Mis saaks olla mõnusam suveõhtusest grillist ja külmast õllest sinna kõrvale. Sageli segab meie mõnusat õhtut aga teadmine, et kõik, mida suhu pistame, koguneb lisakilodena meie taljele. Kuid enam ei pea sa oma ampse lugema, sest grillida saab ka figuurisõbralikult! Mis saaks olla mõnusam suveõhtusest grillist ja külmast õllest sinna kõrvale. Sageli segab meie mõnusat õhtut aga teadmine, et kõik, mida suhu pistame, koguneb lisakilodena meie taljele. Kuid enam ei pea sa oma ampse lugema, sest grillida saab ka figuurisõbralikult! * Vali grillimiseks madalam temperatuur, et liha ära ei kõrbeks. * Grilli kala. Proovi näiteks kalavardaid köögiviljadega, grilli lõhetükke või aseta kala koos köögiviljadega fooliumisse ja siis grilli. Saab maitsev ja lahja roog! * Lihale oleks tervislikum marinaad ise valmistada, kuna poes müüdavad marinaadis lihad sisaldavad praktiliselt eranditult kõik kahjulikke säilitusaineid, toiduvärve ning maitsetugevdajat naatriumglutamaati (E 621), samuti on valmismarinaadid liialt soolased ning liigne sool on organismile väga kahjulik. * Keera toitu grillrestil mitu korda. * Ole leidlik! Grillima ei pea vaid lihatooteid. Vorstikeste ja liha kõrval avasta palju muudki maitsvat. Näiteks grillitud kala, aed- või puuviljad. Aedviljad saab eriti maitsvaks muuta, kui need enne grillimist kergelt õliga ning ürdiseguga üle valada. Maitsvad on ka sulatatud juustuga täidetud suvikõrvitsad, šampinjonid või paprikad. Seened, sibulad, paprika, suvikõrvits, baklažaan, tomat ning maisitõlvikud sobivad gillimiseks kas vardasse lükitult või alumiiniumist alusel. Fooliumisse pakitult saab mõnusasti grillida porgandeid, punapeeti, kartuleid. Erinevate liha-, kala- ja köögiviljavarraste kokkupanekul saab fantaasiale anda vaba voli. Järgnevalt mõned näited: Ananass Parim viis grillida sektoriteks lõigatult. Tasasel tulel, aeg-ajalt pöörates. Ananassi võib ka koorida, kuid sellisel juhul tuleb ka grillimise protseduuri kiiremalt teostada, et ananassi mahl välja ei voolaks. Sobilik: linnu-, vasika- ja sealiha lisandiks. Apelsin Sobilik samuti grillida sektoriteks lõigatult ja küpsetada tasasel tulel. Pakkuda näiteks sega-lihavarraste kõrvale või kala ja muude mereandide lisandiks. Porgand Röstida grillplaadil või küpsetada restil. Maitsestada võiks soola, valge pipra ja koriandriga. Küpsetada tasasel tulel. Sobib: pea kõikide grilltoitude lisandiks. Suvikõrvits Midagi paremat kui üks lõkkel või söel valmistatud suvikõrvits on raske ette kujutada. Just täidetuna erinevate segudega kõrvits võib saada teie külaliste jaoks tippsündmuseks. Suvikõrvitsa täitmine on lihtne. Poolitanud kõrvits pikkupidi, tee pooltesse süvend ja täida need näiteks erinevate hakklihamassidega, kuhu on lisatud paprikat, maisi, tomatit jne... Kuidas aga maitsestad, jäägu sinu otsustada. Silmas peaks ainult pidama seda, et suvikõrvitsa õrn maitse kannatada ei saaks. Seega roog ei tohiks olla liiga vürtsikas. Seened Kõige paremini sobivad šampinjonid, aga samuti ka riisikad ja pilvikud, vastavalt kas siis kupatatult või toorelt. Neid võiks grillida nii vardas kui