POPULAARSEL ATKINSI DIEEDIL on ootamatu tagajärg

6 kommentaari
POPULAARSEL ATKINSI DIEEDIL on ootamatu tagajärg

Atkinsi dieet on oma olemuselt süsivesikutevaene, ent hästi valgu- ja rasvarikas toitumissüsteem ning selle loojate arvates on ülekaalulisuse peamisteks põhjustajaks lihtsüsivesikud. Sellisel dieedil võib hiljutiste uuringute kohaselt olla aga ootamatu tagajärg, vahendab uudisteagentuur BBC.

Kui inimene sööb väga vähe süsivesikuid, aga palju valku ja rasva, mõjub see tema tervisele väga kahjulikult ning võib lausa eluiga lühendada. Sellisele tulemusele jõudsid Ameerika teadlased, kes kogusid infot üle 15 000 vabatahtliku seast. Uuring kestis 25 aastat. 

Uuringust selgus, et inimestel, kes said poole oma energiast süsivesikutest, oli natuke väiksem risk enneaegselt surra kui neil, kes sõid süsivesikuid väga vähe või vastupidi hästi palju. Teadlaste sõnul mõõdukalt süsivesikuid tarbiv rühm võis elada lausa neli aastat kauem kui teised. 

Atkinsi dieedi puhul võib süüa kala, liha, koort, juustu, lehtsalatit ja teatud määral muid aedvilju. Soovitatakse loobuda leivast, saiast, makaronitoodetest, enamikust juurviljadest, riisist, kartulist, koogikestest, küpsistest, suhkrust, piimast, kohvist, teest ja alkoholist.

Uuringut läbi viinud teadlase Sara Seidelmanni sõnul näib Atkinsi dieet eluiga lühendavat ning selline toitumissüsteem pole inimese tervisele kasulik. 

 

allikas: Iltalehti

Sarnased artiklid