Imelised õunad!

{:291995 width=150 height=100 align=left}Õunade võlujõust räägitakse muinasjuttudes, müütides ja Piiblis. See aasta on jälle üks igavesti hea õunaasta. Mida nende õuntega peale hakata? Õunu hinnatakse mitte ainult nende maitse ja lõhna pärast, vaid  ka nende raviomaduste tõttu. Milliste õuntega on end kõige parem ravida ja milliste haiguste vastu?

Kadri Põldma
kadri@buduaar.ee

{:291995 width=150 height=100 align=left}Õunade võlujõust räägitakse muinasjuttudes, müütides ja Piiblis. See aasta on jälle üks igavesti hea õunaasta. Mida nende õuntega peale hakata? Õunu hinnatakse mitte ainult nende maitse ja lõhna pärast, vaid  ka nende raviomaduste tõttu. Milliste õuntega on end kõige parem ravida ja milliste haiguste vastu?

Kahtlemata on kõige kasulikumad meie oma Eestimaa õunad. Need suured ja säravad õunad, mida poes lettidel näeme, kaetakse välimuse säilitamise eesmärgil tervisele kahjulike ainetega. Isegi pesta on neid keeruline, osadel inimestel kutsuvad need esile allergiaid ja muid ebameeldivusi. Importõuntel tuleks eemaldada koor, ent kasulikud vitamiinid peituvad just koore all.  Kui ei usu, võite ise proovida- lõigake pooleks importõun ja meie oma kodumaine õun. Kodumaine õun tõmbub mõne aja pärast pruuniks, välismaine jääb valgeks. Hapnemise protsessi peaaegu pole, sest kasulikke aineid temas enam ei leidu. Seega, eelistagem kodumaiseid õunu!

Teadlased on kindlaks teinud, et kõige rohkem raviomadusi on põhjamaistes õuntes. Paljud neist on maitselt hapud, see-eest aga kasulikud.

Kõige hapumad sordid nagu antoonovka, on lubatud ja igati kasulikud diabeedi, gastriidi ja maohappelisuse languse puhul. Hapud õunasordid sisaldavad  palju raua- ja vasesoola. Seepärast aitavad hästi kehvveresuse puhul.

Magus-hapud õunad nagu pirnõun aitavad gastriidi, spasmilise koolika ja sapipõie diskineesi puhul.

Magusad õunad nagu näiteks valge klaar, sobivad  hästi maohaavandite puhul. Neeruhaigetel tasuks iga  päev süüa 3-4 õuna.
 
Üks eriliselt hea raviõun on antoonovka. Kasulike ainete rohkuselt on see õun super!  Peale sõda viidi antoonovkat üle piiri Briti saartele ja see päästis inimesi skorbuudi käest. Värske õunamahl hävitab palju haigustekitavaid mikroobe.

Õunapuu on nagu apteek, sealt võite leida ravimeid paljude haiguste vastu. Kehvveresust ja vitamiinipuudust ravitakse metsiku õunapuu viljadega. Hästi aitab hoidis metsiku õunapu kuivatatud viljadest. Õunad tuleb lõigata viiludeks, asetada soolvette , et viilud muutuksid tumedaks. Seejärel kuivatada ja hoida klaasnõus.
Kompott metsikutest õunest on kasulik neerule, maksale ja südamelihastele. Valmistatuna ilma suhkruta on see kasulik suhkrutõve ja rasvtõve puhul.

Külmetushaiguste ennetamiseks ja avitaminoosi puhul on kasulikud sordid, mis sisaldavad palju C vitamiini. Need on antoonovka, peppin, safran jt.

Õuna kõige kasulikum osa on koor, mille all on vitamiinid. See sisaldab fenoole ja flavonoide, mis kaitsevad meie organismi kahjulike bakterite eest.

Ülekaalu puhul aitavad „õunapäevad”. 1,5 kg õunu jagada võrdseteks portsjoniteks, päevasel ja õhtusel ajal lisada 100g kohupiima või keedetud liha. Päeva jooksul juua 2 klaasi kibuvitsa tõmmist.

Väga kasulikud on ka küpsetatud õunad, neid tuleks tarvitada kõhukinnisuse, neerukivide ja podagra puhul. Neil on lahtistav ja uriini väljutav toime.
Veenilaiendite puhul võta 3 antoonovka õuna, vale peale 1 liiter keevat vett, mässi kastrul rätiku sisse ja lase 3 tundi seista. Purusta õunad ja söö neid 2 spl. Hommikul tühja kõhu peale ja õhtul enne magama minekut.

„An apple a day keeps the doctor away” (õun päevas hoiab tohtri eemal) nagu öeldakse!