Reklaam sulgub sekundi pärast

Uuring: punane liha soodustab rinnavähki

Punase liha söömine suurendab märgatavalt riski haigestuda rinnavähki, väidavad teadlased.

Punase liha söömine suurendab märgatavalt riski haigestuda rinnavähki, väidavad teadlased.

Spetsialistid on jõudnud järeldusele, et suur punase liha tarbimine varases täiskasvanueas on otseses seoses rinnavähki haigestumisega, vahendab FemaleFirst.
Samas leiti, et naised, kes söövad ohtralt kaunvilju (näiteks herneid, ube ja läätsi), pähkleid, linnuliha ja kala, haigestuvad rinnavähki hilisemas elus väiksema tõenäosusega.

USA teadlased uurisid varase täiskasvanuea valgutarbimist ja rinnavähki haigestumist hilisemas elus. Uuriti 88 803 menopausieelset naist vanusest 26-45 eluaastat. 

Punase liha hulka arvestati veise-, sea- ja lambaliha ning hamburgerikotletid, samuti töödeldud lihatooted nagu hot dogid, peekon ja vorstid.
Linnuliha hulka loeti kana ja kalkun, kalana läks arvesse tuunikala, lõhe, makrell ja sardiinid. Kaunviljalistena arvestati ube, läätsi, herneid ja pähkleid.

Küsitluses uuriti peamiselt, kui tihti uuringus osalenud naised antud toiduaineid tarbisid. 

Esimene küsitlus viidi läbi 1991. aastal ning uuriti, kuidas muutus naiste tervis aastate jooksul ja milliseid toiduaineid tarbiti.

Tulemuste põhjal võib väita, et punane liha soodustab rinnavähi teket.

 

Buduaar.ee