Ingver teeb imet

61 kommentaar
Ingver teeb imet

Ingver on külmade ilmade imerohi. Ingveri, aasialaste ühe lemmikvürtsi tervendavad omadused on aukartustäratavad. Lääne meditsiinis on see taim tuntud juba sajandeid, viimaks on selle lausa maagilistesse võimetesse hakanud uskuma ka eestlased.

Ingver on külmade ilmade imerohi. Ingveri, aasialaste ühe lemmikvürtsi tervendavad omadused on aukartustäratavad. Lääne meditsiinis on see taim tuntud juba sajandeid, viimaks on selle lausa maagilistesse võimetesse hakanud uskuma ka eestlased.

Ingver on Lõuna-Aasiast pärit püsik, vürtsi- ja ravimtaim. Selle teravamaitselise risoomi eest maksti kunagi muinasjutulist hinda. XI saj toimunud ristikäikudelt toodi Euroopasse ingveri juur, mis oli tol ajal uskumatult kallis, et ainult rikkad võisid endale seda eksootilist importkaupa lubada. Ent ajad, mil ainult privilegeeritud klassid said endale lubada ingverit, on lõplikult möödas. Tänaseks on kõikidesse poodidesse jõudnud ingver pulbrina maitseainete lettidele ja elava juurena köögi- ja puuviljalettidele.

Tervisele…

Eriti kasulik on ingver seedetraktile, mistõttu seda on hiina, euroopa ja ajurveda meditsiinis kasutatud seedimist soodustava vahendina. Ingverijuur leevendab seedevaevusi nagu iiveldust, kõrvetisi, kõhupuhitust ja kõhulahtisust. Ingveri efektiivsus merehaiguse korral ületab igasuguse ravimi. Toob kergendust menstruatsioonivaludele, migreeni ning liigesepõletiku korral. Mõjub soodsalt südamele ja veresoonkonnale, langetab vere kolesteroolisisaldust, alandab vererõhku ning aitab vältida südamelihase infarkti ja veresoonte tromboosi. Tõestatud on ka ingveri immuunsust stimuleeriv ja gripiviirusi hävitav toime. Ingver on hinnatud higistamist soodustav vahend, mis aitab eemaldada organismist kahjulikke aineid naha kaudu. Klaas kuuma ingveriteed on gripi või külmetushaiguste puhul asendamatu.

Ingver soojendab keha, võtab ära valu (eriti reumaatilise) ning tugevdab ja tervendab hingamiselundeid. Ta on hea kurguvalu, oksendamise ja iiveldamise puhul, eriti raseduse ja reisimise ajal. Hongkongi hiinlased teavad seda juba ammu, mistõttu paadis töötades näritakse pidevalt ingverit. Kui tahate ka proovida, siis maksab pool tundi enne reisile minekut sisse võtta üks gramm kuivatatud ingverit. 

Afrodisiaakum…

Arvatakse, et ingver  teravdab mõistust ja aitab keskenduda, mistõttu õnnestub voodis paremini kogu tähelepanu partnerile koondada.

Portugallased söötsid oma orjadele viljakuse suurendamiseks sisse ohtralt ingverit, et tööjõudu ikka juurde tuleks. Jaapanis valmistatakse tänapäevalgi mehisusepäevaks spetsiaalne roog, mille kohustuslikuks koostisosaks on ingver. Hiinas valmistatakse aga pidupäevadeks roog krevettidest, mis on marineeritud veini, äädika, ingveri ja tatari sibulaga. Hiinlased kinnitavad, et see kulinaarne šedööver aitab viljatuse ja frigiidsuse korral.

Maitsestamiseks…

Ingveriga on aastasadu jooke maitsestatud. See sobib nii alkoholiga kui ka alkoholita jookidesse. Alkohoolsetest jookidest lisatakse ingverit teatud õllesortidele (ingveriõlu), mõdule, nastoikadele, likööridele, nalivkadele ja punšile. Alkoholivabadest jookidest teedele, limonaadidele ja kaljadele. Nüüdisajal ongi kõige tuntum ingverilisandiga tee, mida soovitatakse juua külmatunde peletamiseks ning vaimse ja kehalise kurnatuse leevendamiseks.

Ingver sobib kalaroogadesse, samuti vähiliste, veise-, lamba- ja linnulihast valmistatud roogadele. Eriti oluline oli see möödanikus, kui ingver varjutas sageli mitte just kõige värskema liha ebameeldiva maitse. Kuna ingverile maitset andvad eeterlikud õlid kuumutamisel kergesti lenduvad, siis tuleks ingver lisada kuumtöödeldud toitudele valmistamise lõpul. Omaette osa on ingveril lihamarinaadides. See annab lihale põneva maitse ja aitab kaasa liha pehmenemisele. Tõsi, viimasega saavad hakkama vaid värskes ingveris leiduvad valke lagundavad ensüümid, mis pulbris on oma aktiivsuse kaotanud.

Ingver sobib loomulikult ka hoidistesse ja marineerimiseks. Oluline on see näiteks kurkide, kõrvitsate ja puuviljade (peamiselt pirnide) sissetegemisel. Hiinas ja Inglismaal on väga tuntud ingveri ja apelsinikoorte segukeedis.

 

Külmetusest priiks!

1 tl riivitud ingverit

1 kl keeva vett

1 tl mett

1 viil sidrunit

Pane riivitud ingver tassi põhja ja kalla peale keev vesi. Lase kaane all tõmmata 5 kuni 10 minutit. Sega juurde mesi ja lisa sidruniviil.

 

Ingveritõmmis lõõgastavateks vannideks: 

Võta 2–3 cm ingverjuurt, lõika õhukesteks viiludeks, hauta neid 5 minutit kahes liitris vaikselt keevas vees. Kurna ingver välja, lisa tõmmis vanniveele. 

 

Allikas: Naisteleht.ee, köök.ee, toidutare.ee, A. Luigela “Tervise kokaraamat”.

 

 

Triin Tisler

Sarnased artiklid