Reklaam sulgub sekundi pärast

3 VAPUSTAVAT SALSA RETSEPTI

Salsasid tasub kindlasti ise teha – lihtne ja käepärane moodus, et lisada killuke päikest kõikvõimalikesse roogadesse. Sellised maitsed nagu suitsune chipotle-tšilli, hapukas laim ja aromaatne koriander telepordivad su otsejoones päikeselisse Mehhikosse.

Salsasid tasub kindlasti ise teha ning praegu on selleks parim aeg. Salsa on lihtne ja käepärane moodus, et lisada killuke päikest kõikvõimalikesse roogadesse. Sellised maitsed nagu suitsune chipotle-tšilli, hapukas laim ja aromaatne koriander telepordivad su otsejoones päikeselisse Mehhikosse. Valmista salsasid, mis sobivad nii liha kui köögiviljade juurde.

 

SALSA ROJA 525 g (600 ml)

 Vaja läheb:
12 küpset ploomtomatit
3 sl oliiviõli
6–8 kuivatatud tšillit (kõige paremad on pikad ja peenikesed arbol-tšillid), tervelt
1 sibul, viilutatud
1 küüslauguküüs, viilutatud
1 kaneelikoor
6 nelgitera
150 ml siidriäädikat

1. Pane tomatid keeva veega täidetud potti ja keeda 5 minutit. Kurna, lase veidi jahtuda, lõika varreosa välja ja püreesta tomatid kannmiksris.
2. Kuumuta õli suurel praepannil. Lisa tšillid, sibul, küüslauk, kaneel, nelk ja näputäis soola, prae keskmisel kuumusel ja aeg-ajalt segades, kuni sibul on pehme.
3. Lisa tomatid ja äädikas ning hauta aeg-ajalt segades, kuni salsa on paksenenud ja veidi magus (see võtab umbes 15 minutit). Kontrolli soolasust, kalla kogu kupatus kannmiksrisse ja püreesta ühtlaseks.
4. Kalla vürtsikas salsa steriliseeritud pudelitesse – see säilib külmkapis mitu nädalat. Võid sortsata lahke käega pea kõikidele toitudele.

Ühe portsjoni toiteväärtus: 63 kcal, 4,0 g rasvu (0,6 g küllastunud rasvhappeid), 1,0 g valke, 4,3 g süsivesikuid, 3,7 g suhkruid

 

SALSA VERDE FRESCO 750g (800ml)

Lihtne ja nutikas maitsekombinatsioon, mis annab ühtaegu hullutavalt värske, aga samas ka sügava ja suitsuse maitse. Võid seda salsat nautida toorelt, kohe pärast pöörast hakkimistööd, või püreestada sametiselt siidiseks roheliseks kastmeks, millega sobib vürtsitada ükskõik milliseid toite.

Vaja läheb: 

2 suurt rohelist tšillit, ideaalis serrano
12 punast tomatillo’t või rohelist tomatit, kooritud ja pooleks lõigatud
2 sibulat, sektoriteks lõigatud
1 küüslauguküüs, kergelt hakitud
väike kimp koriandrit, lehed rebitud
1 avokaado, kooritud ja kivi eemaldatud, neljaks lõigatud
2 laimi mahl

1. Aja grillpann tulikuumaks, grilli tšillipipraid, kuni nende nahk on söestunud ja kobrutab. Pane piprad kaussi, kata toidukilega ja lase paar minutit seista.

2. Grilli tomatillo’sid või rohelisi tomateid ja sibulasektoreid mitmes jaos, kuni need on kenasti grillitriibulised ja igast küljest karamellistunud.

3. Võta tšillid kausist ja koori tumenenud nahk. Kui eelistad mahedamat salsat, võid tšillidest seemned välja kraapida. Nüüd on valiku koht: kas eelistad rohmakalt tükilist või sametiselt siledat salsat.

4. Kui otsustad hakitud salsa kasuks, pane tšillid, tomatillo’d, sibul, küüslauk, koriandrilehed ja avokaadotükid suurele lõikelauale ja haki kõik suure peakokanoaga läbi. Jälgi, et kõik tükid oleksid ühesuurused ja maitsed saaksid kenasti seguneda. Lisa laimimahl, priske näputäis soola ja värskelt jahvatatud musta pipart.

5. Kui eelistad peenekoelisemat salsat, püreesta kõik ained kannmiksris.

6. Võid kallata salsat munadele või krõbedale kanale. Säilita steriliseeritud pudelites – salsa säilib külmkapis kuni nädala.

Ühe portsjoni toiteväärtus: 45 kcal, 2,2 g rasvu (0,5 g küllastunud rasvhappeid), 1,1 g valke, 4,3 g süsivesikuid, 3,6 g suhkruid

 

KARKADE-TŠILLI-TAMARINDISALSA

Vaja läheb:

4 kuivatatud chipotle-tšillit
väike peotäis kuivatatud karkade õisi (hibiskus)
2 punast sibulat, kooritud ja sektoriteks lõigatud
4 küüslauguküünt, koorimata
2 peotäit kirsstomateid
2 sl tamarindipastat
2 sl punaveiniäädikat

1. Pane tšillipiprad ja karkade potti, kalla peale 100 ml keevat vett. Hauta madalal kuumusel paksuks tumedaks siirupiks. Kurna kaussi (viska tšillikaunad ja lilleõied ära), pane kõrvale.

2. Aja grillpann tulikuumaks, pane sibul pannile ja pruunista ühtlaselt. Vahetult enne sibula valmimist pane pannile küüslauk ja kuumuta, kuni küüslauk on pehme.

3. Pigista kätega suurem osa seemneid kirsstomatitest välja – ära võta seda kui täppistööd, mõni seeme võib vabalt sisse jääda.

4. Kui küüslauk on küps, koori küüned ja pane kannmiksrisse. Lisa sibul, tomatid, tamarindipasta ja äädikas, tubli näputäis soola-pipart ja karkade-tšillisiirup. Püreesta mõnusalt paksuks siidjaks kastmeks, serveeri grill-liha kõrvale või ahjus küpsetatud maguskartuliga.

 

Rohkem retsepte leiad ajakirjast Jamie!

Pildid: ajakiri Jamie