Reklaam sulgub sekundi pärast

Karl Fazeri šokolaadide populaarsuse saladus

Šokolaadi tõid 15. sajandil Euroopasse hispaania meresõitjad. Nad tõid selle kaasa Lõuna-Ameerikast, kus šokolaadi peeti jumalate joogiks. Esilagu tarvitati ka Euroopas šokolaadi joogi kujul kuni 1879. aastani, kui šveitslane Daniel Peter lisas šokolaadile äsja leiutatud piimapulbri. Nii oli sündinud esimene šokolaaditahvel.

Põhjamaade esimene šokolaaditööstus sündis 1922. aastal, kui saabus müügile kuldse signatuuriga sinises pakendis KarlFazer värskest piimast valmistatud piimašokolaadi tahvel. 

 

Šokolaadi tõid 15. sajandil Euroopasse hispaania meresõitjad. Nad tõid selle kaasa Lõuna-Ameerikast, kus šokolaadi peeti jumalate joogiks. Esilagu tarvitati ka Euroopas šokolaadi joogi kujul kuni 1879. aastani, kui šveitslane Daniel Peter lisas šokolaadile äsja leiutatud piimapulbri. Nii oli sündinud esimene šokolaaditahvel.

Põhjamaade esimene šokolaaditööstus sündis 1922. aastal, kui saabus müügile kuldse signatuuriga sinises pakendis Karl Fazer värskest piimast valmistatud piimašokolaadi tahvel. 

Soome tuntuima maiustustetööstuse Fazer asutaja on Karl Otto Fazer, kes sündis 1866. aastal Helsingis. Tema karusnahakaupmehest isa oli aga sündinud Šveitsis, just seal, kus on poja tulevase äriedu võtmeks oleva šokolaaditahvli sünnimaa. Karl Fazer oli noor ettevõtlik mees, kes õppis pagarikunsti saladusi nii Pariisis, Berliinis kui ka Peterburis. 17. septembril aastal 1891, olles 25-aastane noor mees, avas ta Helsingis Kluuvikatul esimese prantsuse-vene stiilis kondiitriäri. Äri oli väga edukas ning osalt ka tänu ühe salajase ja erilise šokolaadiretsepti oma valdusesse saamise tõttu. Koos abikaasa Bertaga laienes äri šokolaadi- ja karamellitehasega Punavuori linnaosas.

Esimese Karl Fazeri piimašokolaadi sünnilugu

Karl Fazeri poja Sven Fazeri äripartneri väimees jäi raskesti haigeks ning just Sveni tuttavate abiga õnnestus mees taas tervisele tuua. Tänutäheks kingiti Sven Fazerile eriline ja salajane Šveitsi šokolaadi retsept. Maiustustetöösturid valmistasid selle eksklusiivse retsepti järgi oma esimese partii šokolaade, pakendasid nad sinisesse paberisse ja lisasid kuldse signatuuri - Karl Fazer. Müügiedu põhjal veenduti, et inimesed lausa jumaldavad selle šokolaadi maitset. Karl Fazeri šokolaadi salajane retsept on püsinud muutumatuna tänapäevani.

Karl Fazer tänapäeval

Karl Fazeri piimašokolaadile iseloomulik puhas maitse tuleb värskest piimast, parimatest kakaoubadest ning hoolikast valmistamisest. Karl Fazeri piimašokolaad on ainus Põhjamaades toodetud piimašokolaad, milles kasutatakse värsket piima, mitte piimapulbrit. Naljaga pooleks räägitakse, et Fazer on šokolaaditööstus, kus on palgal üle 5000 lehma. Tehasesse saabub värske piimalaadung, millest valmistatakse kohapeal kondentspiim, mis segatakse kakaomassi, kakaovõi ja suhkruga. Kuna tegemist on retseptiga aastast 1922, siis Karl Fazeri šokolaadid ei sisalda ka hüdrogeenitud taimseid rasvu.

Fazer on üks Soome maiustustetööstuse, eelkõige aga šokolaaditootmise rajajaid. Kiiresti kasvanud ja arenenud Fazer on uuringutefirma Taloustutkimus iga-aastase pingerea andmetel Soome kõige väärtuslikumaks kaubamärgiks tunnistatud.

Vaata ka allolevat Karl Fazeri maitsegaleriid.

[gallery ids="1934879,1934885,1934891,1934898,1935211,1935218,1935225"]