Reklaam sulgub sekundi pärast

Kiired ja maitsvad juusturoad pimedaks sügisõhtuks

Sügisel tasuks köögis askeldades mõelda pisut rammusamatele toitudele. Miks mitte lisada valmistamisel lemmikroogade sekka juustu, mis on tervisele kasulik mitmel moel ja annab toidule mõnusa maitse.

Sügisel tasuks köögis askeldades mõelda pisut rammusamatele toitudele. Miks mitte lisada valmistamisel lemmikroogade sekka juustu, mis on tervisele kasulik mitmel moel ja annab toidule mõnusa maitse.


Juust on eelkõige hinnatud sellesse lisatava piima tõttu, kuna piim peab olema äärmiselt kvaliteetne, hea maitse ja lõhnaga. Juustu süües saame sellest kätte vajalikud rasvad, mineraalained, vitamiinid ja valgud. Ühes sajagrammises juustutükis sisaldub valke keskmiselt 22-31 grammi.
Osa inimesi peaks juustu söömisel olema ettevaatlikud, juhul kui neil on diagnoositud piimavalgu- või laktoosiallergia. Juusturoogadest siiski loobuma ei pea, sest poelettidel on piisavalt saada ka laktoosivaba juustu.
Kui juba toidu valmistamisele asud, võiks enne kindlaks teha, millised juustud sobivad kõrgemal ja millised madalamal temperatuuril kokkamiseks. Kõvemad juustud kannatavad lõikumist, riivimist ja kuumutamist, samas kui pehmed juustud pigem rebimist või madalal kuumusel sulatamist.
Lisaks tavajuustudele võib poest leida ka spetsiaalseid juuste, näiteks Brie-, Mozzarella-, Feta- või Parmesan. Kõik mainitud sobivad eelkõige salatite valmistamiseks. Hallitusjuustuga võib teinekord nii mõnelegi toidule anda teistsugust maitset − populaarne on hallitusjuustu lisamine pastaroogadele. Maitsestatud ja maitsestamata toor- ja sulajuustud leiavad oma koha kastmetes.
Kolm lihtsat ja kiiret retsepti juustusõpradele.



Juustu-spinati küpsised

Valmistusaeg: ca 30 minutit (8 tk)

Vaja läheb:

150 g (külmutatud) spinatit
5 dl nisu- või rukkijahu
2 tl küpsetuspulbrit
0,5 sl soola
75 g Eesti võid
2 dl piima
1 dl Riivitud Eesti juustu
veidi basiilikut

Valmistamine:

Sulata või haki spinat. Sega omavahel nisu- või rukkijahu, küpsetuspulber ja sool. Hõõru sisse Eesti või. Lisa spinat, piim, riivjuust ja basiilik. Sega ühtlaseks seguks ja määri küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Jaga tainas kaheksaks osaks.

Küpseta 225 kraadi juures ca 15 minutit.



Lihtne kolme juustu Margherita pitsa

Vaja läheb:

200 g nisujahu
7 g kuivpärmi
1 tl suhkrut või mett
125 ml sooja vett
85 ml tomatipastat
50 g Harmony Südamejuustu
50 g Eesti Kuldset juustu
30 g Lepasuitsu riivjuustu
3 sl soola
soovi korral basiilikut, jahvatatud paprikat

Valmistamine:

Eelkuumuta ahi 225 kraadini. Määri 20 x 24 cm ahjuplaat võiga.

Sega omavahel jahu, pärm, 1,5 sl soola, suhkur ning vesi. Klopi kausis ja määri seejärel ahjuplaadile.

Sega tomatipasta ja 1,5 sl soola (ja basiilik/paprika) ning määri tainale. Riivi tükijuustud ja puista plaadile. Seejärel lisa ka Lepasuitsu riivjuust.

Küpseta 15-20 minutit.



Juustu-lillkapsa ahjuroog

Vaja läheb:

1 lillkapsas
500 g Põltsamaa Eesti juustu
60 g Eesti võid
150 g hakkliha
2 muna
5 tl (kivi)soola
meelepäraseid maitseaineid

Valmistamine:
Murra lillkapsas väiksemateks tükkideks. Sega omavahel kausis lahtiklopitud munad, sulatatud või ja sool. Lisa sisse lillkapsas. Vala saadud segu ahjuvormi. Puista peale hakkliha ja pane vorm ahju. Küpseta 230 kraadi juures ligikaudu 25 minutit. Võta vorm ahjust välja ning raputa peale riivjuust. Küpseta veel kümme minutit.

 

Head isu!

[gallery ids="1867795,1867803,1867809,1867816,1867822,1867829,1867837"]