Reklaam sulgub sekundi pärast

Beseetort nektariinide ja maasikatega

Õhuline beseetort on nagu kesksuvesse valatud, toob päikese välja ja paitab head enesetunnet. Beseepõhja küpsetamine ei ole keeruline, kuigi seda arvatakse, aega peab pisut lihtsalt varuma. Õhkõrnale, suussulavale magusale põhjale ja kohupiima-vahukoorekreemile sobivad suurepäraselt veidi hapukad nektariinid ja magusad maasikad katteks, aga kindlasti ka peagi valmivad vaarikad, metsamarjad või murelid.


 

Õhuline beseetort on nagu kesksuvesse valatud, toob päikese välja ja paitab head enesetunnet. Beseepõhja küpsetamine ei ole keeruline, kuigi seda arvatakse, aega peab pisut lihtsalt varuma. Õhkõrnale, suussulavale magusale põhjale ja kohupiima-vahukoorekreemile sobivad suurepäraselt veidi hapukad nektariinid ja magusad maasikad katteks, aga kindlasti ka peagi valmivad vaarikad, metsamarjad või murelid.

 

Beseepõhi:

4 munavalget

veidi soola

2 dl peensuhkrut

2 spl vett

1 spl kartulitärklist

1 spl valge veini äädikat

 

Kate:

1 suur pakk vahukoort

1 maasikamaitseline kohupiimatoru

suhkrut

2 nektariini

maasikaid

 

Eelkuumenda ahi kuni 130 kraadini. Vahusta toasoojad munavalged algul teelusika otsa koguse soolaga. Meeles võiks pidada seda, et munavalged peavad alati tooasoojad vahustamiseks olema, aga vahukoor jääkapikülm. Jätka munavalgete vahustamist ja lisa järk-järgult suhkur. Vahusta, kuni vaht on tihke ja läikiv ja ei kuku vahustamisnõust seda tagurpidi keerates välja. Lisa vesi, kartulitärklis ja valge veini äädikas, võid kasutada ka sidrunimahla. Vahusta ja kontrolli, et taigen on endiselt tihke. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga, võid plaadi veidi märjaks teha, et paber paigal püsiks. Joonista koogitaldriku suurus paberile. Alati arvesta, et munavalgetaigen vajub küpsedes veidi laiemaks. Aseta lusika või tordipritsi, kilekoti abil munavalgemass küpsetuspaberile, võid ääri kõrgemaks vormida, aga kui nad ära vajuvad, pole sellest midagi katki. Küpseta 130 kraadi juures kuni 50 minutit, ära ahjuust vahepeal ava. Kui ahjukell rõõmsalt tiriseb, ava ahjuuks ja jäta beseepõhi ahju paariks tunniks jahtuma.

Tordikatteks võid kasutada ainult vahukoort, aga maasikamaitseline kohupiimakreem sobib ka väga suurepäraselt, teeb vahukoore mahedamaks. Vahusta külm vahukoor meelepärase koguse suhkruga tugevaks vahuks, sega kohupiimakreemi hulka õrnalt. Kata kook keskelt, ääred võid teha tordipritsi või kilekoti abil, kaunista maasikate ja nektariinidega. Nektariinidele tee ringjas lõige, nii et tunned nektariini sees olevat kivi ja hakka välja lõikama sektoreid.

Naudi kooki kohe peale katte peale panemist. Klaasike jääkülma kihisevat Fresitat sobib niisuguse õhulise tordi juurde suurepäraselt, käsitsi korjatud maasikatest valmistatud vahuvein on selleks nagu loodud. Kesksuvi on kaunis!

 

 

Pille Viljamaa