Hernesupp suitsulihaga selgel leemel

27 kommentaari
Hernesupp suitsulihaga selgel leemel

Päike helgib üle valge lumesillerduse. Talve termomeeter viskab äärmuslikke uperpalle. Vastlapäeva lainele end sättides tasuks ette võtta üks korralik vastlasupi keetmine. Seajalad ja koodid, suitsutatud sealihakondid, herned, põldoad, kruubid. Need talve hästi sobivad toiduained viivad meid ka uuel nädalal lähemale Eesti sünnipäevale. Mulle meeldib väga selge leemega koorimata roheliste hernestega supp, kuhu võib lisada lisaks tavapärasele porgandile ka kaalikat. Nii on tehtud läbi põlvede minu kodus Harjumaal. Pildil ei pruugi supp välja näha teab mis ahvatlev, kui aga liumäel pika kelgusõidu teeme ja oleme külmas päikselises talvepäevas korralikult punased põsed saanud, maitseb kuum supp alati hästi.  

Päike helgib üle valge lumesillerduse. Talve termomeeter viskab äärmuslikke uperpalle. Vastlapäeva lainele end sättides tasuks ette võtta üks korralik vastlasupi keetmine. Seajalad ja koo-did, suitsutatud sealihakondid, herned, põldoad, kruubid. Need talve hästi sobivad toiduained viivad meid ka uuel nädalal lähemale Eesti sünnipäevale.

Mulle meeldib väga selge leemega koorimata roheliste hernestega supp, kuhu võib lisada lisaks tavapärasele porgandile ka kaalikat. Nii on tehtud läbi põlvede minu kodus Harjumaal. Pildil ei pruugi supp välja näha teab mis ahvatlev, kui aga liumäel pika kelgusõidu teeme ja oleme külmas päikselises talvepäevas korralikult punased põsed saanud, maitseb kuum supp alati hästi.

Retsept:

800 g suitsutatud seakonti

2 porgandit

soovi korral 1 väiksem kaalikas

3-4 kartulit

1 suur sibul

jupp porrut

2-3 küüslauku

veidi õli

4 dl koorimata rohelisi herneid (nt Balti Veski)

2 loorberilehte

3 vürtsitera

6 musta terapipart

soola, piprasegu

maitserohelist

vett

 

Pane 5 l potiga suitsutatud seakondid külma veega keema, nii et kondid on kaetud. Samal ajal pane herned vette ligunema. Eemalda tekkinud vaht. Puhasta ja tükelda juurvili, porgand ratasteks, kaalikas ja kartul kuubikuteks. Haki sibul ja porru. Passeeri juurviljad kuumal pannil väheses õlis. Lisa suitsukontidele. Pane potti loorberilehed ja vürtsi- ning pipraterad. Lase 1-1,5 t lihal vaiksel tulel maitseviljadega koos keeda. Siis kalla hernestelt vesi ja kalla herned potti. Lase supil tasasel tulel edasi podiseda. Vahepeal proovi herneid, kui herned hakkavad juba kestadest lahti lööma, lisa kartulikuubikud ja maitserohelist, kui oled suvel tublilt sügavkülma hakkinud näiteks peterselli ja tilli.

Purusta lõikelaual noaseljaga küüslaugud ja haki hästi peeneks. Kui liha on kontide küljest lahti, tõsta need potist välja, eemalda kahvli abil liha kontidelt ja pane suppi tagasi. Lõpuks timmi maitset soolaga, sest eeldatavasti on suitsukondid juba soolased. Võid lisada veel piprasegu, kus annavad tiba vürtsi näiteks cayenne, koriander ja sinepiseemned. Siis alles lisa küüslauk ja keera kuumus välja. Lase maitsetel tõmmata. Küüslauk teeb oma parima maitsetöö iga lihasupi juures just siis, kui on aktiivne keetmine juba lõppenud. Soojendamisel läheb supp aina paremaks, aga jälgi, et herned ära ei laguneks. Paku kõrvale musta leiba, särtsakad küüslauguküüned ei teeks paha ja korralikult kange sinep.

Soovin teile pikka liugu, lõbusat vurri valmistamist ja lumevalget vahukoorevõru ümber suu!

 

Pille Viljamaa