9 SUURIMAT VIGA smuutide tegemisel!

9 SUURIMAT VIGA smuutide tegemisel!

Smuutid on lihtsalt ja kiirelt valmistatavad tervisepommid, millega võib nii vilunum blenderdaja kui ka algaja vahel eksida. Selleks, et sinu smuutid oleksid superhead, toome välja üheksa peamist viga, mida jookide valmistamisel tehakse: 

 

1. Vähene blenderdamine

Lahendus: Smuuti on kiirelt ja lihtsasti valmistatav, kuid jäta piisavalt aega blenderdamiseks. 10-15 sekundist ei piisa korraliku smuuti valmistamiseks. Blenderda minimaalselt üks minut, et smuuti saavutaks oma täiusliku tekstuuri ja segu oleks ühtlaselt pehme ning kreemine.

2. Paksendaja puudumine

Lahendus: Heal smuutil on alati üks koostisosa, mis aitab smuuti ühtlaseks ja kreemjaks siduda. Virsik, avokaado, aprikoos, mango ja banaan aitavad sind. Pole vaja neid kõiki korraga kasutada, aga kasutades vähemalt üht nendest, saad hea kreemja ja õige konsistentsiga smuuti. Võid smuutile lisada ka lusikatäie chia-, kanepi- või linaseemneid. Need mitte ainult ei paksenda, vaid annavad lisaks ka hea doosi häid oomega-rasvhappeid, mis omakorda aitavad toitainetel paremini imenduda.

3. Pulbrite üledoseerimine

Lahendus: Erinevate supertoitude ja jahude lisamine mõjutab smuuti toiteväärtust ning vitamiinide ja mineraalide sisaldust. Ole tähelepanelik nende doseerimisel ja loe tähelepanelikult igalt pakendilt, ega sinna ei oleks lisatud kunstlikke magustajaid või muid tundmatuid koostisosi. Jälgi ka päevast soovitatud kogust ja tunneta oma keha. Kõige lihtsam on kasutada juba valmistehtud segusid kui kõiki asju ükshaaval osta ja siis hommikul pead murda, mida ja kui palju kasutada.

4. Liiga magus

Lahendus: Kindlasti ära lisa suhkrut. Mitte mingit ekstra suhkrut, unusta ära! Seda nippi kasutavad ainult kiirtoidukohad, et smuutile hea maitse anda. Smuuti magustamiseks on olemas looduslikke asendusi nagu näiteks mesi, datlid (kivideta) ja agaavisiirup. Kui ostad poest mandli-, riisi-, soja- või kaerapiima, siis vali kindlasti magustamata variant. Vedelikuna kasuta täiesti tavalist kraanivett. Pole vaja raisata raha magustatud poemahladele, mis sisaldavad suures koguses suhkruid. Hea valik on veel kookosvesi, kevadel kasemahl jne.

5. Vähem on rohkem

Lahendus: Kiusatus on alati lisada maksimaalselt kõiki asju ühte smuutisse. See peab kaitsma päikese eest, tegema tugevaks, targemaks, saledamaks ja seitse korda ilusamaks. Seda pole mõtet loota, et üks smuuti parandab kõik vead. Paljud asjad just näiteks rohelistes smuutides ei sobi omavahel kokku ja võivad tekitada puhitusi ning ebameeldivaid gaase. Ei ole mõtet visata blenderisse avokaadot, banaani, marju, köögivilju, seemneid, pähkleid, idusid, rohelist ja peoga supertoite, lootes sellest mingit imeeliksiiri saada. On mingid asjad, mis sobivad, ja mingid asjad, mis ei sobi üldse. Kõige kindlam on kasutada kolme-nelja põhikoostisosa ja alustada lihtsamate smuutiretseptidega. Less is more!

6. Liiga palju jääd

Lahendus: Jää üleküllus võib ära rikkuda maitse, tehes selle vesiseks ja liiga vara lisatud jää ei lase headel rasvadel ja toitainetel omavahel seguneda. Lisa jää alati kõige lõpus, kui kõik on juba ühtlaseks massiks mikserdatud, nii on sul ka parem ülevaade, palju veel vedelikku vaja lisada on. Üks hea idee on jääkuubikute restis külmutada hoopiski järelejäänud mandlipiima või värskelt pressitud mahla.

7. Liiga lahja ja vesine

Lahendus: Lisades alguses korraga kogu vedeliku, võib tulemuseks olla üks ebaõnnestunud smuuti ja lahja lurr. Selle vältimiseks lisa alguses pool planeeritavast vedelikust, blenderda 30 sekundit vastavalt vajadusele ning lisa teine osa vedelikust. Nii on sul suurem kontroll maitse ja tekstuuri üle. Loomulikult võid lisada alati juurde peotäie marju, pool banaani ja mõned viilud puuvilju, kui vedelikuga liiale läksid, aga siis võivad jällegi maitsed tasakaalust ära minna. Jälgi, et koostisosad oleksid veega kaetud, tavaliselt on see piisav kogus vedelikku. Roheliste smuutide puhul see reegel aga ei kehti, sest lehed on kohevad ja võtavad alguses suure osa ruumist enda alla.

8. Toored puuviljad

Lahendus: Sa ei söö ju tooreid puuvilju, seega ära kasuta neid ka oma smuutides. Maitsel on suur roll ja smuuti tegemine ei ole mingi missivõistlus. Banaan, mis on alles roheline, ei anna välja maitset ja tekstuuri, et teha sellest head smuutit. Kõige lihtsam on veenduda, et puuvili on juba ostes valmis või lasta sellel kodus järelvalmida. Iga vili maitseb kõige paremini siis, kui ta on täiesti valminud. Tihti kipuvad just avokaadod meil siin Eestis väheküpsenud olema. Osades supermarketites on eraldi saadaval ka küpsed (ripe) avokaadod, eelista võimalusel neid.

Kasulik nõuanne! Järelvalmimiseks on avokaadosid soovitav hoida toatemperatuuril banaaniga koos ühes paberkotis.

9. Retseptis liiga kinni

Lahendus: Alguses on hea turvalisuse mõttes läbi teha mõned retseptid, et saada aru, millised maitsed omavahel sobivad. Kui esimesed sammud on tehtud, siis seda vabamalt võib ka ise hakata erinevaid maitseid kombineerima.

 

Allikas: smuutid.ee

Sarnased artiklid