Arbuus – maitsev, magus ja mahlane!

43 kommentaari
Arbuus – maitsev, magus ja mahlane!

Arbuus on suve üks armastatumaid maiuspalu. Lisaks sellele, et ta on maitsev, on ta ka suur magneesiumiallikas ning räägitakse, et tal olla isegi Viagra efekt… .

Arbuus on suve üks armastatumaid maiuspalu. Lisaks sellele, et ta on maitsev, on ta ka suur magneesiumiallikas ning räägitakse, et tal olla isegi Viagra efekt… .

Arbuus pärineb Aafrika mandrilt. Enamik arbuusisorte sisaldab 10% ja enamgi suhkrut, vili koosneb 92% veest, sisaldab rauda, magneesiumi, kaaliumi ja kiudaineid ning ohtralt A-, C-, B1- ja B6-vitamiine. Kõigest 150 grammist arbuusist piisab, et saada kätte oma päevane magneesiumivajadus. Eriti väärtuslikuks muudab arbuusi selle lükopeenisisaldus. Lükopeen on antioksüdant, mis vähendab vähi-, südamehaiguste ja vanusest tingitud nägemisprobleemide riski. Arbuus on ka hea kolesteroolialandaja ning suurepärane dieetoit – 100 grammis arbuusis on kõigest 40 kcal.

Teaduslikud uuringud tõestavad, et arbuusil on tõeliselt tugev mõju meie seksuaalsusele. Räägitakse isegi, et arbuusil on Viagra-efekt – üllatuseks on toimeained pigem koores ja eriti just kollase sisuga arbuusides. Nagu Viagragi parandab arbuus erektsioonihäireid, aitab lõdvestuda ja laiendab veresooni. Aga selleks, et mõju oleks tunda, ei piisa vaid paarist ampsust, vaid vähemalt 1,5 liitrisest kausitäiest.

Arbuus on ka hea liigse vedeliku väljutaja kehast. Sellele ei aita mitte ainult hästi kaasa viljaliha, vaid ka arbuusikoor. Arbuusikoorest valmistatud jook aitab vabaneda tursetest. Selleks vala kuivatatud arbuusikoor keeva veega üle ning keeda 5 minutit. Jahuta, kurna ning joo 3-4 korda päevas poole klaasi kaupa.

Teiste toiduainetega kombineeritult võib arbuusi viljaliha pidada lausa maailma parimaks dieettoiduaineks. Välja on töötatud isegi erinevaid arbuusidieete ja paaste. Arbuusidideeti on soovitav teha kahepäevase kuurina ja kindlasti mitte kauem kui viis päeva. Selle aja jooksul vabaned jääkainetest, üleliigsest veest organismis ja ka liigsetest sooladest. Söö päeva jooksul ära 1 kg arbuusi pehmet viljaliha iga keha 10 kilogrammi kohta – seega 50 kg kaaluv neiu peaks sööma 5 kg arbuusi. Jaga arbuusikogus 5-6 toidukorraks päevas. Tugeva näljatunde korral võid 20 minutit enne arbuusisöömist süüa mõned viilud kuivikleiba. 

Dieedi ajal jälgi tähelepanelikult oma seisundit: organism võib sellisele dieedile reageerida halvasti. Arbuusidieeti ei tohi pidada neerukivide, diabeedi või kõhunäärmehaiguste korral. Sellise range dieedi korral võib kaotada kuni kuus kilo. Dieedi lõpetamise järel söö hommikusöögiks portsjon veega keedetud kaera-, riisi- või tatraputru koos veidikese kohupiima, keedumuna või tükikese juustuga. Lõunaks söö portsjon lahjat veise- või linnuliha või kala. Õhtusöögiks võid arbuusi süüa nii palju kui jaksad.

 

RETSEPTE:

Arbuusi-sinihallitusjuustusalat

1 arbuus

300 g sinihallitusjuustu

Lõika arbuus pooleks ja õõnesta seest tühjaks, nii et viljaliha jääks võimalikult terveks. Puhasta viljaliha seemnetest ja lõika kuubikuteks. Tükelda sinihallitusjuust. Võta üks tühjendatud arbuusipoolik ning pane sinna arbuusi- ja juustutükid. Söömiseks kasuta bambusvardaid.


Arbuusi-maasikasalat

1 keskmise suurusega arbuus

400 g maasikaid

3 kiivit

värskeid basiilikulehti

 

Lõika arbuus pooleks ja tee viljalihast väikesed kuubikud. Puhasta maasikad, tükelda need ja lisa arbuusikuubikute kaussi. Eemalda kiividelt koored ning viiluta need salatile juurde. Seejärel lisa salatimaterjalile peotäis värskeid basiilikulehti. Enda soovi järgi võib need enne peenestada ja jätta mõned terved lehed kaunistuseks. Sega kõik komponendid kokku ja serveeri vanillijäätise, maitsestamata jogurti või vahukoorega.

 

Maasika-arbuusisupp jäätise ja piparmündiga

300 g aedmaasikaid

500 g arbuusi

1-2 dl vahuveini (roosa)

2 spl suhkrut

0,5 sidruni värskelt pressitud mahla

piparmünti

 

Puhasta arbuus seemnetest ja tükelda. Jäta osa arbuusitükkidest hiljem tervena supi keskele poetamiseks. Püreeri saumikseriga maasikad ja arbuusitükid koos suhkru ja sidrunimahlaga. Vala peale vein ja lisa piparmündilehed. Hoia piparmündilehti supi sees kogu külmikus seismise aja ja eemalda vahetult enne söömist.

 

Valgehallitusjuustujäätis

2 dl piima

2 dl rõõska koort, 35%-line

4 munakollast 

0,5 dl suhkrut

1 vanillikaun

150 g valgehallitusjuustu

 

Jäätise tegemiseks kuumuta piim ja koor koos pikuti poolitatud vaniljekaunaga keemiseni. Klopi munakollased suhkruga lahti. Vala munadele tasahilju kuum piima-kooresegu. Lükka pöidlaotsaga vaniljeseemned kaunast välja ja lisa piimale. Kuumuta vedelik tasasel tulel segades uuesti üles, kuniks lusikat vedelikust välja võttes jääb selle pinnale näpuga katsudes selge triip ja vedelik ei valgu kohe triibule. Nüüd sulata sisse peeneks hakitud juust. Vala jäätisepõhi läbi sõela, et eemaldada suuremad tükid. Kui tükid sind ei häiri, pole seda vaja teha. Jahuta vedelik maha ja valmista jäätisemasinaga jäätis.

Serveeri igale sööjale kausitäis külmkapis jahutatud maasika-arbuusisuppi, puista keskele arbuusitükke ja aseta peale suur pall juustujäätist. Kaunista piparmündilehtedega.

 

Millist arbuusi osta?

* Vali arbuus, mis on pealt kerge läikega, mitte tuhm.

* Vali arbuus, millel on peal kollakas laik, see näitab kohta, kus arbuus küpsenuna toetus. Kui laiku pole, on arbuus korjatud toorena.

* Mida raskem ja tugevam arbuus, seda parem.

 

allikas: toidutare.ee/mees. eu/  raamat “Toit.Kirg”

 

 

Triin Tisler

Sarnased artiklid