Kes pole veel kodus ise piparkoogitainast valmistanud, siis sel aastal tasuks tegemine kindlasti ette võtta, sest midagi keerulist siin ei ole ning lisaboonusena täitub kogu köök mõnusa vürtsise aroomiga, mis tekitab tõelise jõulutunde. Et tainas saaks tervislikum ja hõrgum, on antud retseptile lisatud ka kookos- ning tatrajahu. Kes pole veel kodus ise piparkoogitainast valmistanud, siis sel aastal tasuks tegemine kindlasti ette võtta, sest midagi keerulist siin ei ole ning lisaboonusena täitub kogu köök mõnusa vürtsise aroomiga, mis tekitab tõelise jõulutunde. Et tainas saaks tervislikum ja hõrgum, on antud retseptile lisatud ka kookos- ning tatrajahu. Varu endale mõnusalt aega ning valmista sel aastal piparkoogid algusest lõpuni ise! Vürtsikas piparkoogitainas tatra- ja kookosjahuga Kogus: umbes 1,2 kg Vaja läheb: 190 g tumedat suhkrusiirupit60 g (kookos)suhkrut60 g fariinsuhkrut4 tl jahvatatud kaneeli2,5 tl jahvatatud kardemoni2 tl jahvatatud nelki2 tl jahvatatud ingverit0,5 tl jahvatatud musta pipart1 tl vürtsi1 tl riivitud muskaatpähklit1 tl tšillipulbrit0,5 tl koriandrit1 suure värske apelsini riivitud koor200 g võid2 muna400 g nisujahu50 g tatrajahu50 g kookosjahu 2 tl söögisoodat Tee nii: Kuumuta potis siirup koos suhkru ja maitseainetega (sh apelsinikoor), aga ära keeda. Tõsta pott tulelt ja lisa tükeldatud või. Sega, kuni või on sulanud, seejärel lase veidi jahtuda. Lisa ükshaaval munad, iga kord hoogsalt segades. Sega söögisooda jahuga ja puista jaokaupa siirupisegule. Sega tainas hoolikalt läbi, võid ka sõtkuda. Paki toidukilesse ja jäta vähemalt ööpäevaks külmkappi seisma, veel parem nädalaks. Tainast võid ka sügavkülmutada. Küpsetamiseks rulli tainas jahusel laual õhemaks ja lõika vormide abiga soovitud kujud. Aga võid ka voolida pallikesed (ja lamedamaks vajutada), nii saad piparkoogipräänikud. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta järgmiselt: krõbedamate piparkookide saamiseks küpseta 180 kraadi juures 8–9 minutit ja pehmemate jaoks 200 kraadi juures 6–7 minutit. Kaunistamisel ei pea alati kasutama suhkruglasuuri. Kasuta hoopis mandlilaaste või erinevaid seemneid/pähkleid, kuivatatud puuvilju jmt, sel juhul vajuta need õrnalt piparkoogi sisse enne ahjupanekut. Kaunistamiseks võid kasutada ka sulatatud valget šokolaadi või õhemaks rullitud martsipani (kasuta rullimise hõlbustamiseks tuhksuhkrut) – viimasest lõika sobiv kuju sama vormiga, millega tegid piparkoogikuju. Head küpsetamist!
Mammu Couture uus looming — FOTO: Mammu Couture Ilu ja mood Juba täna! Kevadine Tallinn Fashion Week saab Kalev spaas helge alguse
Liis Lemsalu — FOTO: Liis Lemsalu/Instagram Keha ja vaim LIIS LEMSALU avameelselt: ma näen, kui paljud vaevlevad samade probleemide küüsis
Madli Vilsar — FOTO: Madli Vilsar/Instagram EKSKLUSIIV Ilu ja mood INGLISMAAL ELAV MADLI VILSAR: tahan prioritiseerida oma tervist
Üksinda reisile — FOTO: Depositphotos.com Sisuturundus Üksinda reisile? 7 soovitust, kuidas selleks valmistuda
Vedel vibraator — FOTO: Unsplash.com Alexander Krivitskiy Sisuturundus Vedel vibraator: uusim trend täiskasvanute lelumaailmas