Eestlased peaks sööma 3 korda rohkem puuvilja

Laulasmaa Resort´is toimus terviseseminar "Ela ja sära õige toiduga", kus ettekannetega astusid üles erinevad spetsialistid, et rääkida sellest, kui olulist rolli mängib õige toitumine meie tervisele.

Laulasmaa Resort´is toimus terviseseminar "Ela ja sära õige toiduga", kus ettekannetega astusid üles erinevad spetsialistid, et rääkida sellest, kui olulist rolli mängib õige toitumine meie tervisele.

Meie elanikkond on vananev, seega on noortele eeskujuks vanaemad ja -isad ning nende kombed, mis viitavad rammusale toidule. Sellisele, mis lubavad päeval põllul tõsist tööd teha. Tänapäeval aga keegi enam eriti "kondimootorit" ei kasuta. Vaadake endi ümber, enamuse teeb meie eest tehnika. Suurem osa meist ei rassi enam teha rasket füüsilist tööd mitmeid tunde järjest ja loomulikult, need , kellel selline amet on, nemad peavad ka korralikult sööma. Suurem enamus peaks aga oma toidulaua veel korra üle vaatama.

Siit mõned nipid ja mõtted, mida tasub järgida:

Taldrikureegel. Pool taldrikust olgu roheline, salat või juurviljad.
½ aedvili
¼ kartulid
Makaronid ,riis
¼ kala, kana, liha

10-15% valku
55-60% süsivesikuid (diabeetikud 50)
25-30% rasvu

Kas teadsite, et eestlased tarbivad kõige vähem puu- ja juurvilju põhjaregioonis? Puuvilju peaksime praegusest sööma 3 korda rohkem, kala 2 korda rohkem.

Puu- ja köögivilju 5x päevas Kala 2x nädalas
Leiba 5 viilu päevas

Eelistada tuleks valmistoitudele värskelt valmistatud toitu. Kuigi poes müügil olev salat tundub tervislikuna, siis enamjaolt sisaldavad poolfabrikaadid madala kvaliteediga õlisid ning üleliia palju soola. Vaevalt, et kodus valmiv kurgi-kapsasalat sellisel hulgal soola nõuaks, kui poesalat, milles on soolakogust tõstetud, et säilimisaega pikendada.

Vastavalt sellele, kui palju liigume, tuleb valida ka söök. Terviseeksperdid ütlevad, et, kui liigud sportlikult viiest päevast nädalas vähemalt 30 min, siis võib väita, et füüsiline tegevus on olemas. Vastasel juhul see puudub.
Ka tuleb arvestada soost ja vanusest tulenevaid erinevusi. Näiteks 60 aastane naine vajab sama palju toiduenergiat päevas, kui tema 9 aastane lapselaps. Vale toitumine viib haigusteni. Ei saa väita, et vanus seab piirid liikumiseks. Kui liigud, hoiad sellega ka haigused eemal.

Toiduvaliku põhitõed:
Vastavus vajadusele
Mitmekesisus
Tasakaalustatus
Mõõdukus

Hea oode versus halb oode:

Halb oode:
Kartulikrõpsud
Popcorn
Küpsised
Pirukad-koogid
Viinerid, vorstid
Kommid
Karastusjook

Hea oode:
Puuviljad
Köögiviljad
Marjad
Pähklid, rosinad
Leib, võileib Piim, jogurt, kohupiim
mahl
Üks šokolaad võrdub korraliku lõunaga. Seega tasub valida selline toiduaine, millest saab keha vitamiine, mineraale ning vajalike toitaineid.
Lisainfot saab www.terviseinfo.ee

Eric Gammals
ja Marat Listra rääkisid pikemalt PH toitumisest. Marat Listra näitas, kuidas teha tervislik hommikusöök, millest pigem küll jook tuli. Selle valmistamiseks on vaja:
1 avokaado
2 kurki
Küüslauk
Seller
Ruccola salat
Innerlight pulbrit
Oliiviõli
Mäesoola

Kõiks see miksrisse ja ongi ülimalt tervislik kokteil olemas. See tarbida tunni jooksul, vastasel juhul hakkab selle joogi tõeline väärtus langema.
PH – toitumine soovitab järgida inimestel toidu PH taset ning tarbida aluselist toitu, mis on organismile kergesti vastuvõetav ning ei väsita keha toidu töötlemisega. See viitab sellele, et peale söögikorda ei teki rammestus ning pole põhjust "leiba luusse lasta". Happelise toidu peab organism toidu aluseliseks muutma, mis vajab palju energiat , mille keha varastab meilt sellega, et me muutume uimasteks ja passiivseteks. Kui happelist toitu on liiga palju, paigutab keha selle rasvadesse, et siis aegamööda seda töötlema hakata. Kui happelise toidu liigtarbimine jätkub, toimub rasvumine. Kui süüa õigesti järgitud PH tasemega toitu, siis rasvumist ei toimu ja inimese kaal ei tõuse, samas on energiat rohkem, kuna keha ei pea jääkainete lõhustamisega tegelema.
Aluselise toidumise kohta saab rohkem informatsiooni ja tooteid  www.ph-tasakaal.planet.ee

Laulasmaa resortis räägiti muuhulgas koolilaste toitumisest ja vee ülesannetest inimesele. Laulasmaa Resort´i eesmärk on aidata inimestel avastada tervisliku ja õnneliku elu saladus, uskudes, et õige toitumine, lõõgastus ja piisav füüsiline tegevus on tervsiliku elu aluseks. Laulasmaa Resort üritab tõsta teadlikkust, et kaasaja tsivilisatsioonist tulenevaid haigusi on võimalik ennetada õige mõtlemise ja sellele vastava toitumisega. Ka juba tekkinud terviseprobleemide puhul pakub Laulasmaa Resort võimaluse leida ravi nii kehale, hingele kui ka meeltele.

Raamatusoovitused tervislikust toitumisest.

Tervisliku toitumise üks lahutamatu osa on puhas vesi. Enamus juba teab ja arvestab sellega, et me vajame iga päev rohkelt vett , et uhuda kehast mürgid, siiski pöörame suuremat tähelepanu just söögivalikule. Joogivesi on inimese tervise allikas. Üle poole eestlastest tarbib normidele mittevastavat vett. Millist vett on kasulikum juua? Kui kraanivett, siis mida on kodustes tingimustes võimalik teha selle paremaks muutmiseks? Kui osta pudelivett, siis millist – mineraliseeritud või looduslikku? Miks pudelivesi seistes õitsema ei lähe? Nendele küsimustele annab vastuseid Erna Sepp raamatus "Joogivesi ja meie"

Kes meist poleks seisnud poes, käes keeksipakk või supipurk, ja nõutult endalt küsinud, mida õieti tähendab säilitusaine E 234 või happesuse regulaator E 325? Või mida kujutab endast pakendil märgitud glutamiinhape ning mille poolest see erineb näiteks fosforhappest? Ja kas fosforhapet sisaldava toidu söömine paneb sööja pimedas helendama või mitte?
Nendele küsimustele, mis meil iga päev poes tekivad, saab vastuseid raamatust "Toidu lisaainete välimääraja".

/Mari Ojasaar/