Elus toidu austaja Janne Suurmaa: õige šokolaad on tervisele väga kasulik

11 kommentaari
Elus toidu austaja Janne Suurmaa: õige šokolaad on tervisele väga kasulik

Joogaõpetaja ja elava toidu tutvustaja Janne Suurmaa usub, et kõige aluseks elus on tasakaal. “Meil on keha, hing ja vaim ning kui tahame elada tervelt ja olla õnnelikud, tuleb nende kõigi eest hoolt kanda.“ Janne teekond sai alguse neli aastat tagasi enda ja oma pere elukvaliteedi parandamisest. Ta hakkas rohkem turult sisseoste tegema ja hoolikamalt toiduainete silte lugema. Nüüdseks on Janne südameasjaks jagada ka teistega oma laialdasi teadmisi kehast, vaimust ja toitumisest.

Joogaõpetaja ja elava toidu tutvustaja Janne Suurmaa usub, et kõige aluseks elus on tasakaal. “Meil on keha, hing ja vaim ning kui tahame elada tervelt ja olla õnnelikud, tuleb nende kõigi eest hoolt kanda.“ Janne teekond sai alguse neli aastat tagasi enda ja oma pere elukvaliteedi parandamisest. Ta hakkas rohkem turult sisseoste tegema ja hoolikamalt toiduainete silte lugema. Nüüdseks on Janne südameasjaks jagada ka teistega oma laialdasi teadmisi kehast, vaimust ja toitumisest.

Teekond toortoidu juurde
Janne loobus lihast, kui oli viisteist. Otsus sündis tookord eetilistel kaalutlustel, mitte niivõrd tervislikel põhjustel. Lihast loobumine oli esimene samm muutuste teel. “Terviseteemadel hakkasin mõtlema hiljem, kui oli juba oma pere ja lapsed. Mõistsin, et toitumine on otseselt seotud tervisega, sest nägin seda nii enda kui lähedaste peal,“ räägib Janne. Lastega kodus olles võttis ta juurde umbes kümme kilo. Sel ajal painasid teda pidev väsimus ja rusuv meeleolu. Lastel oli allergia, mis ei lasknud öösiti magada. Janne soovis sellele probleemile leida lahenduse loomulikul viisil – keemiliste medikamentideta. “Kes otsib, see leiab,“ tõdeb ta ning meenutab, et tema pere lugu oli täpselt selline – avanesid uksed, mida varem ei märganud. Janne hobist kasvas välja tema töö. Nimelt meeldib talle jagada teistega seda, mis on teda ennast aidanud. Esimesed huvilised tekkisid tutvusringkonnast ja vaikselt hakkas sõna levima. Nüüd korraldab tragi naine toitumisalaseid koolitusi ja töötubasid ning tutvustab muu hulgas ka tervislike kookide ja kommide valmistamist. “Mind huvitab eriti psüühika ja toitumise seos, spiritual nutrition, elus toit (sh toortoitumine)“ ütleb Janne. Samas peab ta end rohkem praktikuks kui teoreetikuks. Ka koolitused, mida nad abikaasaga teevad, on pigem praktilise suunitlusega. “Igaüks tunneb ise, mis on õige või vale. Koolitustel jagame oma kogemusi, et aidata teistel teha paremaid ja teadlikumaid valikuid.“

Rääkides elus toidust, võib nii mõnigi asjatundmatu karta, et elus toiduga kaetud laualt puuduvad igasugused maiustused – koogid ja šokolaad. Nii see aga pole. Tervislik toitumine ei tähenda sugugi magusast loobumist. Et selles veenduda, käisime Jannelt pisut šokolaaditarkusi kogumas.

ILU JA TERVIS TULEVAD ŠOKOLAADIST

Räägi meile lähemalt šokolaadist.
Kõik šokolaadid on valmistatud kakaoubadest. Kakao on üks kõige enam hinnatud ja maagilisemaid vilju maailmas, mida ümbritsevad legendid ja salapära. Kakaopuu kasvab ekvaatori lähedal, põlisameeriklased on seda puud ja selle vilju tundnud juba tuhandeid aastaid. Kakao toetab kõige rohkem südant, ja seda nii otseses kui ülekantud tähenduses. Asteegid kutsusid kakaod yollotl eztli, mis tähendab tõlkes “südame verd“. Mehhiko maiad nimetasid seda jumalate toiduks ja ohverdasid kakaod oma jumalustele. Kakaoube kasutati raha asemel, see oli rohkem hinnatud kui kuld või kõik muud asjad. Toorkakao on üks paremaid looduslikke supertoite ja antioksüdante, sisaldades palju kasulikke vitamiine ja mineraalaineid (magneesium, raud, kroom, tsink, C-vitamiin), omega 6-rasvhappeid. Kahjuks kaob kakaost väga palju häid omadusi kuumutamisel, rafineerimisel ja töötlemisel. Paljudele on puhas looduslik kakao tundmatu.

