Teenimatult alahinnatud kartul teeb tervisele pai

Teenimatult alahinnatud kartul teeb tervisele pai

Kartul on tervislikult toitujate seas juba pikka aega põhjendamatult põlu all. 

Kartul on tervislikult toitujate seas juba pikka aega põhjendamatult põlu all. 

Jah, tihti uputatakse kartul juustusse, segatakse majoneesiga, valatakse üle hapukoorega või visatakse fritüüri – siis pole tõepoolest tegu kuigi tervisliku suutäiega. Kuid kartul iseenesest sisaldab palju tervisele kasulikke aineid ja on igati väärt köögivili.

Kartul sisaldab kaaliumi
Üks suur koorega keedetud kartul sisaldab kasulikku kaaliumi tervelt 1600 milligrammi. Tegu on ligikaudu poolega päevasest soovituslikust kogusest. Kartulis leidub kaaliumi rohkem kui banaanis.
Miks kaaliumi vaja on? See aitab kehas vedelikku säilitada, treeningutel paremaid tulemusi saavutada ja vererõhku korras hoida.

Kartul sisaldab kiudaineid
Vähemasti siis, kui seda koos koorega sööd. Koorimata kartulis on seitse grammi kiudaineid, kooritud variandil kõigest üks.
Kiudainerikas eine hoiab pikemalt täiskõhutunnet ja aitab vältida näksimist.

Kartulis on rikkalikult C-vitamiini
Ühest suurest kartulist saab 29 milligrammi seda väärtuslikku vitamiini – see on ligikaudu pool päevasest soovituslikust kogusest ja ligikaudu kolmandik ühes apelsinis sisalduvast!

Kartul on hea mangaaniallikas
Mangaan mängib olulist rolli valkude, süsivesikute ja kolesterooli töötlemises, samuti luuloomes. Üks koorega keedetud kartul sisaldab 33 protsenti päevasest mangaanivajadusest.

Kartul sisaldab palju B6-vitamiini
B6-vitamiin on oluline veresoonkonna, seedeelundkonna, immuunsüsteemi, lihaskonna ja närvisüsteemi tervise eest hoolitsemisel. Samuti toodetakse selle abil olulisi ajuhormoone. Üks koorega keedetud kartul sisaldab 46 protsenti päevasest vajadusest.

 

Allikas: Huffingtonpost

 

Buduaar.ee