Reklaam sulgub sekundi pärast

JÕULURETSEPT: PIPARKOOGITAIGEN – see kõige ehtsam

Kes pole veel kodus ise piparkoogitainast valmistanud, siis sel aastal tasuks tegemine kindlasti ette võtta, sest midagi keerulist siin ei ole ning lisaboonusena täitub kogu köök mõnusa vürtsise aroomiga, mis tekitab tõelise jõulutunde. Et tainas saaks tervislikum ja hõrgum, on antud retseptile lisatud ka kookos- ning tatrajahu.

Kes pole veel kodus ise piparkoogitainast valmistanud, siis sel aastal tasuks tegemine kindlasti ette võtta, sest midagi keerulist siin ei ole ning lisaboonusena täitub kogu köök mõnusa vürtsise aroomiga, mis tekitab tõelise jõulutunde. Et tainas saaks tervislikum ja hõrgum, on antud retseptile lisatud ka kookos- ning tatrajahu.

Varu endale mõnusalt aega ning valmista sel aastal piparkoogid algusest lõpuni ise!

Vürtsikas piparkoogitainas tatra- ja kookosjahuga

Kogus: umbes 1,2 kg 

Vaja läheb:

190 g tumedat suhkrusiirupit
60 g (kookos)suhkrut
60 g fariinsuhkrut
4 tl jahvatatud kaneeli
2,5 tl jahvatatud kardemoni
2 tl jahvatatud nelki
2 tl jahvatatud ingverit
0,5 tl jahvatatud musta pipart
1 tl vürtsi
1 tl riivitud muskaatpähklit
1 tl tšillipulbrit
0,5 tl koriandrit
1 suure värske apelsini riivitud koor
200 g võid
2 muna
400 g nisujahu
50 g tatrajahu
50 g kookosjahu
2 tl söögisoodat

Tee nii:

Kuumuta potis siirup koos suhkru ja maitseainetega (sh apelsinikoor), aga ära keeda. Tõsta pott tulelt ja lisa tükeldatud või. Sega, kuni või on sulanud, seejärel lase veidi jahtuda. Lisa ükshaaval munad, iga kord hoogsalt segades. Sega söögisooda jahuga ja puista jaokaupa siirupisegule. Sega tainas hoolikalt läbi, võid ka sõtkuda. Paki toidukilesse ja jäta vähemalt ööpäevaks külmkappi seisma, veel parem nädalaks. Tainast võid ka sügavkülmutada.

Küpsetamiseks rulli tainas jahusel laual õhemaks ja lõika vormide abiga soovitud kujud. Aga võid ka voolida pallikesed (ja lamedamaks vajutada), nii saad piparkoogipräänikud. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta järgmiselt: krõbedamate piparkookide saamiseks küpseta 180 kraadi juures 8–9 minutit ja pehmemate jaoks 200 kraadi juures 6–7 minutit.

Kaunistamisel ei pea alati kasutama suhkruglasuuri. Kasuta hoopis mandlilaaste või erinevaid seemneid/pähkleid, kuivatatud puuvilju jmt, sel juhul vajuta need õrnalt piparkoogi sisse enne ahjupanekut.

Kaunistamiseks võid kasutada ka sulatatud valget šokolaadi või õhemaks rullitud martsipani (kasuta rullimise hõlbustamiseks tuhksuhkrut) – viimasest lõika sobiv kuju sama vormiga, millega tegid piparkoogikuju.

Head küpsetamist!