Miks on tume šokolaad tervisele hea ja piimašokolaad mitte nii hea?
Paljud inimesed (ja lapsed) on tänapäeval piima suhtes ülitundlikud, mis võib avalduda allergiatena, sagedase nohu ja köhana jne. Kui mõtleme, mil viisil piim meie poodidesse ja sealt toidulauale jõuab, ei ole seal midagi imestada. Lehmade ebaloomulikud kasvatus- ja elutingimused suurtes lautades põhjustavad lehmade seas stressi ja haigusi. Neile süstitakse kangeid ravimeid (sh antibiootikume) ja kasvuhormoone, mis kõik jäävad piima sisse. Lisaks pastöriseerimine, mis hävitab piimast veel viimase… Tänapäeva tööstus on orienteeritud kasumile, toota rohkem ja tootjale odavamalt. Samuti kui sellest piimast tehakse piimapulber, on see tööstuslik protsess ja me ei saa rääkida siin enam loomulikust toidust. Piimašokolaadis on oluliselt rohkem kahjulikke E-aineid ning see mõjutab niigi habrast tasakaalu – mis on tervis ja meie elu. Taluperes oli lehm pereliikme eest ja piima võeti nii palju kui hetkel vajati või vasikatest üle jäi.

Kas iga poes müüdav tume šokolaad on ikka šokolaad?
Muidugi tasub enne millegi ostmist uurida selle koostist. Meil nimetatakse küll kõik ühise nimega šokolaadiks, aga tegelikult on poes müüdav tööstuslik šokolaad, mitte ehtne ja originaalne šokolaad, mida tehakse käsitsi, puhtast naturaalsest toorainest ja kuumutamata. Loomulikult on ka poešokolaadi hulgas paremaid ja halvemaid valikud, sõltuvalt kasutatavast toorainest jne. Kahjuks on just lastele mõeldud maiustused kõige rohkem keemiat täis (nt Kinderi üllatusmunad).

Mille poolest erineb sinu tehtud šokolaad poes müüdavast? On seal sees midagi muud, on see teisiti valmistatud?                                  Erineb just selle poolest, et ei ole lisatud ebavajalikke lisaaineid. Kui teen ise šokolaadi, tean, et see on alati värske, ja saan sinna lisada just seda, mida hing ihaldab. Näiteks võtan tüki tooršokolaadi, sulatan selle vesivannil, lisan sinna veidike mett ja kuivatatud puuvilju ning ongi suurepärane maius valmis! Ja seejuures väga tervislik.

Räägitakse, et šokolaad teeb paksuks ja võib vistrikud näkku tuua. Räägitakse ka, et tume šokolaad on tervisele kasulik. Mida on sul öelda šokolaadi kahjuks ja kasuks?
Šokolaad ise ei tee paksuks, aga halvasti võivad mõjuda need ained, mis on šokolaadi lisatud – näiteks valge suhkur, transrasvad, E-ained. Tihti paljusid lisaaineid ei märgitagi pakendile, kuna tootjal pole selleks alati kohustust. Samuti, kui kakaouba on palju kordi töödeldud – röstitud tugeval kuumusel ja pandud juurde kõik see, mida eespool juba nimetasin, saadud mass uuesti kuumutatud –, on selle mõju organismile hoopis teine kui naturaalsel, töötlemata kakaooal ja sellest valmistatud saadustel. Igasugune ebaloomulik asi, ja kui seda on liiga palju, viib organismi tasakaalust välja. Nahk on üks selgemaid peegleid sisekeskkonna tegelikust olukorrast. Uuringud on näidanud, et kvaliteetne šokolaad on üks paremaid antioksüdante (immuunsuse tõstjaid) ja mõjub hoopis kehakaalu korrigeerivalt. Kuna tooršokolaad sisaldab väga palju kasulikke aineid, on see ka väga toitev ja võtab ära näljatunde. Kakaos sisalduv kroom aitab tasakaalustada veresuhkru taset ning sellega vähendab üleliigset magusaisu. Naturaalne šokolaad ei mõju hammastele halvasti, vaid hoopis vastupidi – vanad indiaanlased närisid kakaoube pärast söömist, et hambaid puhastada.

