Reklaam sulgub sekundi pärast

JÕULURETSEPT: kreemine stollen martsipaniga

Klassikaline sakslaste jõulusai stollen ei sisalda tegelikult martsipani, ent teisalt lisab see suhkrune maius küpsetisele mahlasust ning muudab selle veelgi hõrgumaks. Stollen sisaldab suures koguses likööris või rummis leotatud rosinaid, vahel ka jõhvikaid, apelsinikoort ja isegi sidrunikoort, mis martsipaniga moodustavad imelise koosluse.

Seda, kas soovid stolleni keerata pärjaks või kringliks, otsustab igaüks ise. Siinkohal toome välja lihtsa stolleni retsepti, mis nagu eelnevalt mainitud sai, sisaldab ka martsipani.

Vaja läheb:

500 g jahu
1 pakk kuivpärmi
1 dl suhkrut
½ tl soola
Näpuotsaga jahvatatud kardemoni
1 sidruni ja 1 apelsini riivitud koor
50 gr rosinaid
50 gr kuivatatud jõhvikaid
0,5 dl rummi 
85 g võid
Umbes 0,2 l käesooja piima
2 muna (üks taina jaoks, teine määrimiseks)
200 g martsipani

Tee nii:

Riivi sidruni- ja apelsinikoor, sega kokku kuivatatud jõhvikad ja rosinad, kalla peale rumm ja jäta kaetud nõusse üleöö ligunema. 

Sega suures kausis jahu, kuivpärm, sool, suhkur ja kardemon. Lisa väikeste tükkide haaval toasoe või ja sega läbi. Järgmisena sega teises kausis omavahel toasoe piim ja 1 muna, klopi lahti ning kalla piima-munasegu jahusegule lisaks. Sega kuni näed, et moodustub ühtlane tainamass. Jätka sõtkumist kuni saad läikiva, kausi küljest lahti löönud tainamassi. Vormi sellest tainapall, jäta see kaussi, kata kauss rätikuga ning jäta kerkima sooja kohta umbes üheks või kaheks tunniks. 

Kerkinud tainast sõtku paari vajutusega natuke tagasi, aseta jahusele tööpinnale ja rulli lahti ristküliku kujuliseks (ristküliku pikem külg peaks olema nii pikk, kui pikka saia lõpptulemust tahad, lühem külg umbes pool pikemast küljest, näiteks 40cmx20cm). Kalla rummis leotatud rosinad-tsitrusekoor-jõhvikad taina keskele ning keera tainas kokku nii, et ääred jääksid puhtaks. Suru kõik ääred tainarulliga peale vajutades hoolikalt kokku. Rulli nüüd tainas koos seal sees oleva täidisega uuesti sama suureks kui eelmine ristkülik oli. Nüüd vormi martsipanist taina pikemast küljest veidi lühem “vorstike” ning aseta see taina keskele. Keera tainas veelkord kahekordseks nii, et martsipan jääb keskele. Suru ääred kokku ja vormi ühlase jämedusega rull. Lõikekoht keera rulli alla ning moodusta kas kringel või ring. 

Tõsta ahjuplaadile ning lase veel kerkida 45 -60 minutit ehk umbes kahekordseks. Kerkinud sai määri lahtiklopitud munaga. 

Küpseta 180 -200 kraadi juures (pöördõhuga) ahjus ca 25 minutit ehk kuni sai on pealt kuldpruun.