Šokolaad, halvaa, sefiir või marmelaad – mis on kõige figuurisõbralikum?

Šokolaad, halvaa, sefiir või marmelaad – mis on kõige figuurisõbralikum?

Magusat armastavad nii suured kui väikesed, ent kui seda pidevalt suurtes kogustes süüa, võib sellega mõningaid ebameeldivusi kaasneda – lisakilod, hambaaugud, liigsest suhkrukogusest tulenev uimasus ning süümepiinad veel takkaotsa. Aga kui valida, mida süüa ning mõistlike kogustega piirduda, siis pakub magusa söömine puhast naudingut ning ei tee ka tervisele liiga!

Magusat armastavad nii suured kui väikesed, ent kui seda pidevalt suurtes kogustes süüa, võib sellega mõningaid ebameeldivusi kaasneda – lisakilod, hambaaugud, liigsest suhkrukogusest tulenev uimasus ning süümepiinad veel takkaotsa. Aga kui valida, mida süüa ning mõistlike kogustega piirduda, siis pakub magusa söömine puhast naudingut ning ei tee ka tervisele liiga!

Suure magusaisu parimad leevendajad on šokolaad, halvaa, sefiir ning marmelaadikommid, ent mis neist on kõige tervislikum?

Lugesime erinevate šokolaadide, halvaade, sefiiride ning šokolaadiga kaetud marmelaadide koostist ning keskelt läbi on tulemused sellised:

100 g halvaad sisaldab energiat 470 kcal, valke 18,1 g, süsivesikuid 32,8 g, rasvu 29,6 g.

100 g šokolaadi sisaldab energiat 550 kcal, valke 9 g, süsivesikuid 48 g, rasvu 38 g.

100 g sefiiri sisaldab energiat 375 kcal, valke 2,1 g, süsivesikuid 69 g, rasvu 6 g.

100 g marmelaadikomme šokolaadikattega sisaldab energiat 389 kcal, valke 1,6 g, süsivesikuid 75 g, rasvu 9 g.

Siit järeldades selgub, et kõige kaloririkkam on tõesti šokolaad, ent kõige rohkem süsivesikuid on hoopis marmelaadikommides! Mis aga rasvasisaldusse puutub, siis šokolaadis on seda kuus korda rohkem kui sefiiris! Valkude osakaalu poolest võidab ülekaalukalt halvaa, mis sisaldab ka kõige vähem süsivesikuid.

Seega kõige rohkem organismile vajalikke toitaineid saame me halvaast, sest valgud on meie kehale vajalikud! Süsivesikute tarbimist peaksime seevastu aga pigem piirama, seega marmelaadikommid pole sugugi nii figuurisõbralikud, kui arvata võiks. 

Karin Karu