Kust saab Eestis šokolaadimassi ja kui see on olemas, mida sellega siis edasi tegema peab?
Kvaliteetset šokolaadi ja tooršokolaadimassi võib leida mõnest looduspoest, kuid soodsam on seda ise interneti kaudu välismaalt tellida. Siis on võimalik saada head kaupa ka väga hea hinnaga. Eestis tooršokolaadi väärtust veel nii palju ei tunta, et seda igal pool saada oleks. Paljud eelistavad seda, mis hinnalt odavam, aga ei mõelda toidu kvaliteedile. Tegelikult kui hakkame toituma teadlikumalt, meie kulutused aja jooksul hoopis vähenevad. Sööme vähem, sest toit on toitainerikkam, ei pea ostma kalleid ravimeid ja toidulisandeid, kaob ära vajadus ilusalongide ja hambaarsti teenuste järele… Ja näeme head välja igasuguses riietuses! Šokolaadist saab teha erinevaid maiustusi. Seda võib süüa, kui vajame rohkem energiat ja vastupidavust. Saab lisada hommikusöögi sisse ja nautida õhtul koos tassikese teega. Kakaovõid (kakaoubadest eraldatud valge mass) saab määrida nahale, et nahka toita ja pehmendada, lisaks jääb imeline aroom! Šokolaadi nimetatakse õigusega armastajate toiduks, see on looduslik afrodisiakum. Ka meie koolitustel saab soodsa hinnaga kõike šokolaadi valmistamiseks vajalikku kaasa osta ja jagame juhiseid, kust saab ise tellida.

SUUSSULAVAID JA TERVISLIKKE RETSEPTE ŠOKOLAADIST 

Jumalanna nauding
1 banaan
1 avokaado
veidi kõrvitsat või kabatšokki (u 1/4 osa smuuti kogusest), võid asendada 1 õunaga või ka hoopis välja jätta
1–2 spl (toor)kakaopulbrit
1–2 spl (toor)kaarobipulbrit (ehk jaanikauna pulber)
Maitseks: mett või datleid (leotatud), näpuotsatäis himaalaja või meresoola
Kaunistuseks võid lisada värskeid või külmutatud (metsa)marju. Eriti hästi sobivad hapukamad marjad, näiteks pohlad, metsmaasikad, astelpaju.

Valmistamine: saada mees ja lapsed välja, näiteks õue jalutama. Pane mängima meeldiv ja rahulik muusika, riietu parematesse riietesse. Kui soovid, võid sõbranna külla kutsuda. Pese ja puhasta viljad ning pane kõik komponendid blenderisse või kasuta saumikserit. Saad mõnusalt kreemja massi, mille võid kaunistada värskete metsamarjade ja/või söödavate lilledega (saialilled jms). Naudi ja tõuse taevasse!

Šokolaadi-maasikasorbett
2 kl külmutatud maasikaid (või muid marju)
½ kl jahvatatud kakaoube või šokolaadipastat
½ kl mett
½ kl vett
Maitseks: veidi vaniljet, mõni tera himaalaja või meresoola
Valmistamine: lase maasikatel umbes 5 minutit sulada. Pane kõik ained blenderisse või köögikombaini (sobib ka saumikser) ja mikserda sobiva konsistentsini. Kaunistuseks võid panna värskeid piparmündilehti või muud meelepärast.  

Šokolaadikommid
1 tass toorkakaopulbrit
½ tassi kakaovõid
¼ tassi vähem magusat või ½ tassi magusamat vedelat mett või agaavisiirupit
Maitseks: näputäis soola. Soovi korral pähkleid, seemneid, kuivatatud puuvilju või marju.
Valmistamine: sulata kakaovõi vesivannil. Järk-järgult lisa ettevaatlikult sõelutud kakao, sool ja mesi. Sega hoolikalt, et massi sisse ei jääks tükke. Lisa vastavalt soovile pähkleid, kuivatatud puuvilju või seemneid. Vala vormi ja lase külmikus jahtuda. Parima tulemuse saavutamiseks võiks kasutada spetsiaalset šokolaadikommide vormi.

Buduaar.ee