Reklaam sulgub sekundi pärast

HERTE TÄISVEGAN PULM: Kuidas on see võimalik?

Kuigi veganlus on juba pikalt populaarsust kogumas ja teema on nii Eestis kui ka välismaal üsna igapäevane, nõuab see siiski mitmete sõnul liialt pühendumist ja teadmisi ning just neil põhjustel ei suuda paljud enda tavapärast menüüd päevapealt muuta isegi siis, kui nad seda eetilistel põhjustel tegelikult soovivad. Meile rääkis enda vegan olemise kogemusest vastabiellunud Herte Shober, kes koos abikaasaga korraldas sel suvel endale vegan pulma ning on sellega heaks näiteks sellest, et ka veganina saad luua rikkaliku peolaua.

Kuigi veganlus on juba pikalt populaarsust kogumas ja teema on nii Eestis kui ka välismaal üsna igapäevane, nõuab see siiski mitmete sõnul liialt pühendumist ja teadmisi ning just neil põhjustel ei suuda paljud enda tavapärast menüüd päevapealt muuta isegi siis, kui nad seda eetilistel põhjustel tegelikult soovivad. Meile rääkis enda vegan olemise kogemusest vastabiellunud Herte Shober, kes koos abikaasaga korraldas sel suvel endale vegan pulma ning on sellega heaks näiteks sellest, et ka veganina saad luua rikkaliku peolaua.

Pärnust pärit 24aastane üliõpilane Herte Shober on vegan olnud juba kaks ja pool aastat ning tema abikaasa, Californiast pärit Hertest aasta vanem muusik Zachary Steven Shober peaaegu aasta. Noorpaar on vegan eetilistel põhjustel ehk nad ei soovi enda kõhutäie pärast ohverdada ühegi looma elu, kuid lisaks annab nende sõnul veganiks olemine ka hea enesetunde ning säästab oluliselt tervist ja keskkonda. Herte oli lahkelt nõus vastama meie küsimustele oma vegan pulma kohta.

Kui oluline oli teie jaoks korraldada vegan pulm?

Minu jaoks oli äärmiselt oluline korraldada vegan pulm, kuna veganiks olemine on lahutamatu osa minu igapäevasest elust ning nii, nagu ma ei paku ka oma kodus külalistele loomset päritolu toiduaineid, ei tulnud ausalt öeldes isegi mõttesse seda oma elu ühel kõige tähtsamal päeval teha. Kõik meie lähedased on sellest teadlikud, et oleme valinud vegan eluviisi. Teadsin, et meie pulmas on inimesed, kes meid armastavad ja meist hoolivad ning ei muretsenud selle pärast, et taimne menüü kellelegi neist probleemiks oleks.

Kui raske oli leida õige toitlustaja?

Alguses plaanisime peale laulatust looduses väga väikest pereringis istumist, kuid kuna Pärnus on puudu restoranidest, kes serveerivad vegan toite, tuli päris pikalt ja põhjalikult otsida. Sattusime White Beach Golfi jutule Valgerannas, kus meile lubati koostada kolmekäiguline vegan menüü, kuigi kokk ise vegan toiduga suuresti kokku puutunud ei olnud.

Mõni nädal peale kokkuleppe sõlmimist käisime pulmaroogi proovimas ning jäime ülimalt rahule. See oli üks parimaid õhtusööke, mida me Eestis nautinud oleme.

 Millest teie pulma vegan  menüü üldse koosnes?

 Enne eelrooga olid tervituslaual  vahuvein ja puuviljavaagnad.  Eelroaks oli värske salat  läätsede, granaatõuna, apelsini,  kõrvitsaseemnete, pärlsibulate,  idude ja pestoõliga. Eelroa kõrvale pakuti kukleid ning koka poolt valmistatud taimset saiamääret. Pearoaks seenerisoto küüslauguste sparglite, spinatikastme ja paprikamarmelaadiga, ning magustoiduks astelpaju-mousse šokolaadi ja vaarika toormoosiga. Õhtu lõpetasime kolmekihilise vaarika-valge šokolaadi vegan toortordiga, mille tellisime Tallinnast.

Kuidas suhtusid vegan pulma lähedased ja külalised?

Lähedased ja külalised suhtusid vegan menüüsse uudishimulikult, kuna nendest nii mõnegi jaoks oli see esimene mitmekäiguline vegan õhtusöök ning kohe kindlasti ainus vegan pulm, kus nad kunagi käinud olid. Meie rõõmuks kuulsime toidu kohta rohkelt kiidusõnu ning kõht kellelgi tühjaks ei jäänud.

 Kui suur osa külalistest on ka ise  veganid?

 Pulmarahvast oli kokku  kolmkümmend seitse, kelle seast  kuus on veganid. Plaanime ka  järgmisel aastal Zaci sõprade ja  sugulastega USAs peo  korraldada ning võimalik, et seal on veganite protsent külaliste seas veelgi väiksem, kuid ka selle peo menüü saab kindlasti olema vegan.

Milline oli teie vegan pulmatort ja kust te selle saite?

Pulmatordi leidmise peale kulus kõige rohkem aega. Proovisime paari-kolme vegan torti Pärnus, kuid vaatamata heale maitsele ei sobinud need meile. Juhuslikult leidis mu ema Facebookist üles Karl-Ott Juhansoni, kes tegutseb nime all Oivaline Tervislik Tort. Tema tortide valikus oli olemas mitu vegan toortorti ning tortide välimus sobis minu ettekujutuses olevaga. Tellisime neilt pimesi kolmekihilise vaarika-valge šokolaadi vegan toortordi, mis disainiti meie soove arvestades. Meie poolt lisandus tordi pealmisele kihile kaunistus meie perekonnanimega. Koostöö torditegijaga oli ääretult ladus ja meeldiv, tort toodi pulmapäeval Tallinnast kohale ning pandi peokohas kokku. Nii meie kui ka külalised olid nii tordi välimusest ning värskest maitsest vaimustuses.

Helen Marts