserogeeni, akrüülamiidi teket, mida leidub muuhulgas ka sigarettides.

7. Hüdrogeenitud õlid.   

Kõik hüdrogeenitud õlid on taimeõlid, mis tuleb selle allikast keemiliselt eemaldada ning seejärel tarbijale vastuvõtlikuks muuta. Tihtipeale on need ahvatlevama välimuse eesmärgil värvitud ning lõhnastatud. Muuhulgas sisaldavad taimeõlid rohkelt oomega-6 rasvhappeid, mis ei ole aga tervisele kasulikud, põhjustades mitmeid terviseprobleeme nagu südamehaigused ja erinevat tüüpi vähid. Oomega-6 ja oomega-3 rasvhapped peavad olema tasakaalus, seega tuleb iga päev süüa rohkelt näiteks oomega-3 rasvhappeid sisaldavat rasvast kala (merest püütud!) või tarbida oomega-3 toidulisandit.

8. Toidud, mis on suure soolasisaldusega, marineeritud või suitsutatud.

Toidud, mida on töödeldud nitraatide või nitrititega, ei põhjusta iseenesest veel vähki, küll aga avaneb see võimalus mõningatel teatud tingimustel, millest üks on suitsutamine. 

9. Töödeldud jahud.

Selleks, et jahu oleks ilus ja valge, pleegitatakse seda gaasilise klooriga. Kloor on ohtlik kemikaal, mis on tugev ärritaja sissehingamisel ning võib suurtes kogustes olla isegi surmav. Samuti on töödeldud jahul kõrge glükeemiline indeks, mis tõstab kiirelt veresuhkru- ja insuliinitaset, mis võib suurendada diabeeti haigestumise riski.

10. GMOd (geneetiliselt muundatud organismid)

Geneetiliselt muundatud organismid ehk GMOd on toiduained, mida on keemiliste ainetega muudetud ning kemikaalidega kasvatatud. Neis sisalduvad võõrad geenid transporditakse seedesüsteemis elavate bakteritega DNAsse, kus need palju kahju teevad. 

11. Rafineeritud suhkrud.

Rafineeritud suhkrud on vähirakkude kõige eelistatum toit, aidates neil muuhulgas kasvada. See selgitab ka fenomeni, miks vähki haigestumine on tänapäeval nii jõudsalt kasvanud.

12. Kunstlikud magustajad.

Kunstlikke magustajaid kasutavad väga paljud inimesed kas siis eesmärgiga kaalu alandada või diabeedist tingituna suhkru vältimiseks. Mitmed uuringud on aga näidanud, et kunstlikud magustajad ei aita kaalu alandada, pigem on täheldatud kaalu tõusu, samuti ei ole neist mingit kasu ka diabeetikutele. Mis kõige hullem, kunstlike magustajate koostises esinev aspartaam lõhustub kehas surmavaks toksiiniks DKP. Selle kemikaali töötlemine maos toodab omakorda kemikaale, mis võivad põhjustada vähki, eriti ajukasvajaid. 

13. Kõik n-ö dieettoidud.

Kõik n-ö dieettoidud (diet, low fat) on töödeldud ning valmistatud ülirafineeritud koostisosadest, sisaldades ka liigselt naatriumi ning kunstlikke lõhna- ja maitseaineid. Mitmed uuringud on tõestanud, et niisugused lisaained võivad osal inimestel tekitada sõltuvust, mis iseenesest on ju hea äriidee, kuid mõjub laastavalt sinu tervisele.

14. Alkohol.  

Alkoholi tarvitamine on vähki tekitavate ainete nimekirjas teisel kohal (esimesel on tubakas). Liigne alkoholi tarvitamine on peamiseks suu-, söögitoru-, maksa-, käärsoole- ja pärasoolevähi põhjustajaks. Samuti on leitud, et liigne alkoholi joomine suurendab naistel rinnavähki haigestumise riski.

15. Punane liha.

Punane liha ei olegi nii tervislik, kui seni arvatud. Piiratud koguses on see sulle küll omal moel kasulik, kuid liigne punase liha söömine on mitmete uuringute tulemuste põhjal sagedaseks käärsoole-, eesnäärme- ja rinnavähi põhjustajaks.

16. Karastusjoogid.

Nagu mitmed teisedki eelpool mainitud tooted, sisaldavad need rohkelt suhkrut, kunstlikke lõhna- ja maitseaineid ning kemikaale, mis on seotud vähki tekitavate protsessidega.

 

Allikas: http://naturalon.com/