HELBESADU! Kavalad retseptid helveste kasutamiseks

3 kommentaari
HELBESADU! Kavalad retseptid helveste kasutamiseks

Puder on tervisliku päeva algus, kuid helbeid saab kasutada ju veel sajal erineval moel. Järgnevate retseptidega on garanteeritud maitsvad ja tervislikud müslibatoonid, smuutid ja kreemjad magustoidud. Proovi järele!

Puder on tervisliku päeva algus, kuid helbeid saab kasutada ju veel sajal erineval moel. Järgnevate retseptidega on garanteeritud maitsvad ja tervislikud müslibatoonid, smuutid ja kreemjad magustoidud. Proovi järele! 

LIHTSAD MÜSLIRUUDUD

20–30 ruudukest

Vaja läheb:

200 g kuldset siirupit

200 g võid

600 g Veski Mati kaerahelbeid

200 g jõhvikaid

100 g Sultana rosinaid

50 g Demerara suhkrut

1 apelsini riivitud koor

näputäis jahvatatud ingverit

Valmistamine:

Kuumuta ahi 180 kraadini. Sulata potis kuldne siirup ja või, sega sisse ülejäänud koostisained. Kalla tainas võiga määritud ahjuplaadile (25 x 35 cm) ja küpseta ahjus 30 minutit või kuni kook on kuldne. Lase plaadil veidi jahtuda ja lõika parajateks ruutudeks.


AHJUKOOK SEEMNETEGA

Kuusteist viilu

Vaja läheb:

175 g võid

6 sl mett

75 g heledat pehmet pruuni suhkrut

1 apelsini hästi peenelt riivitud koor

75 g kuivatatud marju

50 g kuivatatud aprikoose, hakitud

150 g erinevaid pähkleid ja seemneid, hakitud

300 g Veski Mati kaerahelbeid

75 g täisterajahu

Valmistamine:

1 Kuumuta ahi 180 kraadini, määri 21 cm läbimõõduga kandiline koogivorm võiga ja vooderda küpsetuspaberiga.

2 Sulata või, mesi ja suhkur keskmisel kuumusel, lisa ülejäänud ained ja sega kõik hästi läbi. Tõsta tainas lusikaga vormi ja küpseta 25–30 minutit, kuni kook on kuldne. Lase vormis jahtuda, aga viiluta kindlasti soojalt.

RIISIDESSERT MANDLITE JA APRIKOOSIDEGA

See riisipuding on tavapärasest sügavama värvusega, sest suhkur tuleb enne kasutamist karamellistada. Pudingi maitse on tummine ja magus ning viib lausa keele alla. Kui tahad maitsetega katsetada, võid asendada aprikoosid kuivatatud ploomidega ja Amaretto armanjakiga.

Kuuele

Vaja läheb:

4 sl suhkrut

160 g pudruriisi

140 g kuivatatud aprikoose, hakitud

50 g mandlijahu

½ vanillikauna, pikuti poolitatud

3 sl Amarettot (soovi korral)

1 l 3,5% piima

purustatud Amaretti küpsiseid ja mett, serveerimiseks

Valmistamine:

1 Pane suhkur kiirkeedupotti ja kuumuta pidevalt segades, kuni suhkur sulab ja muutub heledaks karamelliks. Lisa riis, aprikoosid, mandlijahu, vanillikaunad ja Amaretto (kui seda kasutad). Sega hästi läbi ja kuumuta, kuni riis on tume ja kleepuv. Lisa piim ja kuumuta pidevalt segades keemiseni (jälgi, et puding põhja ei kõrbeks).

2 Kata pott kaanega, kontrolli, et rõhuklapp oleks suletud, ja lase rõhul tõusta. Keeda hästi madalal tulel 8 minutit, keera kuumus maha ja lase 10 minutit seista, kuni rõhk alaneb. Vabasta klapp ja võta potil kaas pealt. Sega hästi läbi, kuni saad parajalt kreemja pudingi. Puista kaunistuseks peale küpsiseid ja nirista veidi mett.

 

Rohkem retsepte leiad ajakirja Jamie juuli-august numbrist.