Toidustilist Hanne Paljak: ”Pühendu hetkele, mil süüa teed.”

11 kommentaari
Toidustilist Hanne Paljak: ”Pühendu hetkele, mil süüa teed.”

Hanne Paljak on gurmaan, kelle tegemistel hoiavad silma peal nii väiksemad kui suuremad kokandusfännid. Naine, kelle kokandushuvi pärineb vanaema saiateost ning Ida-Saksa kokaraamatutest, tegeleb ajakirjale Toit ja Trend retseptide valmistamise ning toidupiltide stilistikaga. “Tegelen loomisega,“ ütleb ta ise. Buduaar uuris Hanne käest lähemalt, mis on kokandusmaailmas uut ning kuidas muuta igapäevased söögid nauditavateks gurmeetoitudeks.

Hanne Paljak on gurmaan, kelle tegemistel hoiavad silma peal nii väiksemad kui suuremad kokandusfännid. Naine, kelle kokandushuvi pärineb vanaema saiateost ning Ida-Saksa kokaraamatutest, tegeleb ajakirjale Toit ja Trend retseptide valmistamise ning toidupiltide stilistikaga. “Tegelen loomisega,“ ütleb ta ise. Buduaar uuris Hanne käest lähemalt, mis on kokandusmaailmas uut ning kuidas muuta igapäevased söögid nauditavateks gurmeetoitudeks.

Samamoodi, nagu kõik trendid, muutuvad trendid ka toidumaailmas – nii toiduainete kui ka stilistika osas. “In on retro ning niinimetatud vanaemade maitsed uues kuues. Tänu maailmas valitsevale majandusolukorrale hinnatakse soodsamaid palu ning toorme n-ö ninast sabani ära kasutamist. Popp on ise lihtsamate maitseainesegude miksimine, ise karripastade ja kastmete valmistamine. Kodurestorani mängimine sõpruskonnale on endiselt tõusujoones. Loomulikult hinnatakse üha enam vähe töödeldud ning mahedalt kasvatatud toorainet. Sest maitse loeb ja sel on vahe sees,“ tutvustab Hanne valitsevaid trende.

Lükka piirid laiali
Hanne peab toiduvalmistamist ilusaks ja loominguliseks tegevuseks: “Söögivalmistamine on kui iseenda universumis pisikeste maitsemaailmade Looja mängimine! Samas tundub, et see on kui horisondi püüdmine…“ Tegevuse piirid on seega toiduvalmistaja enda seada – stilistika ja serveerimise osas nihkuvad Hanne seatud piirid pidevalt. “Valmistamise osas olen aga üsna konservatiivne. Usaldan läbi proovitud tehnoloogiaid. Maitsete ühendamise osas käib asi tõusude-mõõnadega. Kord annan endale vabad käed ning siis jälle ajan näpuga raamatust järge,“ avab ta oma tegevuse tagamaid.
Iga loominguline tegevus vajab aga teatavasti alati inspiratsiooni. Kust seda hankida? Hanne teab. “Raamatutest, ajakirjadest, mõnest imekenast aias vastvalminud viljast või hoopiski hulgast tsipa vanaks jäänud saiast laual. Õhust ja ümbritsevast ühesõnaga!“
Kõigil meist on mõned omad lemmikud, omad firmaroad, mida armastame ikka ja jälle valmistada ja nautida. Millised on Hanne lemmikud? “Mul võib igal hommikul uus lemmik olla! Firmaroog laste jaoks on kindlasti nende konkuretsitu lemmik – lasanje.“ Muus osas teavad tema sõbrad-tuttavad teda selle järgi, et talle meeldib pakkuda midagi sellist, mida keegi pole veel enne maitsta saanud. “Mingi superhea ja imetabane uus maitsekooslus!“ pooldab ta uuendusmeelsust.

Kokka ja katseta
Olgem ausad, paljudele meist ei meeldi iga päev süüa teha. Kuidas muuta igapäevane, juba rutiinsekski kujunenud kokkamine meeldivaks naudinguks? “Pühendu hetkele, mil süüa teed. Jäägitult. Korraga söögivalmistamine, e-kirjadele vastamine, telefoniga lobisemine või muu tegevus on kindel viis asi kuskilt otsast esiti untsu keerata ning mitme tegevuse vahel laveerimine ei lase ühestki tavaliselt naudingut tunda. Koos tegemine – lastega, sõbraga – on aga igati nauditav,“ teab Hanne.
Head võimalust iga päeva uusi maitseid kogeda pakuvad mitmed maitseained ja esmapilgul ootamatud kombineeringud. Näiteks jahvatab Hanne mõnikord kohviube kardemonikupradega, teele lisab riivitud ingverit ja mett, šokolaadikoogile apelsinikoort või hoopis tšillit, hakkliharoale kaneeli ning worcestershire’i kastet. Samuti on naise köögis aukohal küüslauk.
Samuti saab palju ära teha toitu kaunilt serveerides. “Väike pidu iga päev! Lõhn on samuti troonimas. Kenasti serveerimine on austus oma loomingu vastu. Tuleb küll tunnistada, et lapsed (Hannel on kolm last – toim) katavad enesele tihti ise laua ning ma ei raatsi oma ilumeelt neile peale suruda. Las teevad. See on ilus. Neis on tahe ise toimetada,“ ütleb Hanne. Buduaar soovitab see tahe ka endast üles leida.

Vaata Hanne retsepte ajakirjast Buduaar Shopping!

Mari-Liis Helvik, Buduaar Shopping