Reklaam sulgub sekundi pärast

Kaval dieedinipp: riis, mis sisaldab 50% vähem kaloreid! RETSEPT

Valge riis on populaarne toit nii meil kui mujal maailmas, ent paraku sisaldab see suures koguses tärklist, mille üleliigne tarbimine võib põhjustada rasvumist ning diabeeti haigestumist. Kokkuvõttes on valge riis küll maitsev, aga mitte figuurisõbralik - keskmine ports riisi sisaldab umbes 200 kalorit ja kui seda süüakse praelisandina, siis tuleb kaloreid kokku üsnagi palju.

Valge riis on populaarne toit nii meil kui mujal maailmas, ent paraku sisaldab see suures koguses tärklist, mille üleliigne tarbimine võib põhjustada rasvumist ning diabeeti haigestumist. Kokkuvõttes on valge riis küll maitsev, aga mitte figuurisõbralik - keskmine ports riisi sisaldab umbes 200 kalorit ja kui seda süüakse praelisandina, siis tuleb kaloreid kokku üsnagi palju.

Aga mis oleks, kui riis sisaldaks poole vähem kaloreid ning oleks ka tervislikum? Sri Lanka ülikooli õpilane Sudhair James on avastanud meetodi, kuidas riisis sisalduvaid kaloreid kärpida ning tärklise koostist muuta nii, et see ei ladestuks organismi rasvana. Tema avastus on tekitanud ärevust ning huvi kõikjal maailmas ning suure tõenäosusega saab sellest peagi uus kuum trend, kuidas süümepiinadeta riisiroogasid nautida!

Räägime Jamesi avastusest lähemalt:

Selleks, et riisis sisalduvaid kaloreid kärpida ja tärklise koostist tervislikumaks muuta, tuleb riisi keeta mitte lihtsalt veega, vaid lisada sinna ka pisut kookosõli! Kui vesi läheb potis keema, tuleb lisada kaks supilusikatäit kookosõli ning alles seejärel riis. Kui riis on valmis keenud, tuleb see 12 tunniks külmkappi seisma panna, et imelised protsessid riisi koostisosade muundumise osas toimuda saaksid. 

Kuidas kookosõli riisi koostist muudab:

On olemas kahte sorti tärklist - üks neist imendub organismi kiirelt ning ladestub rasvana (kui kohe pärast riisi söömist rasket füüsilist tööd teha ja need kalorid ära kulutada, siis seda ei juhtu), teist sorti tärklis imendub aeglaselt ning kuna see on peaaegu seedumatu, siis ei saa organism sellest ka nii palju kaloreid kätte. Nüüd aga on selgunud, et kookosõli abil on võimalik muuta tärklise koostist ning seega kärpida ka riisis sisalduvaid kaloreid. 

Oluline on see, et kui riis on kookosõliga valmis keedetud, peab see 12 tundi külmas seisma! Pärast seda võib riisi taas üles soojendada, see ei muuda tärklise koostist enam tagasi kahjulikuks!

Allikas: washingtonpost.com