grillrestil, piserdades soolvee ja maitseainete seguga. Õun Küpsetada võib nii restil kui vardas. Sobib: linnu-, sealiha ja mereandide lisandiks. * Kui otsustad vorsti kasuks, vali väherasvane. * Las igaühel olla oma varras. See aitab vältida ülesöömist. * Nautige joogiks jäävett koos sidrunilõigu ja värske kurgi viiluga. * Marineeri liha eelnevalt. Liha marineerimine õliga sobib ka kaalulangetajatele imehästi, sest toores liha ei ime rasva. Liha marinaad ei anna kaloreid, kui kastad liha sinna grillimise ajal. * Lõpeta söömine siis, kui tunned, et kõht on meeldivalt täis - olgugi et taldrikul on veel toitu alles. HEA TEADA: Kui kaua köögivilju/ liha/kala grillida? Köögiviljad: Mugulsibul – 10-15 minutit Viilutatud suvikõrvits, lill- ja spargelkapsas – 5-7 minutit Kartul ja porgand fooliumis – 40-60 minutit Tomat, paprika, õun – 5-7 minutit Liha: Loomaliha 25-60 min Sealiha 20-40 min Lambaliha 30-40 min Tükeldatud grill-liha kuni -20 min Kondiga tükid, loomaliha 15-20 min Linnuliha Tükeldamata broiler 50-60 min 1/4 broilerit 20-30 min Kana-, kalkunikoivad 20-25 min Kala Räimed, rääbised 5-15 min Ahvenad 10-20 min Suuremad kalad 20-30 min Retseptid: Grillitud köögiviljad küüslaugumarinaadis (4 portsjonit) 4 tk kartulit (keedetud) 2 tk porgandit 2 tk suvikõrvitsat (väike) 6 tk šalottsibulat 1 tk porrulauku (valge osa) 10 tk šampinjone Soola Musta pipart MARINAADI: 1 dl oliiviõli 2 spl peterselli (hakitud) 5 küünt küüslauku (purustatud) Kuidas valmistada? Tükelda köögiviljad. Šampinjonid jäta terveks. Sega marinaad ja vala köögiviljadele. Marineeri köögivilju tund aega või pintselda küpsetamise ajal. Grilli, kuni köögiviljad kergelt pruunistuvad. Serveeri köögivilju kas eraldiseisva salatina neile küüslaugu ja sidrunimahlaga maitsestatud oliiviõli peale piserdades või liharoogade lisandina. Kollased kana-mangovardad (4 portsjonit) 4 tk kanafileed 2 tk mangot Jogurtimarinaad: 1 dl sidrunimahla 1,5 dl maitsestamata jogurtit 0,75 dl rapsiõli 3 küünt küüslauku 1,5 tl jahvatatud paprikat 1,5 tl jahvatatud köömneid 3 tl kurkumipulbrit 1,5 tl soola 1 cm jupp ingverit Kuidas valmistada? Lõika kanafilee tükkideks. Sega marinaadi ained omavahel. Vala broileritükid marinaadi, sega läbi ja pane mõneks tunniks külmkappi. Koori mango ja lõika kuubikuteks. Lükka kanatükid vaheldumisi mangotükkidega varrastesse. Grilli vardaid umbes 10 minutit aeg-ajalt keerates. Määri küpsemise ajal marinaadiga. Nipp: Kui häid küpseid mangosid pole saadaval, asenda need ananassiga. allikas: figuurisõbrad.ee/ S. Azojan kokaraamat.ee/ fazer.ee/ nami-nami.ee/ Triin Tisler
Olesija Saue — FOTO: Kersti Niglas Nipinurk BRÄND NIMEGA SINA! Miks on oluline tegeleda sotsiaalse müügiga?
Katriin Kool — FOTO: erakogu EKSKLUSIIV Keha ja vaim ERATREENER KATRIIN avaldas 3 toitumise põhitõde, mida kõik teada võiksid
Rebecca Toome ja Miina Rihanna Rõivas — FOTO: Rebecca Toome/Instagram Ilu ja mood TÕELINE PILGUPÜÜDJA: KOIT TOOME tütar näitas Tallinn Fashion Weekil stiilset välimust
Üksinda reisile — FOTO: Depositphotos.com Sisuturundus Üksinda reisile? 7 soovitust, kuidas selleks valmistuda