Reklaam sulgub sekundi pärast

3 toitu, mida süüa 2015. aastal, et olla terve ja sale!

Mida tähendab mõiste "supertoit"? Tegu on toiduga, millel on väga kõrge toitaineväärtus: tervislikud rasvad, vitamiinid, mineraalid. Kui 2014. aasta supertoitudeks peeti chia seemneid, kinoad ja goji-marju, siis järgmisel aastal ootab meid ees terve rida uusi supertoite, millest me kindlasti edaspidi rohkem kuulma hakkame.

Siin on kolm supertoitu, millele ennustatakse 2015. aastal suurt tähelendu ehk siis tegu on toiduainetega, mida me varem või hiljem rohkem tarbima hakkame. 

Mida tähendab mõiste "supertoit"? Tegu on toiduga, millel on väga kõrge toitaineväärtus: tervislikud rasvad, vitamiinid, mineraalid. Kui 2014. aasta supertoitudeks peeti chia seemneid, kinoad ja goji-marju, siis järgmisel aastal ootab meid ees terve rida uusi supertoite, millest me kindlasti edaspidi rohkem kuulma hakkame.

Siin on kolm supertoitu, millele ennustatakse 2015. aastal suurt tähelendu ehk siis tegu on toiduainetega, mida me varem või hiljem rohkem tarbima hakkame. 

1. Hapendatud toidud.

Keefir, jogurtid, hapupiim ja hapukapsad - kõik toiduained, mis sisaldavad kasulikke baktereid ja aitavad seedimist korras hoida. Iseenesest ei ole tegu millegi uuega, pigem tõstetakse vanad head tooted veelgi rohkem au sisse. Hapukapsad aseta aga julgesti pühade ajal laua keskele ning naudi rahuliku südamega. 

2. Amarant ehk rebashein.

Toiteväärtuse poolest kergelt pähkli maitsega amaranti seemned on võrreldavad riisi või maisiga. Seemneid toorelt ei sööda, neid tuleb eelnevalt keeta. Tillukesi amarantiseemneid lisatakse jahusegudesse, salatitesse, suppidesse, hommikuhelvestesse, küpsetistesse. Amarant sisaldab rikkalikult valke, sealhulgas asendamatut aminohapet lüsiini, mis annab energiat, tugevdab organismi vastupidavust ja aeglustab vananemist. Lisaks sisaldab amarant magneesiumi, rauda ja kiudaineid, samuti B-rühma vitamiine (B2, B3, B5, B6, B9) ja C vitamiini, kaltsiumi ja fosforit. Amarandijahu on gluteenivaba.

3. Võilillelehed.

Võilillelehed sisaldavad suures koguses A, K ja C vitamiini, lisaks kaltsiumit, kiudaineid, rauda ja B-rühma vitamiine (B1, B2 ja B6). Lisa neid salatitesse, smuutidele ja vokiroogadele. Eelistada tasub väikeseid lehekesi, sest need on magusama maitsega. Seega, kohe kui kevad käes ja esimesed võilillelehed aianurgas sirguvad, tasub minna uudistama! 

Allikas: glamour.com

Toimetas: Karin Karu