HELBESADU! Kavalad retseptid helveste kasutamiseks

Puder on tervisliku päeva algus, kuid helbeid saab kasutada ju veel sajal erineval moel. Järgnevate retseptidega on garanteeritud maitsvad ja tervislikud müslibatoonid, smuutid ja kreemjad magustoidud. Proovi järele!
Puder on tervisliku päeva algus, kuid helbeid saab kasutada ju veel sajal erineval moel. Järgnevate retseptidega on garanteeritud maitsvad ja tervislikud müslibatoonid, smuutid ja kreemjad magustoidud. Proovi järele!
LIHTSAD MÜSLIRUUDUD
20–30 ruudukest
Vaja läheb:
200 g kuldset siirupit
200 g võid
600 g Veski Mati kaerahelbeid
200 g jõhvikaid
100 g Sultana rosinaid
50 g Demerara suhkrut
1 apelsini riivitud koor
näputäis jahvatatud ingverit
Valmistamine:
Kuumuta ahi 180 kraadini. Sulata potis kuldne siirup ja või, sega sisse ülejäänud koostisained. Kalla tainas võiga määritud ahjuplaadile (25 x 35 cm) ja küpseta ahjus 30 minutit või kuni kook on kuldne. Lase plaadil veidi jahtuda ja lõika parajateks ruutudeks.
AHJUKOOK SEEMNETEGA
Kuusteist viilu
Vaja läheb:
175 g võid
6 sl mett
75 g heledat pehmet pruuni suhkrut
1 apelsini hästi peenelt riivitud koor
75 g kuivatatud marju
50 g kuivatatud aprikoose, hakitud
150 g erinevaid pähkleid ja seemneid, hakitud
300 g Veski Mati kaerahelbeid
75 g täisterajahu
Valmistamine:
1 Kuumuta ahi 180 kraadini, määri 21 cm läbimõõduga kandiline koogivorm võiga ja vooderda küpsetuspaberiga.
2 Sulata või, mesi ja suhkur keskmisel kuumusel, lisa ülejäänud ained ja sega kõik hästi läbi. Tõsta tainas lusikaga vormi ja küpseta 25–30 minutit, kuni kook on kuldne. Lase vormis jahtuda, aga viiluta kindlasti soojalt.
RIISIDESSERT MANDLITE JA APRIKOOSIDEGA
See riisipuding on tavapärasest sügavama värvusega, sest suhkur tuleb enne kasutamist karamellistada. Pudingi maitse on tummine ja magus ning viib lausa keele alla. Kui tahad maitsetega katsetada, võid asendada aprikoosid kuivatatud ploomidega ja Amaretto armanjakiga.
Kuuele
Vaja läheb:
4 sl suhkrut
160 g pudruriisi
140 g kuivatatud aprikoose, hakitud
50 g mandlijahu
½ vanillikauna, pikuti poolitatud
3 sl Amarettot (soovi korral)
1 l 3,5% piima
purustatud Amaretti küpsiseid ja mett, serveerimiseks
Valmistamine:
1 Pane suhkur kiirkeedupotti ja kuumuta pidevalt segades, kuni suhkur sulab ja muutub heledaks karamelliks. Lisa riis, aprikoosid, mandlijahu, vanillikaunad ja Amaretto (kui seda kasutad). Sega hästi läbi ja kuumuta, kuni riis on tume ja kleepuv. Lisa piim ja kuumuta pidevalt segades keemiseni (jälgi, et puding põhja ei kõrbeks).
2 Kata pott kaanega, kontrolli, et rõhuklapp oleks suletud, ja lase rõhul tõusta. Keeda hästi madalal tulel 8 minutit, keera kuumus maha ja lase 10 minutit seista, kuni rõhk alaneb. Vabasta klapp ja võta potil kaas pealt. Sega hästi läbi, kuni saad parajalt kreemja pudingi. Puista kaunistuseks peale küpsiseid ja nirista veidi mett.
Rohkem retsepte leiad ajakirja Jamie juuli-august numbrist.