Reklaam sulgub sekundi pärast

TÕDE PALJASTATUD: MILLINE SOOL on sinu kehale halb ja milline hea!

Soola tarbimisest ja selle mõjust inimese organismile on räägitud üsna vähe, ent tegelikult mängib see, kui palju ja millist soola sa tarbid, sinu tervise aspektist vaadates märkimisväärselt suurt rolli. Kui mitmeid aastasadu tagasi peeti soola ülimalt väärtuslikuks aineks ning kauplemisel võrdsustati soola kaal kullaga, siis tänapäeval soovitatakse soola tarbimist pigem piirata. 

Soola tarbimisest ja selle mõjust inimese organismile on räägitud üsna vähe, ent tegelikult mängib see, kui palju ja millist soola sa tarbid, sinu tervise aspektist vaadates märkimisväärselt suurt rolli. Kui mitmeid aastasadu tagasi peeti soola ülimalt väärtuslikuks aineks ning kauplemisel võrdsustati soola kaal kullaga, siis tänapäeval soovitatakse soola tarbimist pigem piirata. 

Soolast rääkides on kõige olulisem teha endale selgeks tõsiasi, et on olemas mitut sorti soola ja just valge lauasool on see, mis tõesti organismile head ei tee ning seetõttu tuleks see välja vahetada loodusliku rafineerimata soola vastu. Valge lauasoola tarbimine võib endaga kaasa tuua mitmeid tervisekahjustusi ning põhjustada kõrgvererõhutõbe ja südame-veresoonkonnahaigusi.

Teisalt on teadlased teinud kindlaks ka selle, et liiga vähene soola tarbimine suurendab südamehaiguste riski samamoodi nagu liiga rohke soola tarbimine. Soola ei tasu kindlasti vältida, ent seda tuleks tarbida mõõdukalt - kuus grammi soola päevas on igati mõistlik kogus! Ja muidugi eelista looduslikku soola, mitte lauasoola.

Kõik soolad sisaldavad peamise koostisosana naatriumkloriidi. Tavaline valge lauasool on rafineeritud ehk siis seda on kõrgel kuumusel töödeldud, mille käigus on sellest kõik looduslikud elemendid eemaldatud, ent just neid elemente meie organism vajabki. Looduslikes rafineerimata soolades on lisaks naatriumile ja kloorile veel terve hulk erinevaid keemilisi elemente. Valge lauasool on nagu valge jahu - mõlemad on töötlemise lõpp-produktid, millel puudub toitaineväärtus ja seetõttu tuleks neid mõlemaid vältida. 

Nii nagu valge jahu asemel tasub eelistada täisterajahu, tasub valge lauasoola asemel eelistada looduslikke rafineerimata soolasid nagu näiteks erinevad mere- ja mäesoolad. Siinkohal väärib kindlasti mainimist roosa Himaalaja sool, milles leidub koguni 84 elementi, nende hulgas rauda, kaltsiumi, magneesiumi, tsinki, fosforit. 

Looduslikud soolad aitavad puhastada magu ja soolestikku ning soodustada seedimist ja ainevahetust - tarbi soola mõõdukas koguses ehk siis umbes kuus grammi päevas. 

Toimetas: Karin Karu

Allikas: mindbodygreen.com