KREPP kui täppisteadus

11 kommentaari
KREPP kui täppisteadus

Detailid on need, mis teevad pannkoogist krepi ja eriti meisterlikult oskavad neid teha prantslased. Nende galetid ja krepid on üle maailma kuulsad nii hommikusööginautlejate seas kui ka lõuna ja õhtusöögina. Meil võiksid need perfektsed õhukesed ja krõbedad pannkoogid vaieldamatult kuuluda vähemalt täiusliku pühapäevahommiku rutiini.

Tegelikult on ühe õige krepi küpsetamine paras teadus ja seda meistriteost pannkoogiks nimetada on koka suhtes isegi ülekohtune. Creperie & Pisco nimelise söögikoha avanud perekond on seda teadust nüüdseks juba üle aasta põhjalikult uurinud, parimas tasakaalus taina retseptini jõudmiseks lõputult tuttavaid nuumanud ning jõudnud lõpuks ideaalse krepi küpsetamise saladuse jälile!

Nagu head asjad ikka, siis on ka Creperie & Pisco sündinud armastusest just selle toidu vastu, mis reisidel Prantsusmaale ülipopulaarse tänavatoiduna meelde jäi. Sealsed galetid ja krepid võlusid jäägitult ja kui Tallinna ainus creperie uksed sulges, siis ei jäänud muud valikut kui pereliikmete hobid ühte söögikohta kokku koondada. Muide, selle toreda koha toimimises osaleb tervelt neli põlvkonda!

Tänu tegusale perekonnale võib Creperie & Pisco uhkeldada oma unikaalse veini- ja pisco-kokteilide valikuga, millest lõviosa ise maale tuuakse. Samuti on kohapeal kaunis valik Eesti autorite metallehteid ja muid kunstiteoseid ning koha interjöör on tõeliselt nauditav veidi futuristlikku joont armastavale külastajale.

Kui enamik Euroopast tunneb kreppe kui suurepärast tänavatoitu, siis Creperie & Pisco on selles osas veidi nõudlikum. Nii leiab menüüst populaarsele singi-juustugaletile lisaks ka näiteks restoranilikumalt maitsvad täidised nagu peekoni-maisigalett munaga, galett nii veise kui sea sisefileega ja isegi galett frutti di mare täidisega. Magusasõprade suurim lemmik on krepp mustikatega ja loomulikult ei jäta ühtegi krepisõpra külmaks maasikate ja kondenspiima kooslus, eriti kui seda kaunistab veel jäätisepallike.

7 tähtsat sammu täiusliku krepi küpsetamiseks:

1. Hea, kui sul on ilma äärteta pann.
2. Pann peab olema nii kuum, et tainas peale valades „lahti ehmatab”.
3. Õlita panni täpselt parasjagu – kodus on kõige mugavam kasutada õli määrimiseks salvrätikut. Sellega saate parajalt õhukese kihi.
4. Vala tainas korraga pannile ja silu spetsiaalse puupulgakesega – see on väga tähtis protseduur ühtlase lõpptulemuse saavutamiseks!
5. Harjuta puupulgakese kasutamist, kuni oled tõeline meister – see on kõige olulisem osa krepi valmistamisel.
6. Küpseta kreppe ainult ühelt poolt, kuni alumine pool on ühtlaselt kuldpruun.
7. Kui vähegi võimalik, söö kreppe ja galette kohe peale valmimist!

Üks sööjasõbralik eripära on sellel söögikohal veel, eriti neile, kes just üleliia ei naudi oma maitsemeelte erutamist toitu oodates. Põhjus selleks on hästi lihtne – kuna nii galetid kui krepid on parimad soojalt, kohe peale valmimist, siis tuuakse Creperie & Pisco’s kõik toidud lauda ükshaaval kohe peale valmimist, just täpselt nii kiirelt, kui nad pannil küpseks saavad.

Kellel nüüd tekkis isu tõelist, just täpselt parajalt krõbedat kreppi sööma minna, siis selle toreda koha leiab Tallinna kesklinnast, Kaupmehe tänavalt. Minu tütar palus igatahes kohe väga tungivalt, et 1. septembriks laua kinni paneksin.

Kätrin Karu

Artikkel ilmus ajakirja Jamie august-september numbris.