Reklaam sulgub sekundi pärast

Miks maasikad on sulle kasulikud? Lisatud retseptid!

Maasikad on ühed aromaatsemad looduse vitamiinid, mis on tulvil kiudaineid, c-vitamiini ja kaaliumi. Ning krooniks kõigele on nad ühed maitsvamad marjad. Vanarahva sõnul on marjahooaja alguses leitud kolmel esimesel maasikal lausa võlujõud - need tuleb asetada keelele, sulgeda silmad ja süüa vaikides, samal ajal kolme soovi soovides!

 

Maasikad on ühed aromaatsemad looduse vitamiinid, mis on tulvil kiudaineid, c-vitamiini ja kaaliumi. Ning krooniks kõigele on nad ühed maitsvamad marjad. Vanarahva sõnul on marjahooaja alguses leitud kolmel esimesel maasikal lausa võlujõud - need tuleb asetada keelele, sulgeda silmad ja süüa vaikides, samal ajal kolme soovi soovides!

 

Kalorid, rasv ja kiudained

Üks tassitäis maasikaid kaalub umbes 166 g. Selles koguses on 53 kcal ja mitte grammigi rasva. Asendades sama koguse kartulikrõpse maasikatega, tarbid sa märkimisväärselt vähem kaloreid.

Aeglustab vananemist

Värsked maasikad sisaldavad suures koguses fenoole, mis on tugevaimad teadaolevad antioksüdandid. See kaitseb keharakke vabade radikaalide kahjustuse eest. Tänu kõrgele antioksüdantide sisaldusele aeglustab maasikate söömine ka vananemist.

Suurepärased rauaallikad

Maasikad sisaldavad nii rohkelt rauda, et sellest on räägitud lausa legende. Maasikad sisaldavad umbes 10% rauda.

Afrodisiaakum

Maasikad sisaldavad rohkelt tsinki, mis tõstab testosterooni taset, mis omakorda suurendab seksuaaltungi. Küps maasikas on täislik armuroog - süütu ja seksikas. Kastes neid šokolaadi või vahukoore sisse, saab hõrgutis hoopis teise tooni.

Suur C-vitamiini allikas

Kas teadsid, et viis keskmise suurusega maasikat sisaldab sama palju C-vitamiini kui üks apelsin?

Kõrgvererõhu alandaja

Marjades leidub palju fosforit, rauda, kaaliumi ja kaltsiumi, mis leevandavad kõrgvererõhust tingitud probleeme. 

 

Lisaks sellele:

*viivad kehast üleliigset vett välja

*parandavad seedimist

*soodustavad maomahla ja sapi nõristust

*normaliseerivad ainevahetust

*annavad südamelihastele jõudu

*neutraliseerivad organismi kuhjunud mürgiseid jääkaineid

 

Maasikatel on ravitoime mao- ja seedetrakti haiguste ja häirete puhul. Lisaks sobivad nad tarvitamiseks ka neeru- ja põiekivide, neerupõletiku ja -liiva puhul. Needsamad marjad aitavad tuua leevendust ka mõningate südame- ja veresoonkonnahaiguste ning suhkrutõve puhul. Maasikaid soovitatakse veel raskest haigusest tervenemisel ja operatsioonijärgsel perioodil, samuti vitamiinivaegusest ülesaamisel.

 

Mõningaid retsepte:

Maasikajook sidrunmelissiga

neljale

Koostis:

300 gr külmutatud maasikaid

5 dl õunamahla

1-1,5 dl akaatsia-mett

väike kimp sidrunmelissi

1 dl hapupiima

 

Valmistamine:

Sega kõik ained kannmikseris ja kurna läbi sõela. 

Serveeri suurtes klaasides, lisa jääkuubikuid. 

 

Suvine salat maasikate ning singiga

kuuele

 

Koostis:

100-200 gr lehtsalatit

200 gr maasikaid

6 viilu Parma sinki (Prosciutto)

75 gr Cacioricotta lamba- ja kitsejuustu (vm juustu)

Salatikaste:

1 sl kvaliteetset palsamiäädikat (balsamico)

3 sl külmpressitud oliiviõli

soola

musta pipart

 

Valmistamine:

Pese salatilehed ning kuivata hoolega. Jaota taldrikutele. 

Puhasta ja poolita maasikad, rebi prosciutto väiksemateks tükkideks ning murra kitsejuust tükkideks. Jaota salatilehtedele. 

Kastme jaoks klopi oliiviõli ja palsamiäädikas omavahel, nirista salatile. 

 

Maasika- Sabayone magustoit

neljale

Koostis:

100 g külmutatud maasikaid

 2 dl vett

 2 munakollast

1 tl tuhksuhkrut

1-2 dl kuiva vahuveini

20 g mandlilaaste

10 g purustatud metsapähkleid

10 g fariini / muscovado suhkrut (Dansukker)

 

Valmistamine:

Sulata vaiksel kuumusel pannil segades suhkur, lisa ettevaatlikult 2 dl jagu vett. Sega, kuni on tekkinud siirup. Lisa mandlilaastud ja pähkel, kuumuta segades kuni kuldpruuni värvuseni ja vedelik on haihtunud. Keskmisel kuumusel vahusta vispliga kastrulis munakollased, suhkur ja vahuvein. Jätka vahustamist, kuni on saavutatud kohev konsistents, umbes 10 minutit. Vähenda koheselt kuumust, kui on märgata massi järsku osalist küpsemist. Alusta serveerimist kihiti pokaalidesse, esmalt sabayon, maasikad ja krõbedad mandlid-pähklid, korda. Serveeri koheselt.

 

Maasikavõi

Koostis:

võid

suhkrut

maasikaid

 

Valmistamine:

Peske, puhastage ja tahendage marjad ning valage mikserisse, lisage toasoe või ja natuke suhkrut. Valmis ühtlane segu suruge säilituskarpi, hoidke sügavkülmikus. Kui palju üht või teist ainet võtta, täpselt ette kirjutada ei saa. See oleneb maasikate hulgast ja sööjate maitsest. Lastele meeldib maasikavõi sooja pudruga, meestele pannkookide ja röstsaiaga.

 

 

allikas:livestrong.com; nami-nami; maaleht.ee

Triin Tisler