Reklaam sulgub sekundi pärast

KAS AEGUNUD KOHV on kahjulik ning kaua kohv tegelikult säilib?

Kui sa pole suur kohvijooja, siis võib tihti tekkida olukord, kus leiad kapipõhjast pakikese aegunud kohvi. Kas see tuleks välja visata? 

Kui sa pole suur kohvijooja, siis võib tihti tekkida olukord, kus leiad kapipõhjast pakikese aegunud kohvi. Kas see tuleks välja visata? 

Eatbydate.com andmetel säilitab jahvatatud kohv kõik oma väärtused veel ka 3-5 kuud peale paki avamist ning kohvioad säilitavad oma värskuse 6 kuud. Enam-vähem sama pikaks võib arvestada ka kvaliteedi säilimise perioodi peale “parim enne” kuupäeva suletud pakis. See aga ei tähenda, et veelgi rohkem aegunud kohv kuidagi tervisele kahjulik oleks. Miks siis kirjutatakse kohvipakkidele “parim enne” tähtaeg? Sest kohv kaotab ajas oma maitset ja lõhna, mis on peamised põhjused, miks kohvi tarbitakse. 

Parim viis aru saada, kas kohv on nn vanaks läinud, on seda lihtsalt nuusutada. Kui kohvil pole enam endist tugevat lõhna, siis tõenäoliselt ei paku see ka jooginaudingut. Kuna kohvi riknemisega ei kaasne selliseid protsesse, mis võiks otseselt tervist kahjustada ning kui sa ei raatsi aegunud kohvi välja visata, siis võid seda kolmandiku võrra rohkem lisada ja suure tõenäosusega saavutad sama maitsetulemuse, mis värske kohviga. 

Oluline on siiski meeles pidada, et kõik need soovitused kehtivad vaid juhul, kui kohvi on õigesti säilitatud ning ka peale avamist hoitud suletud pakendis ja kuivas. Ehk siis põhimõtteliselt kehtivad samad reeglid, nagu ka enamiku kuivatatud maitseainete puhul. 

 

Buduaar.ee